سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

یک‌شنبه 2 شهریور 1404
  • کد خبر: 43288
  • بازدید: 1,299
  • 1402/07/17 - 09:38:19

صدای زنگ خطر را بشنوید؛

قارچ‌هایی با طعم مرگ در اردبیل

به‌رغم هشدارهای فراوان، بازهم عده‌ای بدون توجه به این هشدارها به مصرف قارچ‌های خودرو و سمی روی می‌آورند که باعث مشکلات فراوانی می‌شود.

به گزارش سبلان ما ، با اینکه فصل بهار اوج مسمومیت‌های ناشی از مصرف قارچ سمی در ایران است؛ اما در پاییز امسال، بارندگی‎ها و وقوع رعد و برق‎های متعدد، شرایط مساعد رویش قارچ‌های خودرو در طبیعت استان اردبیل را فراهم کرده است که متأسفانه مصرف این قارچ‌ها با وجود هشدارهای داده شده، 20 نفر در مشگین‌شهر را راهی بیمارستان کرد.

افزایش آمار مسمومان ناشی از مصرف قارچ در مشگین‌شهر در حالی است که به‌صورت مکرر، متولیان سلامت استان اردبیل نسبت به مصرف قارچ سمی هشدار می‌دهند و از شهروندان می‌خواهند تا از مصرف قارچ‌های خودرو در طبیعت پرهیز کنند.

 متأسفانه به‌رغم هشدارهای فراوان، بازهم عده‌ای بدون توجه به این هشدارها به مصرف قارچ‌های خودرو و سمی روی می‌آورند که باعث مشکلات فراوانی می‌شود.

طبق آخرین آمار رسمی اعلام شده از سوی مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فراورده‌های سلامت‌محور سازمان غذا و دارو، از سال 96 تا پایان سال 1400، تعداد مسمومان ناشی از مصرف قارچ سمی پنج هزار نفر بوده است که این آمار نشان‌دهنده تعداد بالای قربانیان و شایع بودن این مسمومیت در کشور ما است و متأسفانه مصرف خوراکی قارچ‎های خودرو و سمی، منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری‌شدن بسیاری از هم‌وطنانمان شده است.

 

 براین‌اساس در سال 1396 با یک هزار و 540 مورد مراجعه به بیمارستان در اثر مسمومیت با قارچ‌های خودرو و سمی روبه‌رو بوده‌ایم. این آمار از سال 1397 تا 1399 به ترتیب بالغ بر یک هزار و 726 نفر، 365 نفر، 722 نفر و در نیمه نخست سال 1400 تعداد 828 مورد مراجعه به بیمارستان در اثر مسمومیت با قارچ‎های خودرو و سمی بوده است

 

بیشترین مسمومیت در سال 1396 مربوط به استان کرمانشاه، آذربایجان غربی، لرستان، گلستان و کردستان، در سال 1397 مربوط به استان کرمانشاه، گلستان، لرستان و آذربایجان غربی (ارومیه) و زنجان و بیشترین مسمومیت در سال 1398 مربوط به استان لرستان، آذربایجان غربی، اردبیل، تهران و کردستان و در سال 1399 مربوط به استان بجنورد (خراسان شمالی)، تهران، شهرکرد، گلستان و آذربایجان غربی (ارومیه) و بیشترین مسمومیت ناشی از مصرف قارچ در نیمه نخست سال 1400 مربوط به استان بجنورد (خراسان شمالی)، تهران، شهرکرد، لرستان و گلستان بوده است

همان‌طور که مشاهده می‌شود در پنج سال بین سال‌های 1397 تا 1400 مجموعاً پنج هزار و 175 مورد مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های خودرو گزارش شده است که بیشتر این مسمومان اهالی ساکن در مناطق غربی، کوهستانی و یا مرطوب کشور هستند و در سال 98 نیز استان اردبیل سومین استان در کشور بود که مسمومان ناشی از مصرف قارچ خودرو سمی را داشت.

در دو سال اخیر نیز اخبار ناشی از مسمومیت قارچ در استان اردبیل به‌ویژه در بهار خبرساز می‌شد و در مهر سال گذشته نیز در موردی خاص تمامی اعضای یک خانواده بر اثر مصرف قارچ سمی مسموم شدند که متأسفانه مادر خانواده جان باخت .

 در مهر امسال نیز رویش قارچ خودرو در طبیعت به دلیل شرایط مساعد در استان اردبیل خبرساز شده و مصرف این قارچ طبق اعلام سرپرست شبکه بهداشت و درمان مشگین‌شهر در طی سه روز گذشته 20 نفر را رهای بیمارستان کرده است.

به گفته این مسئول خوشبختانه با مداخله پزشکی به‌موقع هیچ‌کدام از این افراد مسموم شده فوت نکرده ولی روند درمان آنها ادامه دارد؛ اما باتوجه‌به روند افزایشی مسمومان مصرف قارچ در مشکین‌شهر وی از مردم خواست از مصرف قارچ‌های خودرو خودداری کنند.

