سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

دوشنبه 3 دی 1403
  • کد خبر: 2698
  • بازدید: 1,897
  • 1391/07/23 - 13:13:16

زوج‌های‌سیاسی‌ایران؛ازاحمدی‌نژادو قالیباف تاشریعتمداری وهاشمی

می‌گویند وارد سیاست نشو که پدر و مادر نمی‌شناسد، ولی گاهی در دنیای بی‌رحم سیاست، سیاستمدارانی ظهور می‌کنند که خانواده و سیاست را با هم در می‌آمیزند و «زوج‌های سیاسی» را تشکیل می‌دهند؛ همسرانی که گاه با هم و در کنار هم و حتی گاه مقابل هم سیاست را به کنج خا

به گزارش سبلانه به نقل از ایسنا، مردی وارد سیاست شده پله‌های ترقی را طی کرده و به واسطه یا تحت تاثیر او همسرش نیز وارد این دنیا شده است یا برعکس، زنی با توجه به توانمندی‌هایش از این نردبان بالا رفته و در پی آن مرد نیز وارد این گود شده است؛ البته گاه زن و شوهری همزمان وارد این گود شده‌ و در آن نقش‌آفرینی می‌کنند. در مورد هر سه حالت می‌توان مثال‌های زیادی را چه در ایران و چه در عرصه بین‌الملل آورد.
 
چه کسی تردید دارد که رییس‌جمهور فعلی پاکستان به واسطه همسرش بی‌نظیر بوتو به این درجه رسید؟ یا هیلاری کلینتون که در زمان ریاست جمهوری شوهرش بانوی اول آمریکا بود، در کنار همسرش درس سیاست آموخت و امروز در حالی که همسرش در اتاق فکر مشغول به کار است، او در عرصه‌ی دیپلماسی آمریکا نقش آفرینی می‌کند.
 
در ایران خودمان نیز مثال‌های زیادی در این زمینه وجود دارد. البته این را نباید فراموش کرد که بخاطر شرایط جامعه ایرانی و نبود زمینه مناسب برای حضوز فعال زنان در عرصه‌های بالای مدیریتی در زوج‌های سیاسی ایران به جز تعداد معدودی، اکثر زنان به واسطه‌ی همسرشان به این عرصه راه پیدا کرده و توانسته‌اند در سطح بالایی نقش آفرینی کنند.
 
حال بدون در نظر گرفتن گرایش‌های سیاسی این زوج ها در گزارش پیشرو به معرفی تعدادی از آنها می پردازیم.
 
غلامحسن الهام و فاطمه رجبی
 
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، فاطمه رجبی و غلامحسین الهام یکی از پرحاشیه‌ترین و خبر ساز ترین زوج‌های سیاسی سال‌های اخیر بشمار می‌روند.
 
این دو زوج در دانشگاه تهران با یکدیگر آشنا شده و در سال 58 ازدواج کردند. فاطمه رجبی در مورد نحوه آشنایی خود با الهام در گفت‌وگویی اظهار کرده که «من دانشجوی علوم سیاسی دانشگاه تهران بودم و دکتر الهام نیز در همین دانشگاه در رشته حقوق تحصیل می‌کرد و هر دو ورودی سال 58 بودیم . تا قبل از این‌که به شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران بروم،‌ دکتر الهام را نمی‌شناختم. در انجمن اسلامی با او آشنا شدم، یک ترم در دانشگاه تحصیل کردیم و بعد از آن دانشگاه به خاطر انقلاب فرهنگی تعطیل شد، ما در آن مقطع ازدواج کردیم».
 
فاطمه رجبی در حال حاضر در عرصه سیاسی کشور به عنوان تحلیلگر مسائل سیاسی، استاد دانشگاه و نویسنده شناخته می‌شود و در دوران اصلاحات بیشتر در مجله‌هایی چون هفته‌نامه صبح و یا لثارات‌الحسین (ع) مقاله در نقد اصلاح‌طلبان می‌نوشت. بعد از پیروزی احمدی‌نژاد در انتخابات، حضور او در عرصه سیاسی کشور در حمایت از دولت پررنگ‌تر شد و در سال 84 کتاب "معجزه هزاره سوم" را به نگارش در آورد که در آن زمان به عنوان یکی از کتاب‌های پرفروش شناخته شد.
 
فاطمه رجبی از خانواده ای روحانی است، پدرش حجت‌الاسلام و المسلمین علی دوانی نویسنده و پژوهشگر دینی بود و برادرانش محمد رجبی و محمدحسن رجبی هستند.
 
فاطمه رجبی در سال 1376 از دبیرستانی که در آن تدریس می‌کرد، اخراج شد که البته در مورد اخراج او روایت‌های متفاوتی وجود دارد. او خود دلیل اخراجش را عدم تحمل انتقاداتش از سوی دولت اصلاحات عنوان می‌کرد و عده‌ای دیگر از جمله نزدیکان او معتقد بودند، او در دبیرستان درس تاریخ سیاسی ایران را به تفسیر سیاسی و شخصی خود تبدیل کرده بود.
 
رجبی در دو دهه اخیر مقالات زیادی در انتقاد از اصلاح‌طلبان از جمله خاتمی، هاشمی، موسوی و همچنین تعدادی از اصولگرایان از جمله قالیباف نوشت به نحوی که در سال 85 پدر وی طی نامه‌ای از صحبت‌های وی در مورد برخی از سران اصلاح‌طلب انتقاد کرد.
 
در حالی که فاطمه رجبی در دولت نهم و زمانی که همسرش در این دولت به ابوالمشاغل مشهور بود، همواره از احمدی‌نژاد حمایت می‌کرد، ولی در دولت دهم انتقاداتی را به احمدی‌نژاد وارد کرد که از جمله در مرداد 1388 طی نامه‌ای که با رییس جمهور نوشت با تصمیم وی جهت قرار دادن وزرای زن در لیست کابینه مخالفت کرد.
 
