- گروه: اجتماعی
- کد خبر: 71193
- بازدید: 278
- 1404/02/28 - 00:06:00
سبلان ما گزارش میدهد؛
ریواس؛ گنجی در دل کوههای کوثر و خلخال

گیاه ریواس؛ گنجی در دل کوههای کوثر و خلخال است که این روزها در بازار دستفروشان به فروش بهصورت خام به فروش میرسد، این در حالی است که این گیاه خاص معجزهگر میتواند برای منطقه سودآوری بیشتری داشته باشد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، این روزها بازارهای شهرستانهای کوثر و خلخال حالوهوای دیگری دارند. دستفروشان بساط کردهاند و نخستین تحفههای بهاری، گیاهان دارویی معطر و تازهای را که از دل طبیعت کوهستانی چیدهاند، به خریداران عرضه میکنند. در این میان، ریواس، گیاه خاص و خوشمزهای که در زبان ترکی به آن اوشقون میگویند، خودنمایی میکند.
ریواس جادوی طبیعت؛ از خواص دارویی تا نگرانیهای زیستمحیطی
یکی از شهروندان که مشغول فروش ریواس است،به خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، میگوید: ریواس را بیشتر بهصورت خام میخوریم؛ این گیاه خوشمزه، ساقهای خوراکی دارد و در پخت انواع کته و خورشت هم استفاده میشود.
او در ادامه به خواص معجزهآسای این گیاه اشاره میکند: ریواس بهصورت خودرو در مناطق شیبدار کوهستانها و لابهلای سنگها رشد میکند و با نام علمی Rheum ribes شناخته میشو؛. ساقه ترشمزه و مفید ریواس خواصی جدا از برگ آن دارد و در تهیه غذاهای گوناگون کاربرد دارد. البته باید توجه داشت که برگهای ریواس سمی هستند و فقط ساقهاش مصرف خوراکی دارد.
علیزاده، کارشناس تغدیه در گفتگویی با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، همچنین به مصارف دارویی ریواس اشاره میکند: «در طب سنتی، ریواس مقوی معده و کبد، اشتهاآور، مسهل و ضد نفخ محسوب میشود. تحقیقات نشان داده است که ریواس خواص آنتی باکتریایی و آنتیاکسیدانی دارد و عصاره آن خاصیت حشرهکشی و آفتکشی دارد.
وی ادامه داد: به همه این فواید زیاد ریواس برای خاک و محیطزیست را هم اضافه کنید. به همین دلیل است که از نظر ما ریواس همان گیاهی است که نباید غیراصولی چیده شود.
توزیع نوبرانه ریواس بین همسایهها بعد از چیدن
یکی دیگر از اهالی منطقه با اشاره به تنوع آبوهوایی و اختلاف ارتفاع در جنوب استان اردبیل، میگوید: «این منطقه پتانسیل عظیمی در حوزه داروهای گیاهی دارد.
وی ادامه داد: برداشت ریواس در این فصل از سال در منطقه ما از دربند مشکول شروع و تا دربند هواشنق ادامه دارد البته بهرسم سنت حسنه، بعد از برداشت، ریواس چیده شده بین همسایگان توزیع میشود و علاوه بر مصرف اهالی منطقه، در شهرهای اطراف هم به فروش میرسد.
بارش پربرکت اشتغال فصلی به دنبال دارد
عیسی خانکیشی زاده، رئیس اداره هواشناسی شهرستان کوثر، در گفتگو با خبرنگار «سبلان ما»، میگوید: «به برکت بارشهای بهاری، اشتغال فصلی خوبی هم در دو شهرستان کوثر و خلخال از محل برداشت این محصول ایجاد شده است.
املا سرنوشت این ریواسها بهغیراز مصرف داخلی شهرستان به کجا ختم میشود؟ یکی از فروشندگان ریواس در پاسخ به این سؤال میگوید: این ریواسها بهصورت خام روانه بازار میشوند و همان قصه تکراری خامفروشی ادامه دارد.
اشتغالزایی ۱۵۰ نفری برداشت و فروش ریواس در اردبیل
رئیس جهاد کشاورزی کوثر در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، میزان اشتغال فصلی که از محل برداشت و فروش ریواس در شهرستانهای خلخال و کوثر وجود دارد را حدود ۱۰۰ الی ۱۵۰ نفر برآورد میکند.
محمد علیزاده کارشناس تغذیه نیز در گفتگویی با «سبلان ما»، درباره ریواس میگوید: ریواس کاربرد دارویی و درمانی هم دارد و سرشار از ویتامینها، آب، کلسیم و پتاسیم است و به علت داشتن فیبر زیاد برای بیماران گوارشی مفید است.
شهروندان از ورود به زیستگاههای گونههای شاخص بپرهیزند
بااینحال، برداشت بیرویه ریواس میتواند تهدیدی برای گونههای جانوری خاص منطقه و همچنین انقراض خود این گیاه باشد. در همین راستا، رئیس اداره محیطزیست کوثر هشدار میدهد: شهروندان از ورود به زیستگاههایی که دارای گونههای شاخص هستند خودداری کنند. همچنین برداشت بیرویه و نامناسب ریواس هم تهدیدی دیگر برای انقراض خود این گیاه است.
وی تأکید میکند: حتماً باید در موقع چیدن، پاشنهبلند برداشت کنیم که برای سالهای بعد هم بماند و از ریشهاش درنیاوریم.
برداشت و فروش ریواس در شهرستانهای کوثر و خلخال، فرصتی برای اشتغال فصلی و رونق اقتصادی منطقه ایجاد کرده است. این گیاه با خواص دارویی و طعم بینظیر خود، جایگاه ویژهای در فرهنگ و سنت مردم محلی دارد. بااینحال، برداشت بیرویه و غیراصولی ریواس میتواند منجر به آسیب به محیطزیست و انقراض این گیاه ارزشمند شود. ضروری است با اتخاذ تدابیر مناسب، ضمن بهرهمندی از فواید اقتصادی و درمانی ریواس، از این گنجینه طبیعی برای نسلهای آینده نیز محافظت کنیم. آموزش جوامع محلی، ترویج روشهای برداشت پایدار و نظارت دقیق بر فعالیتهای برداشت، گامهای مهمی در راستای حفظ ریواس و تضمین تداوم این سنت دیرینه خواهد بود.
دیدگاهها