به گزارش پایگاه خبری تحلیلیسبلانمابه نقل ازکوثرخبر، «به» سیستم ایمنی بدن را بالا میبرد، تقویتکننده قلب بوده و اثر مثبت بر فکر و ذهن دارد، مصرف«به» برای تجدید و احیای روحیه بسیار مؤثر است.
این میوه استراتژیک شهر گیوی موجب خوشحالی شده و از بین برنده افسردگی است؛ از دیگر خاصیت های «به» مفید بودن آن برای معده و زخممعده است که دارای مقادیر زیادی فیبر، پتاسیم، قند و ویتامینC بوده و فاقد چربی نیز می باشد.
بانوان اکثراً از این میوه فقط مربا درست میكنند، اما پزشکان متخصص تغذیه و فنون سنتی - غذایی مادران ایرانی در شهرستان کوثر ثابت کرده است که «به» شهر گیوی با اینکه برند کشوری دارد و در سایه بی مهری های مسئولان مغفول مانده است، علیرغم خاصیت درمانی، غذاهای مقوی و بدون چربی و ... را هم می توان با آن پخت که برای زائقه مردم منطقه و بتبع کشور بهتر و مفید تر است.
خورش «به» قورمه
مواد لازم:
- گوشت گوسفند: ۳۰۰ گرم
- به: یک عدد بزرگ
- شكر: دو قاشق غذاخوري
- زعفران دمكرده: دو قاشق چايخوري
- پياز: یک عدد
- لپه خام: يكدوم ليوان
- آب ليمو: یک قاشق غذاخوري
- زردچوبه، نمك و فلفل: به مقدار لازم
توضیحلات پخت: لپهها را از چند ساعت قبل در مقداري آب خيس كنيد و در اين مدت دوبار آب آن را تعويض كنيد. گوشت گوسفند را خرد كنيد و با پياز خردشده داخل قابلمه بريزيد. كمي روغن به آن اضافه كنيد و تفت دهيد تا رنگ گوشت تغيير كند سپس چهار ليوان آب، زردچوبه، نمك و فلفل را اضافه كنيد و در قابلمه را بگذاريد.
اجازه دهيد گوشت با حرارت ملايم بپزد، پس از اينكه آب گوشت نصف شد و گوشت پخت بايد لپههاي خيس خورده، «به» خردشده، زعفران و شكر را اضافه كنيد سپس در قابلمه را بگذاريد و با حرارت كم اجازه دهيد خورش خوب جا بيفتد. در اين مدت اگر آب خورش كم شد مقداري آب جوش به آن اضافه كنيد. ۱۰ دقيقه پيش از آماده شدن خورش، آبليمو را به آن اضافه كنيد. در آخر نيز خورش را همراه برنج سرو كنيد.
به جاي گوشت از مرغ هم ميتوانيد استفاده كنيد. به جاي آبليمو نيز ميتوانيد از آب نارنج استفاده كنيد. زعفران را هم ميتوانيد با يك قاشق غذاخوري رب گوجهفرنگي جايگزين كنيد.
«به» پلو
به پلو به این صورت آماده میشود كه اول باید عدس پلو ساده را آماده كنید و موقع دم دادن لابهلای پلو «به» سرخ شده بگذارید. این پلو خیلی خوشمزه و خوشعطر است.
«به» پخته
یكی از مصارف قدیمی «به» كه فراموش شده، «به» پخته است. به این صورت كه در اجاق آن را میپختند و شبهای سرد سال برای جلوگیری از سرماخوردگی، مصرف میكردند. شما میتوانید یک عدد «به» را خوب بشویید و درون یك تكه كاغذ فویل بپیچید و آن را در فر بگذارید تا خوب بپزد و نرم شود. اگر تمایل دارید كه از اجاق گاز استفاده كنید، «به» را كه توی فویل گذاشتید، باید در قابلمه آب جوش بگذارید و حرارت را خیلی كم كنید تا بپزد. «به» پخته یكی از درمانهای قدیمی سرماخوردگی و سینه درد است.