در این نامه که در سایت انصار نیوز منتشر شد، فاطمه رجبی خطاب به رییس جمهور نوشت:« نمی‌توان پذیرفت در کابینه احمدی‌نژاد حضور وزیر زن گام نخستی باشد که در کابینه‌های بعدی اهداف شوم فمینیست‌ها و سکولارها را حاکم کند.»
 
محصول ازدواج فاطمه رجبی و الهام، دو فرزند پسر به نام علی و صادق است که گویا علی فرزند ارشد این دو تحصیلات خود را در روسیه گذرانده و صادق دانشجوی دکترای دانشگاه امام صادق (ع) در رشته فقه‌الاقتصاد است.
 
سخنان و مقالات جنجالی فاطمه رجبی به گونه‌ای بوده که همواره در این ارتباط از همسر وی "غلامحسین الهام" در جلسات مختلف سوال شده است و بعضا برای او دردسرهایی نیز ایجاد شده است. الهام که در سال 1338 در دزفول به دنیا آمد و دارای دکترای حقوق جزا و جرم‌شناسی از دانشگاه تربیت مدرس است، از جمله سیاستمدارانی است که سخنگویی دو قوه مجریه و قضاییه و همچنین شورای نگهبان را تجربه کرده است و اکنون مشاور حقوقی رییس‌جمهور است.
 
الهام همواره از همسر خود فاطمه رجبی حمایت کرده است ،وی در وصف فاطمه رجبی گفته خانم رجبی از دوران سازندگی و اصلاحات همیشه دغدغه‌ی مکتب امام را در مبانی خود داشته و در این زمینه صحبت‌های زیادی نیز کرده است، اما فعالیت‌های سیاسی وی ارتباطی با من ندارد. او آدم مستقلی است و گروه‌های سیاسی به طور معمول افراد مستقل را برنمی‌تابند،فاطمه رجبی صریح و تنهاست همچون ابوذر.
 
الهام در هنگامی که در دولت مشغول بود و نقش سخنگویی دولت را ایفا می‌کرد، همواره در این جلسات در ارتباط با مقالات و گفته‌های همسرش مورد سوال قرار می‌گرفت و او همواره همسرش را فردی مستقل و صحبت‌های او را در راستای آزادی بیان عنوان می‌کرد و یک بار خطاب به اهالی رسانه گفت: من از رسانه‌ها تعجب می‌کنم در حالی که باید حافظ قلم و‌ آزادی بیان باشند، یکسره به ایشان هجمه می‌کنند و خواهان شکستن قلم و تعطیلی تنها پایگاه شفاف سخن گفتن ایشان که سایت شخصی‌شان است، می‌شوند. خانم رجبی بر اساس مبانی دینی و انقلاب مقاله‌های خود را می‌نویسد و دارای بینش سیاسی هستند.
 
او همچنین گفت که بعد از انتشار مقاله‌های همسرش از محتوای این مقالات آگاهی پیدا می‌کند، البته در برخی مواقع برخی سایت‌ها وقتی می‌خواهند، از همسر من نقل و قولی را بیان کنند، می‌نویسند همسر سخنگوی دولت، مگر همسر سخنگوی دولت نام ندارد یا این‌که همسر سخنگوی دولت یک جایگاه حقوقی و قانونی است که اینگونه بیان می‌کنند.
 
در کنار این‌که الهام همواره از فاطمه رجبی حمایت کرده و حتی در جریان کسب رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی جهت تصدی وزارت دادگستری نیز در مجلس مجبور شد، به دفاع از همسرش بپردازد، فاطمه رجبی نیز در وصف الهام گفته است دکتر الهام بسیار منصف است و باید الگوی برخی از آقایان قرار بگیرد.
 
حسن کامران و نیره اخوان
 
یکی دیگر از زوج‌های سیاسی ایران که دارای کمترین حاشیه هستند و اکنون هر دو مسوولیت نمایندگی مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی را برعهده دارند، نیره اخوان‌بی‌طرف و حسن کامران‌دستجردی هستند. نیره اخوان‌بی‌طرف در سال 1335 در دورود لرستان در خانواده مذهبی به دنیا آمد و دارای فوق‌لیسانس فقه و مبانی اسلامی است، البته در کنار آن دروس حوزه‌های علمیه را نیز خوانده است. او که در دوره پنجم، هفتم، هشتم و نهم نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی بود. در سال گذشته در هنگامی که لایحه حمایت از خانواده در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی بود، پیشنهادی داد که حاشیه‌ساز شد و مورد انتقاد فعالان زن قرار گرفت.
 
نیره اخوان پیشنهاد الحاق ماده‌ای به لایحه حمایت از خانواده با موضوع عدم حبس مهریه بالای 110 سکه را ارائه داد که با 110 رای موافق به تصویب رسید و فعالان حقوق زن این اقدام را در راستای تضییع شدن حقوق زنان با توجه به نداشتن حق طلاق عنوان کردند.
 
او در توضیح عملکرد طرح پیشنهادی خود گفت که برای دفاع از حق زنان به دلش افتاده که اگر 110 سکه برای مهریه تعیین شود، خیلی خوب است و اگر مردی تا این سقف مهریه را نداد عیبی ندارد که به زندان برود، اما بیشتر از آن از نگاه وی عرف نیست، مرد باید این مقدار را بدهد، اما اگر نداشت ایرادی ندارد که ندهد و زندان نیز نمی‌رود.
 
همسر وی حسن کامران در سال 1333 در جرقویه اصفهان به دنیا آمد و در دوره‌های چهارم، پنجم، هفتم، هشتم و نهم نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی شد.
 
