- کد خبر: 44449
- بازدید: 414
- 1402/10/18 - 08:01:54
آشفته بازار تکراری اما عجیب؛
سیبزمینی اردبیل باز روی دست کشاورز ماند!
طبق اعلام مسئولان فرصت اندکی تا فاسدشدن سیبزمینیهای روی دست مانده کشاورزان اردبیلی باقی است و شواهد امر نشان میدهد که این چرخه تکراری امسال نیز برای تولیدکنندگان خسارتبار خواهد بود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، اُفت قیمت و سیبزمینیهای روی دست مانده کشاورزان اردبیلی، قصهای تکراری است که هر ساله خسارتی هنگفت به بارمیآورد این در حالی است که محصول آببر سیبزمینی، بعد از گندم یکی از مهمترین محصولات پرمصرف و راهبُردی در کشور است و تأسفبارتر اینکه یک پنجم این محصول آببر در دشتی تولید میشود که طبق آخرین اخبار رسمی، آبخوان آن روبهمرگ است.
آن طور که مسئولان اعلام کردهاند در این آشفتهبازار محصول سیبزمینی، در حال حاضر بر اساس اعلام مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل به خبرگزاری ایرنا، بیش از ۴۵۰ هزار تن محصول سیبزمینی تولید شده در استان اردبیل به علت نبود بازار و مشتری داخلی و خارجی روی دست کشاورزان مانده است؛ ولی حتی این آمار اعلامی نیز متفاوت است و به نقل از خانه ملت، حجتالاسلام سید کاظم موسوی نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (سهشنبه، ۱۲ دیماه) مجلس شورای اسلامی امسال، در تذکری خطاب به وزیر جهاد کشاورزی و رئیسجمهور گفت: ۸۵۰ هزار تن محصول سیبزمینی روی دست کشاورزان اردبیلی مانده است.
با وجود این آمار و ارقام متفاوت از میزان سیبزمینیهای روی دست مانده کشاورزان اردبیلی، آنچه که در شرایط کنونی مهم و حیاتی است، توقف این چرخه تکراری برای همیشه و یافتن راهکار اساسی برای جلوگیری از ایجاد چنین شرایطی است.
گرچه شاید الان تذکر به وزیر کشاورزی در این مقطع، مُسَکِن مقطعی برای حال و روز سیبزمینیکاران باشد و برای بازهای بر فرض مثال با گشایش صادرات، مشکل سیبزمینیهای روی دست مانده را مقطعی حل کند؛ اما این راه چاره نیست و باید متولیان بخش کشاورزی از همینالان به فکر میزان تولید سالهای آتی باشند و با حساب و کتاب دقیق در کنار بحث تولید باید به تقویت و گسترش سه بخش سردخانهها، صنایع تبدیلی و صادرات بپردازند.

طبق اعلام غفور آقایی مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل باگذشت نزدیک چهار ماه از برداشت محصول سیبزمینی در این استان و باتوجهبه زمان محدود و فسادپذیری این محصول، فرصت کمی برای فروش این میزان از محصول در بازارهای خارجی و داخلی وجود دارد و از همین روست که وی خواستار مداخله مستقیم دولت در تنظیم بازار و جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان سیبزمینیکار شد.
طبق گفته مسئولان امر، توقف صادرات، تولید زیاد محصول در بیشتر استانها و قیمت پایین از دلایل مهم فروشنرفتن محصول سیبزمینی استان اردبیل است و حذف تعهد ارزی صادرکنندگان، رفع مسدودی کارتهای بازرگانی صادرکنندگان محصولات کشاورزی تا زمان فروش محصول و اعمال مشوقهای صادراتی نقدی از جمله راهکارهایی است که میتواند مشکل فعلی فروش محصول تولید شده روی دست مانده را حل کند؛ اما این همه ماجرا نیست و همانطور که پیشگفته شد باید متولیان امر بر لزوم اجرای الگوی کشت در کشور تأکید کنند و این الگو فقط روی کاغذ نماند؛ چراکه تا این الگوی کشت عملی نشود و قصه تکراری محصولات روی دست مانده کشاورز هم ادامه خواهد داشت.
اهمیت اجراییشدن الگوی کشت ازاینجهت است که این، متولیان کشاورزی هستند که باید برنامهریزی کنند نیاز کشور چقدر است و به کشاورز بگویند که کدام محصولات را کشت کند، در این صورت است که سرمایه کشاورز در آشفته بازارها از دست نرفته و کمبودی هم در کشور به وجود نخواهد آمد. برایناساس طبق الگوی کشت ۲۰ هزار هکتار از زمینهای اردبیل در سال زراعی جاری زیر کشت سیبزمینی رفته است.
استان اردبیل سالانه با تولید ۸۰۰ هزار تن سیبزمینی، حدود یکپنجم محصول سیبزمینی کشور را تولید میکند که بخشی از آن در داخل استان و بخشی نیز سالانه حدود ۵۷۰ هزار تن از این محصول به خارج از استان و کشورهای همسایه صادر میشود که امسال طبق آخرین آمار تاکنون تنها ۱۵ هزار تن از ۷۵۰ هزار تن محصول سیبزمینی تولید شده در استان اردبیل به خارج از کشور صادر شده است و این رقم بسیار کمتر از ظرفیت صادرات استان است.
محصول سیبزمینی برداشت شده در استان اردبیل در ۱۱ سردخانه مجهز و فنی و بیشتر در انبارهای غیرفنی و شخصی تولیدکنندگان ذخیرهسازی میشود و نبود صنایع تبدیلی کافی و خامفروشی سبب شده که امروز دود این نبودنها به چشم کشاورز برود.
مطالب مرتبط:
بازار پرتلاطم سیبزمینی اردبیل در چرخه تکرار
انتهای خبر/ ش
دیدگاهها