- کد خبر: 36137
- بازدید: 2,852
- 1400/08/25 - 11:15:43
تهرانپارس در گذشته کدام روستاها بودند
تاریخچه تهرانپارس از داستان های پرفراز و نشیب ساخت یک محله در تهران است. تهرانپارس محله ای است که به دست زرتشتیان آباد شد و به دلیل فعالیت فرانسوی ها به این منطقه به تهران پاریس مشهور شد و در نهایت نام آن به تهرانپارس تغییر کرد.
به گزارش سبلان ما ،تاریخچه تهرانپارس ، از تهران پاریس تا تهرانپارس، تاریخچه تهرانپارس از داستان های پرفراز و نشیب ساخت یک محله در تهران است. تهرانپارس محله ای است که به دست زرتشتیان آباد شد و به دلیل فعالیت فرانسوی ها به این منطقه به تهران پاریس مشهور شد و در نهایت نام آن به تهرانپارس تغییر کرد. بسیاری از مورخین تهران عقیده دارند که تاریخچه تهرانپارس سرگذشت محله ای است که ناگهان و تنها در طی دو دهه از روستایی در شمال تهران به یکی از مدرن ترین محله های این شهر تبدیل شد. این آبادانی توسط سه گروه از افرادی که به این محله آمدند انجام شد. گروه اول زرتشتیان و در راس آن ها ارباب هرمز و آرش بودند و گروه دوم فرانسوی ها بودند و گروه سوم آمریکایی ها بودند. این محله امروز در کنار محله نارمک از محله های محبوب شرق تهران است. وبسایت کوچه گرد به عنوان وبسایت تخصصی شهر تهران گزارش کاملی را از تاریخچه تهرانپارس و امکانات این محله زیبا منتشر کرده که می توانید آن را مطالعه کنید.
تهرانپارس در گذشته کدام روستاها بودند
در گذشته و تا زمان قاجار در منطقه ای که ما امروز ان را تهرانپارس می شناسیم ۳ روستا وجود داشت. روستاهای قدیم تهرانپارس ، روستای مهدی آباد، روستای حسین آباد و روستای مجید آباد بودند. امروزه تنها نامی از روستای مهدی آباد تهرانپارس برای ما باقی مانده است و اینکه این روستا چگونه و در چه تاریخی از بین رفته است در هاله ای از ابهام قرار دارد. روستای حسین آباد نیز در دهه ۱۳۳۰ و در زمان ساخت تهرانپارس ، روستایی متروکه شده و این روستا برلی ساختن محله تهرانپارس تخریب شده و از بین رفت. اینکه چه کسانی در روستای مهدی آباد زندگی می کردند نیز از جمله موضوعاتی است که سندی از آن در دست نیست. و اما روستای مجید آباد، روستایی در دل تهرانپارس بود که گر چه برای ساختن تهرانپارس تخریب شد و از بین رفت اما همچنان در جایی در جنوب غربی تهرانپارس هنوز نام مجیدآباد به جای مانده است. تهرانپارس بر روی ویرانه های این سه روستا ساخته شد. درباره مجید آباد تهرانپارس گفته اند که سند روستای مجید آباد به نام حاجب الدوله بود که او هم سند مجیدآباد را به نام لطفعلی خان امیر مفخم سند زد. امیر مفخم بختیاری نیز روستای مجیدآباد را به فرزند خود ، ابوالقاسم خان بختیاری سند زده و ابوالقاسم خان بختیاری مالک مجیدآباد می شود. سند مجیدآباد در آن زمان به نام بی بی عظیمه همسر ابوالقاسم خان بختیاری بود. اقوام بختیاری اولین افرادی بودند که به تهرانپارس آمده و در این منطقه عمارت و باغ ساختند. پس از بختیاری ها نوبت بعدی به زرتشتیان و فردی به نام ارباب هرمز رسید.