کامران دارای دکترای جغرافیای سیاسی است و در حال حاضر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی است. از جمله مواردی که باعث شد، نام وی در رسانه‌ها به صورت گسترده مطرح شود، انتقاد او از اعطای 100 میلیون تومان به نمایندگان در مجلس هشتم بود؛ چرا که مجلس تصمیم گرفته بود 80 میلیون تومان وام مسکن به نمایندگان مجلس اعطا کند که 50 میلیون تومان آن بلاعوض و 30 میلیون تومان آن به صورت قرض‌الحسنه بود و از طرف دیگر 20 میلیون تومان را نیز برای خرید ماشین در اختیار نمایندگان قرار داده بود. وقتی که این موضوع از سوی کامران رسانه‌ای شد با واکنش نمایندگان روبرو شد و عده‌ای او را عوام‌فریب عنوان کردند و عده‌ای دیگر نیز قضیه پالیزدار و ارتباط او با آن را بار دیگر بر سر زبان‌ها انداختند ؛چرا که در قضیه پالیزدار نیز حاشیه‌ها و مباحثی در ارتباط با کامران ایجاد شده بود.
 
منوچهرمتکی و طاهره نظری مهر
 
در عالم سیاست ایران همان‌طور که در قبل نیز اشاره شد، برخی از زوج‌ها هستند که در پرتو فعالیت یکی از زوج‌ها طرف مقابل نیز به صحنه سیاست کشیده و نام او مطرح می‌شود منوچهر متکی و همسرش طاهره نظری‌مهر از این دسته از زوج‌های سیاسی هستند.
 
طاهره نظری‌مهر در ابتدا در رشته بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی ایران مشغول به تحصیل بود و بعد از گذراندن 106 واحد به همراه همسرش به ترکیه رفت و در سال 69 بار دیگر در کنکور شرکت کرد و در رشته داروسازی دانشگاه تهران قبول شد و اکنون دارای دکترای داروسازی است.
 
فاطمه نظری‌مهر در سال 1358 با منوچهر متکی که از دوستان خانوادگی بودند، ازدواج کرد. وی بعد از این‌که همسرش به عنوان وزیر خارجه انتخاب شد، در حالی که در سازمان بهزیستی مشغول به کار بود به همراه همسرش به وزارت خارجه رفت و سمت مدیرکل امور بین‌الملل زنان و حقوق بشر وزارت خارجه را عهده دار شد، این مساله با انتقادهای زیادی مواجه شد؛ چرا که او سابقه‌ای در زمینه دیپلماسی و روابط بین‌الملل نداشت.
 
او همچنین به ریاست کمیته امور بین‌الملل شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و همچنین ریاست سازمان غیردولتی همسران دیپلمات‌های جمهوری اسلامی ایران منصوب شد. نظری‌مهر در سال 1390 نیز برای انتخابات مجلس نهم در حالی که همسرش رییس کمیته اجرایی جبهه متحد اصولگرایان بود، در حوزه انتخابیه تهران کاندیدا شد، ولی نتوانست به موفقیتی دست پیدا کند.
 
منوچهر متکی در سوم فروردین 1332 در روستای گز شهرستان بندر گز در استان گلستان به دنیا آمد. پدر منوچهر متکی در آسیاب کار می‌کرد، سپس برای مدتی در راه‌آهن بندر گز به کارگری مشغول شد. او همچنین مدتی به کشاورزی مشغول بود و همچنین در مغازه کوچکی در بندر گز به شغل کاسبی.
 
متکی در سوم شهریور 84 از سوی احمدی‌نژاد و با تایید مجلس به عنوان وزیر خارجه انتخاب شد و در بیست و دوم آذر 89 از این سمت با دستور احمدی‌نژاد برکنار شد که البته برکناری وی دارای حاشیه‌های زیادی بود و حتی احمدی‌نژاد مجبورشد در مقطعی بیان کند که متکی هیچ گاه وزیر خارجه مطلوب او نبوده است. متکی قبل از آنکه عنوان وزیر خارجه انتخاب شود، مدتی سفیر ایران در ترکیه و ژاپن بود. در مجلس هفتم نماینده مردم تهران بود و در جریان انتخابات سال 84 نیز ریاست ستاد انتخاباتی لاریجانی را بر عهده داشت.
 
حاصل ازدواج متکی و نظری مهر دو فرزند به نام معصومه و حمیدرضا است که معصومه دارای فوق‌لیسانس فیزیولوژی گیاهی است و برادرش حمیدرضا متکی دارای دکترای معماری است، هر دو فرزند این زوج سیاسی ازدواج کرده‌اند.
 
خانواده متکی که بیش از 30 سال است در تهران زندگی می‌کنند در خیابان خواجه‌ عبدالله انصاری ساکن‌ هستند و به گفته نظری‌مهر، منوچهر متکی علاقه زیادی به نان و ماست دارد.
 
فاطمه بداغی و محمد علی حجازی
 
یکی دیگر از زوج‌های مطرح در عالم سیاست را می‌توان فاطمه بداغی معاون حقوقی رییس‌جمهور و همسرش دکتر محمدعلی حجازی دبیر و عضو هیات نظارت بر اجرای قانون اساسی دانست.
 
بداغی در سال 1345 در تهران به دنیا آمد و دارای دکترای حقوق خصوصی است. او مدتی مستشار قضایی حوزه ریاست قوه قضاییه و نماینده قوه قضاییه در شورای فرهنگی اجتماعی زنان و رابط قوه قضاییه با فراکسیون بانوان مجلس هفتم بود.
 
همسر وی که گفته می‌شود، از فعالان ستاد انتخاباتی احمدی‌نژاد بوده، پیش از این ریاست مرکز امور مشاورین حقوقی، وکلا و کارشناسان قوه قضاییه را بر عهده داشت و فاطمه بداغی نیز مدتی در این مرکز مشغول به کار بود و سپس در دولت دهم طی حکمی از سوی احمدی‌نژاد به عنوان دبیر و عضو هیات نظارت بر اجرای قانون اساسی انتخاب شد.
 
در واقع باید گفت که این دو زن و شوهری هستند که در ابتدا زن به واسطه‌ی همسرش در قوه قضاییه پله‌های ترقی را طی کرد و به دولت آمد و همسر وی نیز بعد از مدتی به واسطه حضور همسرش در دولت به این قوه نزدیک‌تر شد و سمت دبیری هیات نظارت بر اجرای قانون اساسی را بر عهده گرفت.
 
