سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

سه‌شنبه 28 مرداد 1404
  • کد خبر: 11788
  • بازدید: 742
  • 1393/08/26 - 19:29:11

از روغن پالم تا آلودگی دنت!

مردم در محاصره آلودگی مواد غذایی، چرا کسی پاسخگو نیست؟

همه چیزهایی که می خوریم آلوده اند حتی آب و وهوا!این برآیند اخباری است که مدت ها است روی خط رسانه ها می رود و حالا شبکه های اجتماعی نیز به آنها اضافه شده تا هر روزخبر آلودگی یکی از مواد خوراکی سوهان روح افکار عمومی شود.

به گزارش سبلانه به نقل ازشهرخبر، همه چیزهایی که می خوریم آلوده اند حتی آب و وهوا! این برآیند اخباری است که مدت ها است روی خط رسانه ها می رود و حالا شبکه های اجتماعی نیز به آنها اضافه شده تا هر روزخبر آلودگی یکی از مواد خوراکی سوهان روح افکار عمومی شود.

این روزها این نوع اخبار آنقدر زیاد شده که خبر آلودگی مواد غذایی می رود به امری عادی برای مردم تبدیل شود. یک روز ماجرای برنج های آلوده مطرح می شود و روز دیگر گوشت آلوده. یک روز ماهی های پرورشی آلوده هستند و روز دیگر مرغ های مرغداری ها آلوده به سرب اند و دراین میان چه این خبرها تایید شوند و چه تکذیب بر اعصاب و روان افکار عمومی تاثیرات منفی می گذارند.

در این میان اما هستند آلودگی هایی که به راستی تایید می شوند و هشدار در خصوص آنها لازم است.

برنج آلوده بر سر سفرها

در مهرماه سال ۱۳۸۸ موضوع آلوده‌ بودن برنج‌های هندی رسانه‌ای شد و سازمان استاندارد تهران اعلام کرد ۱۳ نوع از برنج‌های وارداتی آلوده هستند؛‌ درصد آرسنیک موجود در آن ها بیش از حد استاندارد است.
 
همان زمان رییس مرکز تحقیقات پیشرفته کشاورزی پنجاب هند هم گفت مناطق زیادی از منطقه پنجاب هندوستان مرکز اصلی فلزات سنگینی مانند آرسنیک، کادمیوم و سرب بوده و اگر در این مناطق کشت و زرع انجام شود، قطعا محصولات تولیدی از آنها هم آلوده هستند. یعنی برنج برداشت شده از این زمین ها، شامل این نوع ترکیبات سمی و خطرناک است. در آن زمان سازمان‌های مسئول و غیر مسئول در این خصوص اظهارنظر کردند اما در نهایت مشخص نشد که واقعا برنج‌های وارداتی آلوده بودند یانه.

پس از گذشت ۴سال در سوم آذر ماه ۹۲ معاون سازمان ملی استاندارد ایران آلودگی هفت نوع برنج خارجی و داخلی را تأیید کرد و وزارت بهداشت نیز بر این آلودگی ها مهر تایید زد تا برند هایی از برنج ممنوع شود اما در هر حال باز هم زمزمه های الودگی برنج های خارجی و حتی داخلی به گوش می رسد که هنوز کسی پاسخگو نبوده است.

گوشت های آلوده و جان و مال مردم

در سال ۱۳۸۱ نیز موضوع واردات و توزیع گوشت آلوده در ایران مطرح شد و بر افکار عمومی بسیار اثرگذار بود هرچند مشخص نیست چند نفر بر اثر مصرف این گوشتها مسموم شده و یا جان خود را از دست دادند. این دادگاه ۶۷ متهم داشته‌است که در بین آن‌ها ۱۷ نفر راننده و ۲ نفر قایق‌دار بوده‌اند. بقیه متهمان این پرونده گوشت‌فروش، رئیس سازمان دامپزشکی کل کشور، تعدادی از مدیران دولتی و مدیران ارشد شرکت‌های فرآورده‌های گوشتی بوده‌اند. این گوشتها در صنایع سوسیس و کالباس نیز مصرف می شد.
 
در پایان پس از برگزاری ۱۶ جلسه دادگاه متهمان را به حبس‌های زیر ۱۵ سال، تبعید و جریمه نقدی محکوم کرداما پس از رأی دادگاه تجدیدنظر در سال ۱۳۸۴، ۱۰ نفر از متهمان به مجازات حبس از ۶ ماه تا ۳ سال و جزای نقدی از دویست هزار ریال تا پنج میلیون ریال محکوم شدند.

این ماجرا اما پایان داستان گوشت آلوده نبود چرا که خرداد ماه سال 91 دوباره  زمزمه های ورود گوشت آلوده به داخل کشور بر سر زبان ها افتاد.ماجرا اما از این قرار بود که همزمان با صادرات سالانه بیش از 350 هزار راس دام به کشورهای شیخ نشین حاشیه خلیج فارس، واردات دام‌های پیر و مشکوک به بیماری از افغانستان، هند و پاکستان مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.

در آن روزها با بروز و ظهور نشانه های بیماری خطرناک مشترک بین انسان و دام بنام تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در برخی از شهرهای کشورزنگ خطری برای مسئولان به صدا درآمد به‌طوری‌که برخی از نمایندگان منتخب مردم در مجلس نهم بهمن ماه سال گذشته درصحن علنی مجلس و در جریان بررسی مشکلات بخش کشاورزی با انتقاد از عملکرد مسئولان دولتی نسبت به واردات بی رویه گوشت به کشور صراحتا اعلام کردند که واردات گوشت از برخی کشورها مثل پاکستان به صورت کاملا غیر بهداشتی در کشور اتفاق می افتد و تحقیقات مرکز پژوهشها نشان می دهد یک عده خاص در واردات گوشت دست دارند.

 بعد از آن اما ماجرا گوشت ها ی آلوده اما دوباره مطرح شد و حتی معاون اول رئیس جمهور وقت یعنی محمد رضا رحیمی  نیز به ماجرای گوشت اشاره کرد تا کار بالا بگیرد.ماجرایی که معلوم نشد به کجا ختم شد و در میان تایید ها و تکذیب ها فراموش شد.

سوسیس و کالباس پای ثابت آلودگی ها
 
سوسیس و کالباس جزو آن دسته از مواد غذایی در ایران است که همواره نحوه تولید آن برای مردم مورد سوال و حاشیه ساز بوده است.هر جا اسمی از مسمومیت غذایی مطرح می شود ناخودآگاه سوسیس و کالباس در ذهن تداعی می شود. در سال ۱۳۸۸ اداره کل استاندارد استان تهران اقدام به نمونه‌برداری از ۲۶ نمونه سوسیس و کالباس و همبرگر از مراکز عرضه و فروشگاه‌های زنجیره‌ای کرد. در گزارش منتشر پس از این بررسی آمده است: از ۲۰ نمونه سوسیس و کالباس، ۱۸ مورد نامنطبق با استاندارد بوده‌اند و فقط سوسیس کوکتل ۵۵ درصد کاله آمل و سوسیس آلمانی ۴۰ درصد پاکدام پارس منطبق بوده است.

همچنین طبق این گزارش از شش مورد همبرگر فقط یک مورد مردود بوده و مابقی منطبق بودند؛ تولید همبرگر ظاهراً وضعیت مناسب‌تری دارد.با این حال اما در سال جدید نیز اخباری از خمیر مرغ بسیار آلوده بذای تهیه سوسیس و کالباس روی خط رسانه ها رفت تا افکار عمومی را نسبت به گواهی سلامت این نوع فر آورده ها مشکوک کند.

شیر آلوده به پالم!

در این میان شیر و ماست نیز همواره در معرض شابعات آلودگی قرار داشتند. در حالی که افکار عمومی هنوز هم تحت تاثیر اخبار و با وجود تکذیب ها معتقد بودند در شیر و ماست وایتکس وجود دارد، وزیر بهداشت دویت یازدهم از وجود روغن سرطان زای پالم در شیر و ماست رونمایی کرد .

وقتی وزیر بهداشت اعلام کرد در ماست پرچرب بعضی از شرکتها که اسمشان اعلام خواهد شد روغن پالم استفاده می شود دبیر انجمن صنایع لبنی با بیان اینکه هیچ کارخانه‌‌ای را سراغ ندارم که از چربی گیاهی به جای چربی حیوانی در تولید شیر پرچرب استفاده کند، گفت: این حرفها تشویش اذهان عمومی است واگر وزارت بهداشت از وجود کارخانه‌‌های متخلف مطلع است باید فورا جلوی فعالیت آن‌ها را بگیرد.

رضا باکری رئیس انجمن صنایع لبنی در مورد استفاده روغن پالم برای تولید شیر پرچرب توسط برخی از کارخانه‌های صنایع لبنی به فارس گفت: این موضوع را شنیده‌ام و از بیان آن توسط وزیر بهداشت و درمان بسیار تعجب کردم.

با این حال وزارت بهداشت این بار قاطعانه عمل کرد تا وجود روغن پالم تکذیب نشود و به حل ماجرا پرداخت.

سرانجام نیز پس از کشمکش‌های بسیار میان دستگاه‌های مختلف در اما و اگرهای  استفاده از روغن  پالم در محصولات لبنی و نگرانی مردم جامعه در عدم خرید لبنیات، در نهایت با نشست مشترکی که میان سازمان استاندارد، سازمان غذا و دارو و برخی از دستگاه‌های مرتبط منعقد شد تصمیم بر این شد از اول مهرماه امسال استفاده از  روغن پالم و یا هرگونه چربی گیاهی از خط تولید انواع محصولات لبنی خارجی می‌شود.

براساس این تصمیم چنانچه واحدهای لبنی در فرآورده هایی تعیین شده خود از روغن پالم استفاده کنند به طور قطع تخلف نموده و پرونده آنها به دادگاهها ارجاع خواهد شد. همچنین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم پروانه ساخت واحدهایی که به صورت غیرمجاز از روغن پالم در فرآورده های لبنی استفاده می کنند را ابطال می‌کند و سازمان ملی استاندارد نیز در پروانه های استاندارد این واحدها تجدیدنظرهای لازم را انجام می دهد.

حالا هر چند از مهر ماه گذشته و این تصمیم باید اجرایی شده باشد اما هنوز هم در وایبر و شبکه های اجتماعی اخباری از لبنیات پالم دار روی خط می رود که مردم را نگران کرده است.

البته موضوع فقط لبنیات نیست .اخباری مبنی بر آلودگی نوشابه، دنت و ... هر روز میان مردم رد و بدل می شود .اخباری که  تنها بر بی اعتمادی مردم به مسئولان بهداشتی کشور می افزاید و فشار روحی از آلودگی ها را زیاد می کند و تا وقتی که وزارت بهداشتی ها به این شایعات پاسخ قاطع ندهند و با دلیل مردم را راضی نکنند بازار این نوع شایعات گرم خواهد بود.

اشتراک‌گذاری

  • مردم در محاصره آلودگی مواد غذایی، چرا کسی پاسخگو نیست؟

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
هشت به‌اضافه پنج