مسمومان ناشی از مصرف قارچ در مشگین‎شهر طی سه روز از 11 نفر به 20 نفر افزایش‌یافته است  و روابط‌عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان مشگین‎شهر اطلاعیه‌ای در خصوص مصرف" قارچ‌های کوهی و طبیعی" صادر کرد؛ در این اطلاعیه آمده است:

شهروندان عزیز نکات زیر را در خصوص مصرف" قارچ‌های کوهی و طبیعی " رعایت کنید:

از چیدن، خریدن و مصرف قارچ‌های روییده در طبیعت، کوه و دشت پرهیز نمایید.

پختن، آب پز یا کباب‌کردن قارچ‌های وحشی موجود در طبیعت، سمی بودن آنها را از بین نمی‌برد.

برای تشخیص قارچ سمی از قارچ خوراکی، به‌هیچ‌وجه نباید آن را با گذاشتن درون دهان امتحان کنید.

درصورتی‌که مطمئن نیستید قارچ سمی است یا نه هرگز آن را نخورید.

به قارچ‌های وحشی ناآشنا دست نزنید، زیرا خطر مسمومیت از طریق پوست نیز وجود دارد.

اگر به قارچ وحشی ناآشنایی دست زدید، دست خود را به چشم، دهان و پوست خود نزنید.

در صورت هرگونه شک به مسمومیت با قارچ باید از هر گونه اقدام به خوددرمانی پرهیز کنید و فرد مسموم شده را هرچه سریع‌تر و در همان ساعات اولیه به بیمارستان منتقل نمایید.

جلو تخلیه معده و استفراغ فرد مسموم شده را نگیرید.

 به نظر می‌رسد در شرایط کنونی آموزش عمومی و اطلاع‌رسانی و ارائه هشدار به‌موقع، کمک می‌کند تا جامعه نسبت به عواقب مصرف قارچ ای سمی و خودرو حساس‌تر شود و جلوی حوادث ناگوار گرفته شود؛ در همین راستا هم‌وطنان گرامی را به رعایت توصیه‌های عمومی ذیل دعوت می‌کنیم تا باتوجه‌به آنها از بروز مسمومیت و مرگ ناشی از قارچ‌های سمی پیشگیری شود.

 از مصرف قارچ‌های خودرو مخصوصاً قارچ‌هایی که در کنار تنه درختان (علی‌الخصوص درختان خشک شده) می‌رویند و یا قارچ‌های جمع‌آوری‌شده توسط افراد بومی، خودداری کنید. برای حفظ سلامت خود و خانواده‌تان تنها قارچ‌هایی را که توسط مراکز مجاز و دربسته بندی‌های دارای مجوز هستند، خریداری و مصرف نمایید.

 شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ‌شناسی و گیاه‌شناسی امکان‌پذیر است؛ بنابراین به توصیه‌های برخی از افراد در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید.

 مصرف قارچ‌ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی، نشان‌دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست.

 برخی از روش‌ها و معیارهای سنتی مانند: تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست.

 برخی از سموم موجود در قارچ‌های سمی، مقاوم‌به‌گرما بوده و فرایندهای آماده‌سازی غذا مانند: کباب‌کردن، آب پز کردن، سرخ‌کردن، بخارپز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نمی‌باشد.

در صورت بروز علایم و نشانه‌های گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) به‌صورت تأخیری (12-5 ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ‌های خودرو)، هر چه سریع‌تر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها منتقل کنید. در مواردی که علائم گوارشی به‌صورت تأخیری (بافاصله بیش از 6 ساعت از مصرف قارچ خودرو) رخ دهد این دسته از قارچ‌ها سمیت به‌مراتب بیشتری دارند و در سال‌های گذشته منجر به نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هم‌وطنانمان شده است.

 انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها امکان درمان موفقیت‌آمیز را افزایش می‌دهد و هرگونه تأخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار می‌شود؛ بنابراین با مشاهده علایم و نشانه‌های بالینی اولیه به‌ویژه از نوع تأخیری در فردی باسابقه مصرف خوراکی قارچ خودرو، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز نموده و بیمار را دراسرع‌وقت به بیمارستان منتقل کنید.

 در صورت امکان، نمونه باقی‌مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی کادر پزشکی در بیمارستان به همراه داشته باشید.

 در حال حاضر در ۹ واحد پرورش قارچ خوراکی استان اردبیل پنج هزار و ۶۵۸ تن قارچ خوراکی با برند معتبر و باکیفیت قابل‌قبول و در بسته‌بندی‌های کاملاً بهداشتی تولید و روانه بازار مصرف می‌شود که به هم‌وطنان توصیه می‌شود حتماً از قارچ پرورشی به‌جای قارچ خودرو در طبیعت استفاده کنند.

انتهای خبر/ ش

اشتراک‌گذاری

  • قارچ‌هایی با طعم مرگ در اردبیل

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
بیست‌ودو منهای هفت