سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

دوشنبه 22 اردیبهشت 1404
  • گروه: اجتماعی
  • کد خبر: 71061
  • بازدید: 159
  • 1404/02/22 - 14:00:00

سبلان ما گزارش می‌دهد؛

آمار نگران‌کننده بی‌تحرکی در اردبیل؛ علاج کار کجاست؟

آمار نگران‌کننده بی‌تحرکی در اردبیل؛ علاج کار کجاست؟

طبق سند آمایش ورزش استان اردبیل فعالیت فیزیکی ناکافی در بین زنان ۷۳ درصد و در بین مردان ۵۳ درصد است که این آمار بسیار نگران‌کننده است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، در دنیای مدرن امروزی، سبک زندگی کم‌تحرک به یک چالش جدی برای سلامت تبدیل شده است؛ این سبک زندگی که با پیشرفت تکنولوژی و تغییر در الگوهای زندگی روزمره تشدید شده، منجر به افزایش شیوع بیماری‌های مختلف از جمله فشارخون، چاقی و بیماری‌های قلبی عروقی می‌شود و استان اردبیل، با توجه به آمارهای موجود که آن را به‌عنوان دومین استان چاق کشور معرفی می‌کند، بیش‌ازپیش نیازمند توجه به این مسئله و اتخاذ راهکارهایی برای کاهش کم‌تحرکی و ارتقای سلامت جامعه است.

با توجه به آمارهای نگران‌کننده از افزایش کم‌تحرکی و شیوع بیماری‌های مرتبط در استان اردبیل، ضرورت نهادینه‌کردن ورزش همگانی بیش‌ازپیش احساس می‌شود.


کم‌تحرکی و چاقی، معضل جدی سلامت در اردبیل

 رضا بخشی دکتری علوم ورزشی، پژوهشگر حوزه ورزش در گفتگو با خبرنگار«سبلان ما»، با ارائه آمارهایی تکان‌دهنده از عوارض کم‌تحرکی در استان اردبیل نسبت به خطری هشدار می‌دهد که بیخ گوش سلامت استان به صدا درآمده است.

بر اساس اعلام این پژوهشگر ۷۳ درصد مردان و ۵۳ درصد زنان اردبیلی، فعالیت بدنی کافی ندارند، همچنین، ۴۰ درصد زنان و ۱۸ درصد مردان با اضافه‌وزن دست‌وپنجه نرم می‌کنند و آمار ابتلا به فشارخون نیز در این استان نگران‌کننده است؛ ۳۷ درصد زنان و ۲۷ درصد مردان به این بیماری مبتلا هستند.

 بخشی معتقد است باید نهادینه‌کردن ورزش‌های همگانی می‌توان این آمار وحشتناک را بهبود بخشید و در نتیجه جامعه سالم و تندرست داشت.
 

 ورزش، راهی به‌سوی سلامتی و نشاط

 در این میان، روایت‌های امیدبخشی از افرادی که با ورزش، بر مشکلات خود غلبه کرده‌اند، شنیدنی است. مهناز قربانی، بانوی خانه‌داری که با ورزش سخت‌ترین بیماری‌ها را پشت سر گذاشت، به خبرنگار «سبلان ما»، می‌گوید: ورزش، فراتر از یک فعالیت فیزیکی، منبع انرژی و انگیزه برای ادامه زندگی است.

 این شهروند اردبیلی ادامه داد: شاید برایتان غیرقابل‌باور باشد؛ اما وقتی پای سلامتی وسط باشد و تو اراده قوی برای بهبودی داشته باشی حتی روزی ۱۵ ساعت هم ورزش خواهی کرد و برای من هم همین اتفاق افتاد؛ نسخه شفابخش بیماری من ورزش بود؛ در اوایل روزی ۱۵ ساعت هم پیاده‌روی می‌کردم و گام برمی‌داشتم پس از بهبود و بازیابی سلامتی نیز روزانه تا چهار ساعت هم ورزش می‌کنم.

قربانی که با ورزش به‌سلامتی دست‌یافته است، از تغییرات مثبت در زندگی‌اش می‌گوید: ورزش نه‌تنها به من سلامتی بخشید، بلکه باعث نشاط و خوش‌رویی من نیز شد. احساس می‌کنم نسبت به گذشته، زندگی شادتری دارم.

 ورزش، کلیدرهایی از چاقی و رسیدن به‌سلامتی است

علی شهروند میانسال  اردبیلی  است که با ورزش توانست از وزن ۱۷۵ کیلوگرم به ۸۶ کیلوگرم برسد، وی نیز تجربیات خود را با دیگران به اشتراک می‌گذارد و آن‌ها را به ورزش تشویق می‌کند؛ این شهروند  معتقد است که ورزش، کلیدرهایی از چاقی و رسیدن به‌سلامتی است.