دمنوش «به»
یكی دیگر از مصارف قدیمی این میوه، چای و دمنوش آن است. این دمنوش كه طعم عالی و دلپذیری دارد بهشدت آرامبخش است. برای آمادهكردن این میوه برای دمنوش باید ابتدا «به» را رنده كنید و در یك سینی پخش كنید و بگذارید 2 تا 3 روز خشك شود. یادتان نرود روزی 2بار «به»های رندهشده را زیر و رو كنید تا خوب خشك شود. تابه را روی حرارت ملایم قرار دهید و «به»های خشك شده را در آن تفت دهید تا تغییررنگ بدهند و قهوهای شوند. بعد از تفت دادن اجازه دهید كه خنك شوند، میتوانید آنها را در یك شیشه نگهداری كنید. برای دم كردن هم باید مثل چای معمولی عمل كنید و اجازه دهید خوب دم بكشد.
مرباي«به»
- به: یک كيلو
- شكر: ۸۰۰ گرم
- آب ليمو: دو قاشق غذاخوري
- هل: سه يا چهار دانه
توضیحات: «به» را پوست كنده و چهار قاچ كنيد، سپس دانههاي داخل آن را درآورده و هر تكه را به تكههاي ريزتري تقسيم كنيد. «به» خردشده را در قابلمهاي بزرگ ريخته و پنج پيمانه آب روي آن بريزيد. در قابلمه را بسته و آن را روي شعله ملايم بگذاريد و حدود ۴۰ دقيقه بپزيد تا نرم شود، اما مراقب باشيد كه له نشود سپس شكر و هل را اضافه كرده و دمكني را روي قابلمه بگذاريد.
مربا را روي شعله پخش كن و با حرارت خيلي كم چند ساعتي بپزيد تا رنگ آن قرمز شده و شربت آن غليظ شود. درنهايت كمي آب ليمو اضافه كنيد وآن را از روي شعله برداريد.
براي قرمز شدن مربا حتما از قابلمه رويي استفاده كنيد و البته به خاطر داشته باشيد كه در قابلمه در كل مدت پخت بايد بسته باشد، همچنين ميتوانيد به جاي هل از يك قاشق چايخوري وانيل استفاده كنيد. براي امتحان قوام مربا، شربت آن را در قاشق بريزيد، اگر پس از سرد شدن از قاشق نريخت، مربا قوام آمده است. اگر مربا بيش از اندازه بجوشد، شكرك ميزند.
در اين صورت بايد يكچهارم پيمانه آب جوش و سه قاشق آبليمو به آن اضافه كنيد و اجازه دهيد كمي بجوشد. يادتان باشد كه اگر مرباي شما كپك زد، سه دليل دارد؛ يا موادش كاملا نپخته يا شكرش كم است يا شربتش قوام نيامده است.
خوراك گوشت و «به»
گوشت گوسفندي: ۵۰۰ گرم
- هويج و لوبيا سبز خردشده: ۱۵۰ گرم
- سيبزميني خردشده: ۱۵۰ گرم
- رب گوجهفرنگي: ۱۰۰ گرم
- «به» خردشده: يك عدد
- روغن مايع: نصف پيمانه
- پياز: يك عدد
- آلو: ۲۵۰ گرم
- سير رندهشده: دو حبه
- آبليمو: نصف پيمانه
- زردچوبه: نصف قاشقسوپخوري
- نمك و فلفل: به ميزان لازم
توضیحات: پياز را خلالي خرد كنيد و داخل روغن تفت دهيد، پس از آن گوشت را خرد كرده و پياز تفت داده شده ، زردچوبه، نمك، فلفل، سير و رب گوجهفرنگي را بهآن اضافه كنيد. پس از اينكه مواد كمي با هم تفت داده شدند، مقداري آب به آن اضافه كنید تا گوشت روي حرارت كم بپزد. . بعد از ۱۵ دقيقه «به» را داخل خوراك بريزيد و اجازه دهيد خورش ۱۵ دقيقه ديگر هم بپزد.
اين خورش را با چلو، سالاد شيرازي يا ماست و سبزي خوردن سرو كنيد.