محمود احمدی‌نژاد و اعظم‌السادات فراحی
 
همسران روسای‌جمهور که در دیگر کشورها به عنوان بانوی اول شناخته می‌شوند، در کشور ما چندان دارای جایگاه حقوقی نیستند و ترجیح خود یا همسرانشان این است که در عالم سیاست حضور چندانی نداشته باشند. در مورد اعظم‌السادات فراحی همسر محمود احمدی‌نژاد نیز می توان این موضوع را عنوان کرد، گرچه وی در دوره دوم دولت همسرش تلاش کرد که نقشی متفاوت را ایفا کند.
 
اعظم فراحی در سال 1337 در منطقه رسالت تهران در خانواده‌ای متوسط چشم به جهان گشود. البته گفته می‌شود پدر و مادر وی دارای اصلیتی مشهدی هستند. او فارغ‌التحصیل دانشگاه علم و صنعت است و گفته می‌شود اکنون به امر تدریس و تحقیق مشغول به کار است.
 
او و احمدی‌نژاد در تاریخ 22 خرداد 1359 ازدواج کردند و پروین احمدی‌نژاد، خواهر رییس‌جمهور در مورد ازدواج این دو که نقش واسطه را در این ارتباط داشته، عنوان می‌کند:« هر دوی آنها در آن زمان دانشجوی علم و صنعت بودند و ما هم در رفت و آمدی که به دانشگاه داشتیم خانم فراحی را می‌دیدیم. در مورد ایشان با برادرم صحبت کردم، دیدم نظرشان مثبت است و بعد آدرس گرفتیم و رفتیم خواستگاری. ازدواج آنها به سادگی بود و چون هر دو دانشجو بودند، پدرم برای آنها خانه‌ای در حوالی رسالت اجاره کرد تا رفت و آمدشان به دانشگاه راحت باشد.»
 
اعظم فراحی طی هشت سال ریاست جمهوری همسرش در سفرهای استانی همواره تلاش کرده که همراه همسرش بدون تبلیغات رسانه‌ای حضور داشته باشد و در جریان این سفرها از موسسات خیریه و بهزیستی بازدید می‌کرد.
 
آنچه که نام او را به صورت رسمی در رسانه‌ها در سال 1387 مطرح کرد، نامه او به سوزان مبارک همسر حسنی مبارک دیکتاتور سابق مصر در تاریخ 29 دی ماه در ارتباط با حصر غزه و تلاش در راستای کمک کردن به مردم فلسطین و باز کردن مسیر حصر بود تا از فاجعه انسانی در غزه جلوگیری شود.
 
او همچنین در آذر سال 1388 در اجلاس همسران جنبش عدم تعهد در ایتالیا شرکت کرد و در حاشیه این سفر با همسران روسای جمهور عراق، سنگال، و پاکستان دیدار و در زمینه علایق مشترک دو کشور به گفت و گو و تبادل نظر پرداخت.
 
گفته می‌شود اعظم‌السادات فراحی از جمله کسانی است که از حضور وزرای زن در کابینه حمایت کرده و نقش موثری در اتخاذ چنین تصمیمی از سوی همسرش داشته است. برخی از اخبار موید این موضوع است که او مدتی است به پیشنهاد منیره نوبخت مسئول سابق شورای فرهنگی اجتماعی زنان به جمع زنان تصمیم‌گیرنده در شورای فرهنگی اجتماعی زنان که زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی است، پیوسته است.
 
او در شانزدهمین اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها نیز نقش فعالی داشت و همسران سران شرکت‌کننده در این اجلاس در ضیافت شام اعظم فراحی شرکت کردند.
 
فراحی به مسائل زنان با توجه به نگاه خود علاقه‌مند است و همواره در دیدارهایی که رییس‌جمهور با زنان داشته حضوری فعالی دارد. در سال 90 نام وی در یک بررسی به مناسبت روز زن در لیست 10 زن تاثیرگذار و خبرساز آن سال قرار داشت.
 
همسر وی، محمود احمدی‌نژاد در تاریخ 1335 در روستای ارادان از شهرستان گرمسار استان سمنان به دنیا آمد. او فرزند چهارم خانواده است و پدرش آهنگر بود. او در یک سالگی به همراه خانواده‌اش به تهران آمد و در منطقه نارمک تهران بزرگ شد.
 
احمدی‌نژاد دارای چهار خواهر به نام‌های زرین، نسرین، پروین و صفورا و دو برادر به نام‌های امیر و داوود است.
 
احمدی‌نژاد در کنکور سراسری در سال 54 با کسب رتبه 132 تحصیلات خود را در رشته مهندسی عمران دانشگاه علم و صنعت آغاز کرد ؛او که در زمان تحصیل عضو انجمن اسلامی دانشگاه علم و صنعت بود در سال 1365 در مقطع کارشناسی ارشد همان دانشگاه پذیرفته شد و در سال 68 به عضو هیات علمی دانشکده عمران به دانشگاه آمد و در سال 1376 موفق به دریافت مدرک تحصیلی دکترای مهندسی و برنامه‌ریزی حمل و نقل از دانشگاه علم و صنعت شد.
 
احمدی‌نژاد چندین بار تاکنون در سخنرانی‌های خود ازعلاقه اش به همسر و مادرش سخن گفته است به نحوی که در زمان تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری دهم در سال 88 در جمع زنان هوادارش گفت: "همسرم را به اندازه تمام دنیا دوست دارم و من در زندگی مدیون سه زن یعنی مادر عزیزم، همسرم و معلم کلاس اولم هستم."
 
حاصل ازدواج این دو، دو پسر به نام مهدی و علیرضا و یک دختر به نام فاطمه است. مهدی احمدی‌نژاد با طیبه مشایی دختر رییس‌ دفتر رییس‌جمهور ازدواج کرده و حاصل این ازدواج دختری به نام زهرا است. علیرضا احمدی‌نژاد پسر دوم احمدی‌نژاد نیز با خواهرزاده شهید محمود کاوه ازدواج کرده و حاصل این ازدواج یک پسر است و فاطمه احمدی‌نژاد دختر احمدی‌نژاد که دارای مدرک مهندسی الکترونیک و مخابرات است با مهدی خورشیدی با مهریه 14 سکه ازدواج کرده که حاصل ازدواج آنها زهرا خورشیدی است.
 
محمدنبی حبیبی و فاطمه فخر
 
زوج بعدی در این لیست محمدنبی حبیبی و همسرش سیده فاطمه فخر است. البته در مورد فاطمه فخر اطلاعات چندانی منتشر نشده است. او در حال حاضر عضو شورای مرکزی حزب موتلفه و مدیر سازمان زنان حزب موتلفه است. او در زمان انتخابات مجلس نهم نیز عضو شاخه زنان جبهه متحد اصولگرایان بوده است.
 
محمدنبی حبیبی از جمله سیاستمداران و بازرگانان ایرانی و از اعضای قدیمی موتلفه است و در سال 1383 دبیرکل این حزب شد وی در سال 1324 در ورامین به دنیا آمد و دارای فوق لیسانس جامعه‌شناسی از دانشگاه تهران است.
 
او از سال 1362 تا 66 به مدت 44 ماه شهردار تهران بود و از دیگر مسئولیت‌هایی که عهده‌دار بوده می‌توان به قائم مقام بنیاد بین‌المللی غدیر، مدیرعاملی شرکت پست جمهوری، معاونت وزارت راه و ترابری، رییس سازمان هواپیمایی کشور، معاون سیاسی استاندار کرمان، رییس سیاست اقامه نماز تهران و ... اشاره کرد. این زوج از جمله زوج‌های سیاسی بدون حاشیه هستند که شاید کمتر کسی بداند که همسر محمدنبی حبیبی یک فعال سیاسی است.
 
محمدباقر قالیباف و زهرا مشیر
 
از دیگر از زوج‌های سیاسی می‌توان به محمدباقر قالیباف و همسرش زهرا مشیر اشاره کرد. زهرا مشیر که دارای دکترای جامعه‌شناسی است، دفترش دو طبقه پایین‌تر از دفتر محمدباقر قالیباف شهردار تهران است. او نیز به مانند همسر متکی بعد از اینکه شوهرش به انتخاب اعضای شورای شهر به ساختمان بهشت رفت به این ساختمان نقل و مکان کرد و به عنوان مشاور و مدیرکل امور بانوان شهرداری که توسط قالیباف این سمت تعریف شده بود، مشغول به کار شد. البته در این راستا انتقاداتی نیز به قالیباف وارد شد که چرا همسرش را به این سمت منصوب کرده است؛ ولی مشیر در برابر این انتقادات از عملکرد خود دفاع کرده و آن را قابل قبول دانست. وی همچنین از عملکرد شوهرش نیز در نیروی انتظامی و شهرداری در برابر منتقدان دفاع می‌کند، البته از نحوه اجرای طرح حجاب و عفاف گله‌مند است.
 
مشیر در زمانی که دوم دبیرستان بود، در سال 1362 با قالیباف ازدواج کرد، خطبه عقد آنها توسط امام خوانده شد و حاصل این ازدواج سه فرزند به نام الیاس، اسحاق و مریم است. همسر وی محمدباقر قالیباف نیز در شهریور 1340 در شهر ییلاقی طرقبه در خانواده مذهبی به دنیا آمد و پدر وی از کسبه قدیم ، از معتمدان این منطقه بود.
 
او که از سال 1379 تا سال 1384 فرماندهی نیروی انتظامی کشور را بر عهده داشته در نهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نیز شرکت کرد، ولی رای کافی نیاورد، سپس در همین سال توسط اعضای شورای شهر تهران به عنوان شهردار تهران انتخاب شد.
 
غلامعلی حدادعادل و طیبه ماهروزاده
 
از دیگر زوج‌های سیاسی کمتر شناخته شده در جریان اصولگرا می‌توان به غلامعلی حدادعادل و طیبه ماهروزاده اشاره کرد.
 
ماهروزاده در سال 1329 در تهران به دنیا آمد و در حال حاضر دارای دکترای فلسفه تعلیم و تربیت با گرایش برنامه‌ریزی درسی از دانشگاه تربیت معلم است. او که دارای رتبه علمی دانش‌یاری است، مدتی به عنوان مشاور وزیر علوم در امور زنان و خانواده مشغول به کار بود، در دانشگاه الزهرا‌ عضو هیات علمی است و به تازگی نیز با حکم رییس‌جمهور به عضویت شورای عالی آموزش و پرورش در آمده است.
 
او نیز به عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه الزهرا انتخاب شده و آثاری از وی به زبان عربی، انگلیسی و روسی ترجمه شده است. او مقالاتی را در مورد فلسفه غرب و فلسفه اسلامی و همچنین تعلیم و تربیت به نگارش در آورده و از موسسین دبیرستان‌های دخترانه فرهنگ است. همسر حدادعادل که عضویت در شورای فرهنگی اجتماعی زنان و عضویت در هیات امنای سازمان انجمن اولیاء و مربیان را نیز در کارنامه دارد، ‌علاقه‌ای ندارد که در مجامع مختلف او را به عنوان همسر حدادعادل بشناسند. در این ارتباط او گفته در دو سالی که عضو شورای فرهنگی و اجتماعی استانداری تهران بوده‌ام استاندار نمی‌دانست که من همسر حدادعادل هستم و بعد از دو سال در جریان یک سفر به مشهد مقدس متوجه این موضوع شد.
 
طیبه ماهروزاده در سال 51 با غلامعلی ازدواج کرد و در پی این ازدواج بود که به فلسفه علاقه‌مند شد. او و دخترش آزاده در حال حاضر شبکه زنان دانشمند مسلمان را ایجاد کرده‌اند.
 
غلامعلی حدادعادل پسر رضا نیز در سال 1324 در تهران به دنیا آمد و با داشتن دکترای فلسفه دارای سوابقی چون عضویت در فرهنگستان زبان و ادب فارسی، ریاست مجلس هفتم، دانش‌یاری فلسفه دانشگاه تهران، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای انقلاب فرهنگی و نمایندگی مجلس هشتم و نهم و ... است. او در سال 1387 در رشته فلسفه به عنوان چهره ماندگار انتخاب شد.
 
حاصل ازدواج غلامعلی حدادعادل و طیبه ماهروزاده یک پسر و سه دختر به نام فریدالدین، آزاده، زهرا و بنت‌الهدی است که از بین فرزندان وی فریدالدین از همه سیاسی‌تر است و به اصولگرایان تحول‌خواه نیز نزدیک‌. او در سال 1352 به دنیا آمد و در حال حاضر دارای دکترای علوم سیاسی از دانشگاه امام صادق (ع) است. آزاده دختر بزرگ حدادعادل در سال 1354 به دنیا آمد و دارای دکترای فناوری نانو از دانشگاه کانازابای ژاپن است. همسر وی پزشک است و او و همسرش به همراه فرزندانشان مدتی نیز در آمریکا جهت گذراندن دوره‌های تحقیقاتی و تحصیلی زندگی کردند.البته حضور وزندگی آزاده در خارج از کشور چندی در رسانه های کشور حواشی هایی برای او و خانواده اش ایجاد کرد .
 
زهرا دیگر دختر حدادعادل در سال 1358 به دنیا آمد و دارای کارشناسی ارشد مدیریت خبر از دانشگاه صداوسیما است، او همسر یکی از پسران مقام معظم رهبری است. دختر آخر حدادعادل نیز بنت‌الهدی است که در سال 1364 به دنیا آمد و دارای کارشناسی ارشد فلسفه دین است.
 
محمدعلی رامین و سوسن صفاوردی
 
از دیگر زوج‌های سیاسی گمنام جریان اصولگرا می‌توان به محمدعلی رامین و همسرش سوسن صفاوردی اشاره کرد. سوسن صفاوردی در حال حاضر معاون هماهنگی و همکاری بین‌الملل مرکز امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری است و گفته می‌شود از زنان نزدیک به همسر رییس‌جمهور است.
 
شروع فعالیت‌های او در عرصه سیاسی به ماه‌های اول انقلاب در خارج از کشور برمی‌گردد. او از مسئولان انجمن اسلامی شهر کلاوستان در کشور آلمان بوده و مسئولیت فعالیت‌های مربوط به زنان، کودکان و خانواده در این انجمن را بر عهده داشته است.
 
او در سال 1995 بعد از هفده سال زندگی در آلمان به همراه همسرش به ایران بازگشت و به فعالیت‌های خود در ایران ادامه داد. وی عضویت در هیات علمی دانشگاه آزاد، مسئولیت امور زنان مجمع جهانی اهل بیت، عضویت در شورای مرکزی شبکه سازمان‌های غیردولتی زنان را در سابقه خود دارد. او همچنین در طول فعالیت‌های خود اقدام به تشکیل چندین انجمن غیردولتی از جمله انجمن غیردولتی اهل بیت کرده است. از صفاوردی کتاب‌هایی از فارسی به آلمانی و آلمانی به فارسی ترجمه شده است. او در سال 1388 به نمایندگی از تشکل انجمن زنان پیرو اهل بیت در اجلاس دوربان 2 در ژنو که احمدی‌نژاد نیز در آن حضور داشت شرکت کرد.
 
صفاوردی همچنین کتاب "72 ساعت در فرودگاه جان‌اف کندی" را به نگارش درآورده که در واقع به شرح سفر اعضای سازمان غیردولتی که مسئولیت آن را بر عهده دارد به آمریکا اشاره می‌کند که در آنجا در فرودگاه آمریکا قصد انگشت‌نگاری از آنان داشتند که آنها مخالفت می‌کنند و بعد از این مخالفت آنها از آمریکا اخراج می‌شوند.
 
همسر وی محمدعلی رامین در سال 1332 در دزفول به دنیا آمد و به علت وضعیت بد معیشت خانواده تا 13 سالگی نتوانست درس بخواند و در کوره‌های آجرپزی مشغول به کار بود و طبق گفته خودش شش سال ابتدایی را در طول پنج ماه گذراند. البته قبلش پدرش حروف الفبا و چهار عمل ریاضی را به او یاد داده بود. او تحصیلات خود را در آلمان به انجام رساند و هفده سال در این کشور بود. از جمله مسئولیت‌های مهمی که محمدعلی رامین در طول این سال‌ها بر عهده داشته، معاونت مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت ارشاد در دولت دهم بوده که البته انتقاداتی به عملکرد وی وارد شد. گفته می‌شود او مبدا بحث انکار هولوکاست است.
 
مهریه همسر محمدعلی رامین یک جلد کلام‌الله قرآن و همچنین تفسیر المیزان است و حاصل ازدواج این دو، دو پسر و یک دختر است. آنها در شهرک شهید محلاتی تهران زندگی می‌کنند.
 
حسین شریعتمداری وعصمت باروتی
 
حسین شریعتمداری و همسرش عصمت باروتی نیز یکی دیگر از زوج‌های سیاسی اصولگرا هستند. عصمت باروتی متخصص زنان و زایمان است و در دولت نهم در زمان وزارت محمدباقر لنکرانی ریاست مسئولیت معاونت جدیدالتاسیس دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت را بر عهده گرفت ؛البته در زمان انتخاب دستجردی، وی دیگر در این سمت نبود؛ گرچه هنگامی که مرضیه وحیده دستجردی به عنوان وزیر بهداشت مطرح شد، برخی از سایت‌ها به اشتباه وی را به عنوان همسر شریعت‌مداری معرفی کردند. در حالی که باروتی همسر شریعتمداری در حال حاضر مشاور دستجردی در امور رنان است .
 