وی در گفتگو با خبرنگار «سبلان ما»، با صدایی آمیخته به امید و تجربه می‌گوید: جرقه ورزش برای تندرستی وقتی به ذهنم رسید که سر سجده نماز نتوانستم بلند شوم و کارم به اورژانس کشید. همان لحظه تصمیم گرفتم که با ورزش، سلامتی‌ام را بازگردانم. 

این شهروند آقای میانسال اردبیلی که با پشتکار و تلاش، ورزش را به‌عنوان مسیری برای بهبودی انتخاب کرد و نه‌تنها بر بیماری خود غلبه کرد، بلکه نشاط و خوش‌رویی را نیز به زندگی‌اش بازگرداند؛ معتقد است که ورزش فراتر از یک فعالیت بدنی است و به همگان توصیه می‌کند تا آن را در برنامه روزانه خود بگنجانند.
 

 هم‌افزایی، کلید نهادینه‌سازی ورزش همگانی در اردبیل

 کارشناسان معتقدند که برای مقابله با کم‌تحرکی در جامعه، باید ورزش همگانی را به‌درستی نهادینه کرد، به گفته ابراهیم بخشی یکی از پژوهشگران حوزه ورزش همگانی، این امر نیازمند همکاری و هم‌افزایی دستگاه‌های مختلف و برنامه‌ریزی دقیق است و همچنین تشکیل کارگروه تخصصی سلامت با حضور نمایندگان استانداری، اداره ورزش و جوانان، هیأت ورزش‌های همگانی، آموزش و پرورش، شهرداری، دانشگاه علوم پزشکی و صدا و سیما، گامی ضروری در این راستا است.

 این پژوهشگر معتقد است استانداری و اداره ورزش و جوانان استان اردبیل باید با ارائه بخش‌نامه‌های حمایتی و تعرفه‌های تخفیفی، زمینه را برای ورود بخش خصوصی به حوزه ورزش فراهم کنند؛ صدا و سیما نیز می‌تواند با تولید محتوای جذاب و برنامه‌های متنوع، در نهادینه‌سازی ورزش همگانی نقش مؤثری ایفا کند.

 بخش اضافه کرد: حضور نیروهای درمانی دانشگاه علوم پزشکی در پایگاه‌های ورزشی برای سنجش فشارخون، مشوقی برای حضور بیشتر مردم خواهد بود؛ همچنین، مراکز دانشگاهی با برگزاری برنامه‌های آموزشی می‌توانند به کاهش عوارض جسمی و روحی ناشی از کم‌تحرکی کمک کنند و علاوه بر این شهرداری نیز با ایجاد فضاهای شهری مناسب و تجهیزات ورزشی، در ترویج فرهنگ ورزش همگانی سهیم خواهد بود.

 این پژوهشگر حوزه ورزش خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت ورزش همگانی در سلامت جامعه، مسئولین ورزش باید به وظایف خود به‌درستی عمل کرده و با برنامه‌ریزی دقیق در این مسیر گام بردارند که فرایند نهادینه‌سازی شامل ۱۰ گام اساسی است و از جمله آن‌ها می‌توان به معرفی متولی، تبیین ضرورت، ایجاد انگیزه، علاقمند کردن و شرطی‌سازی اشاره کرد و بی شک وقتی رفتار به ذهنیت تبدیل شود، می‌توان گفت که نهادینه‌سازی به‌درستی انجام شده است.

 البته باید به این مطلب اذعان کرد که ورزش همگانی هنوز به‌عنوان یک نیاز اساسی در بین خانواده‌های اردبیلی نهادینه نشده است؛ اما اقدامات مثبتی در این زمینه صورت‌گرفته است؛ استقبال از پیاده‌روی در شورابیل و دوچرخه‌سواری نشان می‌دهد که نهادینه‌سازی ورزش همگانی در مسیر درستی قرار دارد.

 با توجه به وضعیت موجود و آمار نگران‌کننده، اتخاذ رویکردی جامع و همه‌جانبه برای ارتقای سلامت جامعه در استان اردبیل، ضروری است. نهادینه‌کردن ورزش همگانی، نیازمند عزم جدی مسئولان و مشارکت فعال شهروندان است تا بتوان گامی مؤثر در جهت بهبود سلامت و نشاط جامعه برداشت.

انتهای خبر/ ش

اشتراک‌گذاری

  • آمار نگران‌کننده بی‌تحرکی در اردبیل؛ علاج کار کجاست؟

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
بیست به‌اضافه دو