12:18 - 1396/07/25
کد خبر: 71965

یادداشت/

بیکاری و مهاجرت، آفت توسعه شهرستان نیر

فقر، بیکاری و مهاجرت در شهرستان نیر کلمات تکراری هستند که تا امروز گویا راهکاری ثمربخش برای آن پیدا نشده و همه طرح ها و برنامه ها در حد شعار باقی مانده‌ است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلیسبلان‌مابه نقل از نیریمیز، سال هاست که از زبان کارشناسان و مسئولان می‌شنویم، شهرستان نیر با معضل مهاجرت به شهرها و موج بیکاری در قشرهای مختلف جامعه و به خصوص جوانان تحصیل کرده روبه روست. اینها کلمات و جملاتی تکراری هستند که گویا تا امروز راهکاری ثمربخش برای حل آن پیدا نشده و همه طرح ها و برنامه ها در حد شعار باقی مانده‌ است چرا که با وجود خدمات سال‌های اخیر در شهر نیر و روستاهای تابعه هنوز کم نیستند مناطقی که از امکانات اولیه محروم بوده و زمینه اشتغال در آنها مهیا نشده است.

بدون شک طی ماه ها و سال های اخیر سیل مهاجرت از شهر نیر و روستاهای تابعه به سایر نقاط کشور و به خصوص تهران افزایش قابل ملاحظه ای یافته است به نحوی که جمعیت شهرستان نیر از 85 هزار نفر در سال های نه چندان دور به 24هزار نفر رسیده است و این در حالی است که علیرغم ایجاد امکانات اولیه در روستاهای منطقه، مهاجرت همچنان روند افزایشی داشته و بیم آن می رود در سال های آتی نیر و روستاهای شهرستان که منبع تولید محصولات کشاورزی و دامی هستند خالی از سکنه شود.

مسئله افزایش مهاجرت از روستاها و حتی خود شهر نیر آنچنان به حدی بحرانی رسیده که دکتر حقیقت پور مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی در یکی از جلسات شورای اداری نیر مهاجرت را تهدیدی علیه توسعه و عمران منطقه دانست و گفت: بی شک کاهش جمعیت و افزایش مهاجرت مردم و به خصوص افراد جویای کار به شهرها و مرکز کشور باعث عقب افتادگی و عدم توسعه شهرستان نیر خواهد شد.

همه این اتفاقات تلخ در حالی روی می دهد که شهرستان نیر از ظرفیت های خوب صنعتی، معدنی، آثار تاریخی، قابلیت‌های گردشگری و آب و هوای مناسب برخوردار است و وجود بیش از 20 چشمه آب‌ گرم و ده‌ها چشمه آب سرد معدنی جوشان می تواند زمینه ساز سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال و بتبع کاهش فقر و مهاجرت شود.

اگر در سال 65 جمعیت نیر 40 هزار نفر بوده و زمانی این شهرستان نماینده مستقل در مجلس داشته اما بر اساس آمار آخرین سرشماری رسمی کشور، جمعیت نیر با 40 درصد کاهش به حدود 23 هزار نفر رسیده است و این کاهش جمعیت و مهاجرت‌های بی‌رویه نشان می‌دهد که در حد و شأن این شهرستان کارهای اقتصادی و عمرانی و اشتغالزایی انجام نگرفته است.

به اعتقاد کارشناسان یکی از مهمترین تاثیرات مهاجرت روستائیان به شهر پیامدهای زیانبار اقتصادی است و براساس تحقیقات میدانی مهاجرت روستائیان به شهر به تدریج باعث نابودی کشاورزی، دامداری و باغبانی شده و زمینه واردات محصولات کشاورزی و لبنی را فراهم می آورد که نتیجه آن خروج ارز و سرمایه های مالی از کشور است.

از سوی دیگر مهاجرت روستائیان به شهرباعث گسترش بخش غیررسمی اقتصاد و افزایش شغل های کاذب و انگلی و کارهای غیرتولیدی چون دست فروشی، سیگار فروشی و غیره می شود و با توجه به اینکه اغلب مهاجرین روستایی فاقد مهارت هستند باعث بی ثباتی شغلی در شهرها می شوند.

روانشناسان معتقدند خروج از محیط سنتی و ورود به محیطی جدید با فرهنگ و آداب و رسوم متفاوت جدا از اینکه روستائیان را در برخورد با وضعیت موجود دچار آشفتگی روحی و روانی می کند زمینه بی هویتی و خروج از چارچوب های فرهنگی و ارزشی را فراهم می کند.

نتایج تحقیقات نشان میدهد برخورد خرده فرهنگ های متفاوت در موضوع مهاجرت اغلب باعث ضعف اعتقادات روستائیان، از هم گسیختگی فکری، افزایش شکاف نسلی بین والدین و فرزندان می شود که در موضوع شکاف نسلی کاهش اقتدار والدین و ناتوانی آنها در کنترل فرزندان در محیط جدید یکی از تبعات منفی مهاجرت است که زمینه را برای انواع وقوع جرم و بزهکاری نیز فراهم می کند.

با توجه به موارد ذکر شده و تبعات سنگین افزایش لجام گسیخته سیل مهاجرت از شهرستان نیر از مسئولان امر انتظار می رود با توجه به پتانسیل های قوی منطقه که شرح آن از حوصله بحث خارج است با ایجاد تعادل اقتصادی در روستاهای منطقه و ایجاد اشتغال پایدار از شیب تند مهاجرت در منطقه کاسته و زمینه مهاجرت معکوس به روستاها را مشابه آنچه که در روستای نمونه گردشگری کورعباسلو شاهد هستیم، فراهم آورند چرا که صرف از نظر کلیه پیامدهای اجتماعی و فرهنگی این پدیده نه چندان مطلوب اجتماعی، کاهش جمعیت باعث کاهش اعتبارات اختصاصی به شهرستان شده و شاهد وضعیتی خواهیم بود که در این دو دهه اخیر در منطقه حاکم بوده است.

 

انتهای پیام/