همسر عصمت باروتی، حسین شریعت‌مداری که در نزد برخی از جریان‌ها به برادر حسین معروف است، مدیر مسئول روزنامه کیهان و نماینده ولی فقیه در این موسسه است. او مدتی نیز در معاونت اجتماعی وزارت اطلاعات مشغول به کار بوده است. برخی از منتقدان جمهوری اسلامی از او به عنوان یکی از بازجویان وزارت اطلاعات نام برده‌اند که او در پاسخ به آنها گفته است بنده هیچگاه بازجو نبودم، ولی ابراز تاسف می‌کنم که چرا ثواب بازجو بودن در نظام جمهوری اسلامی ایران در نامه اعمال من ثبت نشده است. اطلاعات دقیقی در مورد تعداد فرزندان وی و نحوه آشنایی این دو وجود ندارد. شریعتمداری در دولت نهم در مراسم اختتامیه نمایشگاه مطبوعات به عنوان بهترین منتقد دولت انتخاب شد. او از جمله روزنامه‌نگاران و تحلیل‌گرانی است که در عرصه بین‌المللی بعضا دیدگاه وی به عنوان دیدگاه جمهوری اسلامی ایران شناخته می‌شود.
 
هاشمی رفسنجانی و عفت مرعشی
 
به گزارش ایسنا، از دیگر زوج‌های سیاسی مطرح می‌توان از هاشمی رفسنجانی بهرمانی و همسرش عفت مرعشی نام برد. گرچه عفت مرعشی در زمانی که همسرش رییس مجلس و همچنین رییس‌جمهور بود چندان در عرصه سیاست کشور فعال نبود و در دو سه سال اخیر فعالیت وی و موضع‌گیری‌های سیاسی‌اش افزایش پیدا کرده است.
 
هاشمی رفسنجانی در سال 1337 به خواستگاری عفت مرعشی دختر حجت‌الاسلام سیدمحمدصادق مرعشی از فامیل بزرگ مرعشی و از نوادگان حضرت آیت‌الله سیدکاظم طباطبایی یزدی رفت.
 
عفت مرعشی که قرار است به زودی کتاب خاطراتش به عنوان "پا به پای سر" که شرح رویدادهای مختلف زندگی مشترک آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و عفت مرعشی است، منتشر شود، در این کتاب به روایت و ماجرای دستگیری خودش و همسر شهید مفتح توسط ساواک قم و بازجویی‌های شبانه‌ای که از آنها شده، اشاره کرده‌ است.
 
اولین عکسی که از وی به صورت رسمی منتشر شد مربوط به سال 1360 است، زمانی که وی به همراه همسرش که در آن زمان ریاست مجلس را بر عهده داشت و خانواده‌اش به کره شمالی رفته بودند و با کیم ایل سونگ رهبر وقت کره شمالی و پدربزرگ رهبر فعلی این کشور عکس یادگاری گرفتند.
 
صحبت‌های عفت مرعشی در روز انتخابات ریاست‌جمهوری دهم حاشیه‌ساز شد؛ چرا که او بعد از رای دادن اقدام به بیان صحبت‌های تحرک‌آمیزی کرد که این امر با انتقادات زیادی مواجه شد. او همچنین همزمان با بازگشت مهدی هاشمی به تهران و دستگیری وی به این موضوع واکنش نشان داد و گفت که نام دزدان را با اسم‌های "ف، خ، ج" مخفف می‌گویند، اما نام پسر من را فریاد می‌زنند.
 
همسر وی هاشمی رفسنجانی بهرمانی سوم شهریور 1313 در رفسنجان کرمان به دنیا آمد و او در حال حاضر ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را بر عهده دارد. او پیش از این سمت‌هایی چون ریاست مجلس خبرگان رهبری، رییس دولت پنجم و ششم (1368 تا 1376) و همچنین ریاست مجلس را بر عهده داشته است، او همچنین ریاست هیات امنای دانشگاه آزاد را بر عهده دارد. او یکی از 9 فرزند میرزاعلی هاشمی بهرمانی از باغداران و تاجران پسته رفسنجان و ماه بی‌بی صفریان است.
 
هاشمی رفسنجانی در سال 1378 در انتخابات مجلس ششم کاندیدا شد و به سختی در جایگاه نفر آخر پذیرفته شده، قرار گرفت، ولی هاشمی قبل از تحلیف از این سمت استعفا داد. او در سال 1384 نیز برای انتخابات ریاست‌جمهوری نهم کاندیدا شد و به دور دوم انتخابات راه پیدا کرد، ولی در رقابت با محمود احمدی نژاد موفق به کسب حداکثر آرا نشد.
 
حاصل ازدواج عفت مرعشی و هاشمی رفسنجانی پنج فرزند به نام‌های فاطمه، محسن، فائزه، مهدی و یاسر است که دو دختر او با دو پسر آیت‌الله لاهوتی اشکوری امام جمعه سابق رشت و از دوستان هاشمی رفسنجانی در زندان ازدواج کردند. از بین فرزندان او فائزه هاشمی به صورت رسمی وارد سیاست شد و در مجلس پنجم به عنوان نماینده مردم تهران مشغول به کار شد. او از جمله کسانی بود که به ورزش بانوان توجه ویژه‌ای داشت و ایده دوچرخه‌سواری بانوان را مطرح کرد و روزنامه زن را نیز در دوران اصلاحات منتشر می‌کرد.
 
