سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

چهارشنبه 13 فروردین 1404
  • کد خبر: 46044
  • بازدید: 521
  • 1403/03/08 - 23:38:42

قاتل به نام دخانیات

قاتل خاموش لعنتی! / درحال تکمیل

تلفات دخانیات شدیدتر از کرونا

به گزارش خبرنگار اجتماعی «سبلان ما »، سالانه ۵۰ هزار نفر ایرانی  جان خود را بر اثر استعمال دخانیات از دست می‌دهند!؛ این آمار و ارقام مرگ و میر بر اثر دخانیات گرچه وحشتاک است ولی باعث نمی‌شود که  ففرد مصرف کننده میل به کنار گذاشتن مصرف دخانیات  در جامعه داشته باشد، کافی است به اولین کیوسک روزنامه‌فروشی یا بقالی سرکوچه بروید تا  پول خردهای ته جیبتان را روی پیشخوان بگذارید واین چنین به به همین راحتی به یکی از پرمصرف‌ترین و خطرناک‌ترین محصولات در جهان دسترسی پیدا کنید. 

دخانیات که این روزها ازآن دسته جذاب‌های لعنتی قشر نوجوان و جوان به حساب می‌آبد، سهل و راحت  با بسته‌بندی‌های زیبا و رنگارنگی به دست هر مصرف کننده‌ای می‌رسد تا سالانه جان هزاران قربانی را بازیچه دست خود قرار دهد. 

 اما  برای برای ترویج  جهانی بدون دخانیات  هرسال  هفته‌ای  به نام  هفته بدون دخانیات نامگذاری می شود در طی این هفته اقدامات هماهنگ و گسترده‌ای در سراسر کشور و جهان برای تنویر افکار عمومی در خصوص مضرات استعمال دخانیات انجام می شود اما با وجود تمام این پیشگیری‌ها هنوز هم  در پیشکیری از دخانیات یک پای کار می لنگد و به نظر می رسد باید از پایه و مبارزه با مصرف دخانیات شروع شود و چه بازندارندگی بالاتر از آن که از کودکی  نه گفتن به دخانیات  را یادبگیرم.  

  امسال نیز از 5 الی 11 خرداد ماه هفته ملی بدون دخانیات نام گذاری شده است  و البته سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۲٤ شعار امسال را "حفاظت از کودکان در برابر مداخلات صنعت دخانیات" و شعار هفته ملی بدون دخانیات سال ١٤٠٣ را "حفاظت از کودکان و نوجوانان در برابر دخانیات؛ حق و مسئولیت همگانی" تعیین کرده است و البته  این شعار نیز حاکی از آن است که برای ریشه کن کردن باید کار فرهنگی  روی کودکان را بیش لز گذشته جدی بگیریم. 

 البته طبق آمار امروزه مصرف دخانیات، موجب مرگ هشت میلیون نفر در سال می ‌شود. این در حالی است که همه‌گیری کرونا طی بیش از دو سال از آغاز آن تاکنون، باعث فوت بیش از 6 میلیون نفر در سرتاسر جهان شد؛ به عبارت ساده تر دخانیات قاتلی خاموش به مراتب کشنده تر از کرونایی است که به مدت دوسال تمام جهان را درگیر خود کرد. 

در مقایسه آماری از تلفات کرونا و دخانیات به نظر می‌رسد اپیدمی دخانیات بسیار پایدارتر و شدیدتر است. با استنشاق مواد دخانی، ماده‌ سمی موجود در دود محصول دخانی، وارد ریه ‌ها می شود که از مهمترین عوارض مصرف دخانیات سرطان. بیماری‌های تنفسی. بیماری‌های قلبی، عروقی و مغزی. دیابت. تضعیف سیستم ایمنی بدن. بیماری‌های دهان و دندان. مشکلات ناباروری. پوکی استخوان. مشکلات بینایی. مشکلات شنوایی و ده ها عوارض دیگراست .

دخانیان این صنعت شوم با هدف قرار دادن بهترین زمین های کشاورزی، به جای تولید مواد غذایی، محصولی را به بار می آورد که نتیجه ی آن ویرانی، درد و نهایتا مرگ را برای مصرف کننده به ارمغان می آورد. برای کنترل این سم مهلک اقدامات نمادین اثر ساز نیست باید با وضع قوانین شفاف برای به حداقل رساندن مصرف، وجود نظام قدرتمند مدیریت مالیات بر دخانیات، مشخص بودن عاملان مجاز فروش مواد دخانی و برنامه های آموزشی و ترویجی به شکل گسترده صورت گیرد تا با ارتقاء سطح آگاهی جامعه به خصوص قشر نوجوانان و جوانان با مضررات دخانیات آشنا شوند .

 و همچنین اصلی ترین متضاد دخانیات، ترغیب جامعه به ورزش علاوه بر غنی سازی اوقات فراغت و ایجاد سلامتی به بهترین نحو، ورزش متضادی برای دخانیات است که ورزشکار و دخانیات دو واژه ای که کنار هم هیچ وقت نمی آید. نهادینه سازی این امر در جامعه ورزشی به مراتب راحت تر از جوامع دیگر است.

 گرچه تاریخچه مصرف سیگار  عملا مشخص نیست  اما  خیلی‌ها معتقدند از حدود 6 هزار سال پیش از میلاد مسیح، گیاه تنباکو به صورت وحشی در آمریکا روییده کرده است. و شاید سرخپوست‌های آمریکایی  اولین مصرف‌کنندگان سیگاربودند؛ آنها به شکل‌های مختلفی برگ‌های تنباکو را به توتون تبدیل کرده و آن را با استفاده از ابزاری شبیه به پیپ، دود می‌کردند.

 

اشتراک‌گذاری

  • قاتل خاموش لعنتی! / درحال تکمیل

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
هفده منهای سه