دسر كوكوي «به»
چی لازم دارم؟
- به رسيده: دو عدد، رندهشده
- تخممرغ: سه عدد
- آرد سفيد: دو قاشق غذاخوري
- شكر: سه قاشق غذاخوري
- دارچين: دو قاشق چايخوري
- روغن: به ميزان لازم
تخممرغها را با همزن برقي در يك كاسه بزنيد تا يكدست شوند، سپس «به» رندهشده را به آن اضافه كرده و مخلوط كنيد. آرد، شكر و دارچين را داخل مايع كوكو ريخته و هم بزنيد تا يكدست شود. شيريني مايع را بچشيد و اندازه كنيد. كمي روغن در تابه روي شعله متوسط داغ كنيد. از مايع كوكو به اندازه يك قاشق غذاخوري برداشته، در تابه ريخته، دور آن را جمع كرده و شكل دهيد. هر طرف كوكو را سه تا چهار دقيقه سرخ كرده و روغن آن را با حوله كاغذي بگيريد. در آخر نيز با مارمالاد، سس شكلات يا عسل آن را تزئين كنيد.
اين كوكو را در قالب مافين هم ميتوانيد تهيه كنيد. براي اين كار آرد را يك قاشق غذاخوري بيشتر كنيد. قالبهاي مافين را هم از قبل چرب كنيد و كمي آرد روي آن بپاشيد.
كيك «به» با سس كارامل
چی لازم دارم؟
- آرد: ۳۳۰ گرم
- تخممرغ: سه عدد
- شكر: ۳۲۰ گرم
- روغن مايع: ۲۰۰ميلي ليتر يا يك پيمانه
- بيكينگ پودر: سه قاشق چايخوري
- «به» رندهشده: ۴۰۰ گرم
- گردوي خردشده: ۵۰ گرم
- نمك: کمی
- مواد لازم برای سس كارامل:
- شكر: ۱۵۰ گرم
- آب جوش: ۱۲۵ ميليليتر
- خلال بادام: ۵۰ گرم
- كره: ۴۰ گرم
توضیحات: فر را با دماي ۱۷۵ درجه سانتيگراد گرم كنيد. روغن مايع را همراه شكر و تخممرغها با همزنبرقي حدود پنج دقيقه بزنيد تا به صورت كرم درآيد. مواد خشك (آرد، بيكينگ پودر و نمك) را با هم مخلوط كرده روي مواد تخممرغي الك كنيد و با ليسك هم بزنيد، سپس «به» رنده شده و گردوي خردشده را به آن اضافه كرده و مخلوط كنيد. قالبي ۲۵ سانتي را چرب كرده و مايع كيك را داخل آن بريزيد. قالب را مدت ۴۵ دقيقه در طبقه وسط فر قرار دهيد.
بعد از اتمام پخت اجازه دهيد كيك خنك شود. در اين ميان براي تهيه سس كارامل، شكر را در قابلمه لعابي يا استيل ريخته و روي حرارت متوسط بگذاريد تا طلايي شود. آب جوش را درون شكر حلشده بريزيد و وقتي جوش آمد و شربت صاف شد، خلال بادام و كره را اضافه كنيد و از روي حرارت برداريد. بهوسيله سيخ چوبي چند جاي كيك خنك شده را سوراخ كنيد، سپس آن را روي شبكه توري قرار داده، شربت را روي كيك بريزيد و دوباره به مدت چند دقيقه زير حرارت قرار دهيد تا بادامها برشته شوند.
براي تهيه كارامل از قاشق استفاده نكنيد فقط با چرخاندن ظرف، شكر را جابهجا كنيد. حرارت نيز حتما بايد متوسط باشد؛ اگر كم باشد كارامل سفت ميشود و اگر زياد باشد زود ميسوزد. به ياد داشته باشيد كه وقتي آب جوش را اضافه ميكنيد شكر كارامل سفت ميشود كه با قرار گرفتن روي حرارت متوسط و چرخاندن ظرف دوباره شكر حل خواهد شد. ميتوانيد به جاي خلال بادام از پرك بادام يا گردوي خرد شده نيز استفاده كنيد.
انتهای پیام/
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد