سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

چهارشنبه 29 مرداد 1404
  • کد خبر: 15517
  • بازدید: 4,823
  • 1393/12/04 - 20:56:47

"خدرنبی" آیینی کهن در استان اردبیل+تصاویر

آیین "قوودالمه" یا خدر نبی یکی از آداب و رسوم اهالی روستاهای خلخال در زمستان است؛ این رسم پس از چند صد سال هنوز در بین اهالی منسوخ نشده است.

به گزارش سبلانه به نقل از ازناو، یکی از آیین‌های قدیمی و بومی در خلخال که در فصل زمستان و در اوایل اسفند ماه اجرا می‌شود آیین "قوودالمه" یا "خدرنبی" در روستاهای خلخال است.

 

 

به گفته اهالی روستای اندبیل "قوودالمه" در بیشتر روستاهای خلخال در زمستان رسم بوده و این آیین پس از چند صد سال هنوز در بین اهالی منسوخ نشده است.

 

 

اهالی روستا با همکاری هم آش نذری می پزند و با پخش آن موجب وحدت و محبت بین اهالی روستا می شوند؛ از این رو شب‌های آخر هفته در روز چهارشنبه گندم را پس از شستن و خشک کردن در روی ساج برشته کرده و با مخلوطی از عدس و کنجد به آسیاب برده و سپس آن را به خانه باز می گردانند.

 

 

شب پنج شنبه صاحب خانه یا کسی که می‌خواست این آیین سنتی را اجرا کند شام مفصلی برای اهالی و دعوت‌شدگان درست می کرد که اهالی پس از صرف شام آیین "قوودالمه" که  همان ( الک کردن آرد آسیاب شده و مخلوط شده گندم - عدس و کنجد است ) را شروع می کردند.

 

 

نذر کردن برای تسهیل در امورات زندگی، خوشبختی جوانان، شفا یافتن بیماران و خانه‌دار شدن مستاجرها و رفع اختلافات بین اهالی از برنامه‌های اجرا شده در این آیین است که در روستاهای بلیل، الهاشم، زاویه سادات، اندبیل، خوجین و در شهر خلخال نیز برگزار می شود.

 

 

مخلوط قوود پس از الک شدن بین اهالی روستا تقسیم می شود که اصلی ترین بهانه این رسم و آیین قدیمی دور هم جمع شدن و باخبر شدن از حال همدیگر است که هنوز هم برگزاری این آیین کهن در خلخال ادامه دارد.

انتهای پیام/

 

اشتراک‌گذاری

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
دو به‌اضافه نه