ارباب هرمز که بود
ارباب هرمز فردی زرتشتی بود که پس از خاندان بختیاری ها مالک روستای مجید آباد شد. هرمز آرش روستای مجیدآباد را که دارای ۳۶ میلیون متر مربع وسعت بود از خاندان بختیاری خرید. از این زمین ها سه دانگ به نام ارباب هرمز سند خورد و سه دانگ دیگر آن به نام پری آگاهی آرش همسر هرمز آرش سند زده شد. ارباب هرمز مالک جدید تهرانپارس بود و ساخت اولیه تهرانپارس را آغاز کرد. هرمز آرش در چهارراه اشراق تهرانپارس، مدرسه زرتشتیان را ساخت که این مدرسه شامل باغ زرتشتیان و آتشکده زرتشتیان می شود. ارباب هرمز تصمیم گرفت ، شهرسازی رل در مجیدآباد آغاز کند.این کار را به برادر همسر خود ، ارباب رستم دینیار می دهد. ارباب رستم پس از این تصمیم گروهی از مهندسین را برای طراحی شهرکی بزرگ و با امکانات کامل شهری مانند تاسیسات برق و مخابرات به تهرانپارس آورده و کار ساختن تهرانپارس آغاز می شود. ارباب هرمز فردی خیر بوده و دارای موقوفات بسیاری در این منطقه است. بیمارستان آرش یکی از بزرگترین این موقوفه ها است.
خانه ارباب هرمز، موزه گرافیک آسیا
ارباب هرمز به دلیل از دست دادن یکی از فرزندان خود به دلیل سانحه شلیک گلوله در هنگام تمیز کردن تفنگ شکاری از دست داد. ارباب هرمز پس از این سانحه با تالمات روحی شدید مواجه بود و به دلیل این تالمات روحی در نهایت از ایران به آمریکا مهاجرت کرد و در سال ۱۳۵۱ در ایالت کالیفرنیای آمریکا درگذشت. خانه ارباب هرمز تبدیل به خانه ای متروکه شد که تا سال ۱۳۹۳ نیز به شکل متروکه باقی ماند و در حال تخریب بود تا در ۲۸ دی ماه سال ۱۳۹۳ با مساعدت سازمان زیباسازی شهر تهران و هیات مدیره دوره ششم انجمن صنفی طراحان گرافیک ، اولین موزه طراحی گرافیک آسیا که به موزه گرافیک نیز شهرت دارد، در بنای ارباب هرمز تاسیس شده و آغاز به کار کرد. خانه ارباب هرمز بنایی متعلق به دوره قاجار است و امروزه این بنا و موزه گرافیک در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است
ورود فرانسوی ها به تهرانپارس و محله ای به نام تهران پاریس
نام قدیم تهرانپارس ، تهران پاریس بود. دلیل نامگذاری این منطقه به تهران پاریس فعالیت و شهرک سازی فرانسوی در این منطقه بود و به دلیل کار و شهرک سازی فرانسوی ها بود که این منطقه به تهران پاریس مشهور شد. بخشی از ساخت و سازهای فرانسوی ها در کنار بزرگراه باقری انجام شده بود که هنوز بقایای آن ساخت و سازها در محله تهرانپارس در مجاورت بزرگراه باقری مانده است. با اقدامات عمرانی گسترده و ساخت و سازهای بسیار زیاد فرانسوی ها ، نوبت به آمریکایی ها رسید. حال آمریکایی ها بودند که وارد تهرانپارس شدند ، اما ، مدت زمان سکونت آمریکایی ها در زیاد طول نکشید. زمان زیادی طول نکشید تا با انقلاب اسلامی آمریکایی ها از این منطقه خارج شدند و تاریخچه تهرانپارس وارد مرحله ای جدید پس از انقلاب اسلامی شد. پس از انقلاب روند مهاجرت به تهران بسیار سرعت گرفت و مهاجرین بسیاری از مهاجرین به دلیل آب و هوای خوب این منطقه ، وارد تهرانپارس شدند تا این محله به شکل کنونی خود درآمد. تهرانپارس با تمام این فراز و نشیب ها و نقاط مبهم در تاریخچه خود بود که در نهایت به محله ای آباد و زیبا در شرق تهران تبدیل شد. اگر به محله تهرانپارس رفته باشید هنوز اسامی زرتشتی بسیاری را خواهید شنید که از زمان تلاش ارباب هرمز و زرتشتیان در این منطقه به جای مانده است. میدان پروین و بیمارستان آرش از یادگاری های زرتشتیان تهرانپارس هستند.
منبع: وبسایت کوچه گرد
انتهای پیام/ه
دیدگاهها