- کد خبر: 4226
- بازدید: 2,005
- 1391/09/09 - 12:22:43
اختصاصی سبلانه/
حاجت تو حاجت من، میزبان سفره های نذری
اختصاصی سبلانه: بی تابی و هیجان هم زدن غذای نذری و اینکه با تمام وجود برای حاجتت نذر کنی لحظاتی فراموش نشدنی است...
به گزارش خبرنگار سبلانه ادای نذر، آیینی است که روز به روز گسترش می یابد وبا فرا رسیدن ماه محرم و صفربوی غذای نذری همه جا را پر می کندغذایی ساده، بی آلایش و بدون ریا!
اگر چه شیعیان در زمان بنی اميه و بنيعباس برای حفظ هویت شیعه ومقابله باستمهاي آنها اطعام و نذري می دادند اما نذر کردن و نذری دادن به شیعه محدود نمی شود و در تمام ادیان الهی ودر بین یکتا پرستان نمونه هایی از نذر کردن وجود دارد.
خیلی ها غذای نذری را تبرك ونماد بی چون و چرای ماه محرم می دانند و بر این باورند که غذای نذری شفای هر درد بی درمانی است و بعضی ها هم معتقدند نذری خوردن احترام گذاشتن به کسی است که نذری به نام او بار گذاشته شده وچون آن شخص نزد خدا محترم است پس خداوند بواسطه شفاعت آن شخص از باب لطف و کرمش بر ما هم عنایت می کند.
احسان و نذری دادن در هر شهری مطابق سنت ها و رسومات آن شهراست البته نذری دادن فقط به توزیع خوراکی نیست ونذرهای معنوی نظیر روزه، ختم قرآن، ذکر صلوات را هم در بر می گیرد.
در اردبیل شهری که ارادت مردمان اش به سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع) زبان زد خاص و عام است کمتر خانواده ای را می توان یافت که نذری در ایام محرم و صفر نداشته باشد و در این امر خیر شریک نباشد.
نذری میهمانی که نه کسی دعوتت می کند نه کسی انتظاردعوت دارد وهمه برای عرض ارادت و شفاعت ازمقربان درگاه پروردگار در این محفل جمع می شوند.
درهر محفلی که برای نذری دیگی برروی اجاقی گذاشته می شود وباران اشکی بر کویر گونه ای می غلتد عطر و بوی یکرنگی وعشق و ارادت به خوبی حس می شود بی تابی و هیجان هم زدن غذای نذری واینکه با تمام وجود برای حاجتت نذر کنی لحظاتی فراموش نشدنی هستند.
در این دیار برخی نذر دارند تا اربعین و یا تا پایان ماه صفر رخت سیاه بپوشند، عده ای نذر ميكنند در تعزيه امام حسين (ع) بازيگري و شبيه گرداني كنند تا گوشه ای ازمصایب کربلا رابه تصویر بکشند و برخی نیز آیین طشت گذاری را در منزلشان بر پا می کنند.
خیلی ها هم برای بر آورده شدن حاجاتشان روضه نذر می کنند و با برپایی مجالس روضه خوانی تا اربعین حسینی میزبان عاشقان و دلباختگان مکتب حسینی می شوند.
با نزدیک شدن به شب و روز تاسوعا و عاشورا نذری دادن به اوج خود می رسد روز نهم محرم يعني تاسوعا اردبيلي ها در 41 مسجد شمع روشن مي كننداين شمعها نذري است و معمولا اشخاص براي برآورده شدن حاجات خود چنين نذري کرده اند وگاهي هم بر اساس نذر، عصر روز تاسوعا تعدادي شمع را در بين مردم پخش ميكنند يا در مكان مشخصي روشن ميكنند و در اردبيل اين مراسم با نام "شمع پايلاما" معروف است.
برخی افراد با ادای نذر نسل های گذشته، یاد در گذشتگان را هم گرامی می دارندو برای برآورده شدن حاجاتشان در مساجد و خانهها سفره حضرت سيدالشهدا (ع) و حضرت رقيه و سفره حضرت حضرت ابوالفضل پهن می کنند.
عده ای از دلسوختگان امام حسین(ع) هم بنا بر نذر و حاجتي که دارند آش دوغ یا آش رشته مخصوص می پزند و بين در و همسايه و آشنايان پخش می کنند.
قیمه پلو، عدس پلو، شیر برنج ، حلوای سیاه ، خرما، شیر، شیر کاکائو، سرشیر و عسل برای صبحانه وانواع ساندویج،نان، چای وآش نذری هایی هستند که معمولادربین عزادران حسینی دراردبیل توزیع می شود.
اما آنچه نذری را ماندگارتر می کند پرهیز از چشم و هم چشمی ها و حفظ سادگی و بی آلایشی غذاهای نذری است.
انتهای پیام/
دیدگاهها