سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

شنبه 13 اردیبهشت 1404
  • کد خبر: 4052
  • بازدید: 1,162
  • 1391/09/04 - 13:52:32

آمریکا در گوشه رینگ مذاکرات هسته‌ای خاورمیانه

آمریکا و متحدانش که نزدیک به یک دهه به ایران به خاطر برنامه‌ هسته‌ای فشار آوردند، اکنون با تلاش برای تشکیل منطقه عاری از سلاح‌های هسته‌ای در خاورمیانه مخالفت می‌کنند.

به گزارش سبلانه به نقل ازتابناک، در اظهار نظری که خشم دولت‌های خاورمیانه را بر خواهد انگیخت و تنها اسرائیل را خوشحال می‌کند، ویکتوریا نولاند سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که کنفرانسی که قرار بود در اواسط ماه دسامبر در مورد خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای و یا حتی سلاح‌های کشتار جمعی برگزار شود، برگزار نخواهد شد. وی در مورد این که این کنفرانس کی برگزار خواهد شد و یا این که آیا برگزار خواهد شد یا خیر، اظهار نظری نکرد. در ابتدای ماه جاری میلادی دیپلماتها به رویترز گفته بودند که این گفتگوها، به تعویق خواهد افتاد ولی لغو نخواهد شد.

خانم نولاند اظهار داشته است که « ایالات متحده به عنوان یکی از بانیان این کنفرانس با تاسف ابراز می‌دارد که این کنفرانس در شرایط فعلی به دلیل شرایط فعلی خاورمیانه و به این دلیل که کشورهای منطقه در مورد شرایط برگزاری کنفرانس به توافق نرسیده‌اند، نمی‌تواند برگزار شود »

نولاند مدعی شده است که اختلاف نظر عمیقی بین کشورهای منطقه در مورد چگونگی مدیریت امنیت منطقه‌ای و خلع سلاح وجود دارد و اضافه کرده است که «کشورهای خارج از منطقه نمی‌توانند یک فرایند (خلع سلاح) را به منطقه تحمیل کنند».

طرح برگزاری نشستی برای ایجاد منطقه عاری از سلاح‌های کشتار جمعی در خاورمیانه در اجلاس 189 کشور عضو ان‌پی‌تی در ماه می 2010 مورد توافق قرار گرفت. ایالات متحده از این می‌ترسد که این کنفرانس که قرار بود در فنلاند برگزار شود، به عنوان محلی برای تحت فشار شدید قرار دادن اسرائیل مورد استفاده قرار گیرد که به تازگی و به دنبال درگیری‌های هشت روزه غزه مورد خشم کشورهای منطقه قرار دارد.

ایران و کشورهای عرب منطقه همواره می‌گویند، زرادخانه سلاح‌های هسته‌ای رژیم صهیونیستی، تهدیدی علیه صلح و امنیت در خاورمیانه است. این در حالی است که اسرائیل و متحدین غربی آمریکا، مدعی هستند که ایران تهدیدی جدی برای رژیم عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای است.

وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است که به تلاش برای برگزاری این نشست ادامه می‌دهد، اما ادعا کرده است که چنین نشستی باید نگرانی‌های امنیتی همه کشورهای منطقه را مورد توجه قرار دهد و بر پایه توافق همگانی عمل کند که این درخواست آمریکا عملا به معنی دادن حق وتو به اسرائیل است.

نولاند در اشاره‌ای روشن به اتحادی که در این مساله علیه اسرائیل شکل خواهد گرفت، گفت « ما کنفرانسی را نخواهیم پذیرفت که در آن، یک دولت منطقه در معرض فشار و یا انزوا قرار گیرد.»

آمریکا و اسرائیل می‌گویند، ایجاد منطقه عاری از سلاح هسته‌ای در خاورمیانه نمی‌تواند به سرانجام برسد مگر این که صلح فراگیر بین اسرائیل و اعراب شکل گیرد و برنامه هسته‌ای ایران تحت کنترل در آورده شود. دیپلماتهای غربی معتقدند که حتی اگر چنین کنفرانسی برگزار شود، امید به پیشرفت آن کم است زیرا دشمنی عمیقی بین کشورهای منطقه و رژیم اسرائیل وجود دارد. 

هرچند پیش از این در مورد احتمال شرکت ایران در این کنفرانس ابراز تردید می‌شد، اما سلطانیه نماینده کشورمان در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، آمادگی ایران برای شرکت در آن را ابراز داشته بود.

مناطق عاری از سلاح هسته‌ای با توافق بین دولت‌های یک منطقه و بر اساس پیمانی تشکیل می‌شود که بر اساس آن، استفاده، تولید و استقرار سلاح‌های هسته‌ای در یک منطقه ممنوع می‌شود. پیش از این، مناطق عاری از سلاح‌های هسته‌ای، در مواردی از جمله آفریقا، آمریکای جنوبی، آسیای مرکزی، کشورهای عضو آسه‌ان و نیز در قطب جنوب و در فضا تشکیل شده است.
تصویر فوق مناطق مختلف جهان را از حیث وضعیت سلاح‌های هسته‌ای نشان می‌دهد. کشورهای آبی رنگ کشورهایی هستند که عضو مناطق عاری از سلاح هسته‌ای هستند. کشورهای قرمز سبز رنگ، فقط عضو ان‌پی‌تی هستند، کشورهای نارنجی و از جمله ترکیه و آلمان و ایتالیا، میزبان سلاح‌های هسته‌ای دیگران هستند و کشورهای قرمز رنگ مسلح به سلاح هسته‌ای هستند.

اشتراک‌گذاری

  • آمریکا در گوشه رینگ مذاکرات هسته‌ای خاورمیانه

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
سه منهای ده