فاطمه هاشمی دیگر دختر هاشمی رفسنجانی نیز تا سال 1388 در بنیاد امور بیماری‌های خاص فعالیت داشت. محسن هاشمی یکی از پسران وی رییس سابق متروی تهران بود و مهدی هاشمی نیز مسئولیت‌هایی مانند ریاست سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت و ریاست مرکز تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی را بر عهده داشته است. او بعد از انتخابات به لندن رفت در حالی که اتهاماتی در ارتباط با حوادث پس از انتخابات متوجه وی بود. او سه هفته پیش به تهران بازگشت و اکنون به همراه خواهرش در زندان اوین به سر می‌برد.
 
رحیم قربانی و طیبه صفایی
 
طیبه صفایی در سال 1339 در شهرستان ارومیه در خانواده ای کارمند و متوسط متولد شد، او بخشی از سال‌های کودکی و نوجوانی را با تبعید پدرش به دلیل عدم همکاری با رژیم طاغوت در شهر بانه و سقز (استان کردستان) در جوار علمای تبعیدی بزرگ کشور سپری کرد .
 
صفایی در سال 1356 دیپلم خود را در رشته ریاضی فیزیک اخذ کرد و در رشته ریاضی در دانشگاه پذیرفته شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به فعالیت در حزب جمهوری اسلامی پرداخت و در سال 1360 با رحیم قربانی یکی از همشهریانش ازدواج کرد
 
در سوابق کاری طیبه صفایی که دارای دکترای مدیریت آموزشی است، می‌توان به حضور در مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به عنوان مشاور برنامه ریزی رئیس این مرکز در دولت نهم و مجری تدوین سند فرابخشی توسعه امور زنان و خانواده، عضویت در هیأت امنای دانشگاه الزهرا (س)، عضویت در هیأت امنای بنیاد ملی عفاف و حجاب وعضویت درستاد ملی زن و خانواده اشاره کرد .
 
صفایی در سال 1387 ، به عنوان نماینده مردم تهران به مجلس هشتم راه یافت و با توجه به زمینه تخصصی‌اش ، به عضویت کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درآمد و در طول این چهارسال ، ریاست فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی را نیز برعهده داشت، فراکسیونی که به اعتقاد تعدادی از کارشناسان و فعالان حقوق زنان نتوانست در مجلس هشتم در راستای دفاع از حقوق زنان نقش چندان موثری را ایفا کند؛ چراکه رییس این فراکسیون نیز از نمایندگان کم سر و صدا و کم حاشیه مجلس بود که سعی می‌کرد در مورد مسائل زنان و طرح‌های که در مجلس در مورد زنان بررسی و مصوب می شد ، بی حاشیه‌ترین اظهارنظرها را انجام دهد .
 
او و همسرش(رحیم قربانی ) در جریان انتخابات مجلس نهم از حوزه ی انتخابیه تهران و آذربایجان غربی کاندیدا شدند که البته صفایی موفق به کسب آرای لازم در تهران نشد و همسرش نیز از کاندیداتوری در این عرصه استعفا داد.
 
طیبه صفایی و همسرش رحیم قربانی دارای دو فرزند پسر هستند که فرزند اول آنها کارشناس ارشد معارف اسلامی و حقوق دانشگاه امام صادق (ع) و فرزند دومشان کارشناس ارشد مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت هستند و اکنون هر دو آنها دانشجوی دکتری تخصصی می باشند .
 
رحیم قربانی دارای دکتری تخصصی مدیریت صنعتی است و در کارنامه کاری خود سابقه همکاری با احمدی نژاد در استانداری اردبیل و شهرداری تهران را دارا می باشد ؛او پس از پیروزی احمدی نژاد در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ، به سمت استاندار آذربایجان غربی انتخاب شد.
 
او بعد از ترک استانداری آذربایجان غربی در فاصله بین آبان سال 88 تا تیرماه 90 به تدریس در دانشگاه و مدت کوتاهی هم ، به عنوان معاون هماهنگی و نظارت بر سیاست‌های علمی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور مشغول به کار شد.
 
او در 28 تیرماه سال گذشته (1390) به سمت مدیرعامل صندوق توسعه ملی کشور منصوب شده بود و در آستانه سالگرد انتصابش به این سمت برکنار و محمدرضا فرزین با حکم رییس جمهور جایگزین وی شد.گرچه او در نشست خبری خود در همان روز از این تغییر ابراز بی اطلاعی کرد.
 
زوج های سیاسی درجریان اصلاحات
 
در جریان اصلاحات نیز تعداد زوج های سیاسی کم نیست که اوج فعالیت بعضی از آنها در دوران اصلاحات بوده و در سال‌های اخیر یا حاشیه نشین شده‌اند و حضور کمرنگتری در عرصه سیاست دارند و یا برخی از آنها نیز در پی حوادث پس از انتخابات در زندان و یا حصر خانگی به سر می‌برند که از جمله زوج‌های سیاسی جریان اصلاحات می‌توان به میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، مهدی و فاطمه کروبی ،سیدمصطفی تاج‌زاده و فخرالسادات محتشمی‌پور ، محمدرضا خاتمی و زهرا اشراقی ،جمیله کدیور و عطاالله مهاجرانی، محسن میردامادی و زهرا مجردی ،ابراهیم اصغرزاده و طاهره رضازاده ،سعید حجاریان کاشانی و دکتر وجیهه مرصوصی، حبیب‌الله پیمان و مرضیه مرتاضی لنگرودی، و ... اشاره کرد.
 
از دیگر زوج‌های سیاسی که در مقطعی در عرصه سیاست کشور فعال بودند و اکنون اگرچه همسر آنها دار فانی واع کرده، ولی همچنان عرصه سیاست را ترک نکرده‌اند می‌توان به شهید رجایی و همسرش عاتقه صدیقی و مرحوم فریده ماشینی و همسرش رحیم عبادی رییس اسبق سازمان ملی جوانان و مشاور رییس جمهور در دولت هشتم و... اشاره کرد.

انتهای پیام/

اشتراک‌گذاری

  • زوج‌های‌سیاسی‌ایران؛ازاحمدی‌نژادو قالیباف تاشریعتمداری وهاشمی

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
بیست‌وسه منهای هفت