سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

چهارشنبه 29 مرداد 1404
  • کد خبر: 45322
  • بازدید: 488
  • 1403/01/11 - 09:25:42

پیچ و خم ناهماهنگی‌ها همچنان پابرجا است؛

اما و اگرهای کشت سیب‌زمینی در اردبیل

سیب‌زمینی اردبیل همچنان گرفتار پیچ و خم ناهماهنگی‌ها است و فروش‌نرفتن بخشی از این محصول در سال زراعی گذشته، سبب شده تا امسال سطح زیرکشت این محصول در استان کاهش یابد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی  «سبلان ما»،  کشت سیب‌زمینی در اردبیل موعد مشخصی دارد و از قدیم‌الایام سیب‌زمینی‌کاران بسته به شرایط آب و هوایی در آخرین روزهای زمستان یا اولین روزهای بهار اقدام به کشت سیب‌زمینی می‌کنند تا این محصول راهبُردی نهایت تا اواخر پاییز به دست مردم برسد؛ اما این همه ماجرا نیست .

ماجرای سیب‌زمینی‌هایی که روی دست کشاورز اردبیلی ماند

طبق آمار، سالانه استان اردبیل بیش از ۷۷۰ هزار تُن محصول سیب‌زمینی تولید و روانه بازار می‌کند، اما این حجم از تولید در زنجیره تولید و بهره‌برداری چرخه‌ای معیوب دارد و در پیچ و خم ناهماهنگی‌ها، بخشی از این محصول روی دست کشاورز می‌ماند و عملاً فاسد شده و قابلیت مصرف خود را به هر شکل ممکن از دست می‌دهد.

  در سال ۱۴۰۲ نیز، سیب‌زمینی‌های مرغوب اردبیل با وجود تمام وعده و عیدها همچنان روی دست ماند تا اکنون که فصل کشت است کشاورزان در برزخی به نام کاشتن و نکاشتن گرفتار شوند.

  طبق آخرین آمار در سال زراعی گذشته محصول سیب‌زمینی در سطح ۱۹ هزار از اراضی کشاورزی استان اردبیل کشت شده بود که از این اراضی ۷۷۰ هزار تُن محصول برداشت شد و از این میزان محصول، نیاز داخلی استان ۲۰۰ هزار تُن و حدود ۲۵۰ هزار تُن نیز خوراک کارخانه‌های صنایع تبدیلی و تکمیلی شد و البته مابقی محصول نیز به‌صورت مازاد بر نیاز استان باید به استان‌های دیگر و خارج از کشور صادر می‌شد؛ اما باگذشت نزدیک هفت ماه از برداشت محصول سال گذشته، در حال حاضر نیز بخشی از محصول سیب‌زمینی مازاد همچنان فروش نرفته و تأسف‌بارتر اینکه طبق گفته برخی از کشاورزان و خریداران حدود نیمی از محصول انبار شده نیز فاسد شده است.

فاسدشدن محصول قصه‌ای که هر سال تکرار می‌شود

  فاسدشدن محصول سیب‌زمینی معضلی است که هر ساله تکرار می‌شود و به گفته یوسف کشاورز اردبیلی، گرچه می‌توان جلوی فاسدشدن این محصول آب‌بر را گرفت؛ اما تاکنون این اتفاق نیفتاده و شاید اگر پیچ و خم ناهماهنگی‌ها کمتر بود، وضعیت بهتری داشتیم.

 این کشاورز اردبیلی اذعان دارد: خرید به‌موقع محصول تولیدی از کشاورز، صادرات به‌موقع آن و یا انتقال به‌موقع این محصول راهبُردی به انبارها و سردخانه‌ها و صدالبته وجود صنایع تبدیلی کافی در استان می‌تواند جلوی ضرر و زیان حاصل از هدررفت این محصول را بگیرد.

 این سیب‌زمینی‌کار اردبیلی معتقد است: چه‌طور ممکن است در این بی‌آبی محصول استراتژیکی چون سیب‌زمینی را با اهمال‌کاری‌هایمان به هدر بدهیم و البته من کشاورز در شرایط کنونی دچار سردرگمی شده‌ام و نمی‌دانم که دقیقاً آیا محصول تولیدی به فروش خواهت رفت یا مثل سال گذشته بخش از آن فاسد خواهد شد.

امکان نگهداری ۱۰۰ هزار تُن سیب‌زمینی در سردخانه اردبیل 

به گفته کارشناسان نگهداری از سیب‌زمینی مشکل کلیدی تولید این محصول در استان اردبیل است به‌گونه‌ای که فقط برای نگهداری ۱۰۰ هزار تُن محصول سردخانه در این استان وجود دارد و نبود انبارها و سردخانه‌های کافی برای نگهداری سیب‌زمینی در استان اردبیل بسیار مشهود است.

 

  یوسف کشاورز سیب‌زمینی‌کار اردبیلی به خرید تضمینی به‌موقع محصولات کشاورزی نیز تأکید دارد و می‌گوید: نیمه اسفندماه سال گذشته در پی فروش‌نرفتن بالغ بر ۴۵۰ هزار تُن محصول سیب‌زمینی اردبیل، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تعاون روستایی اقدام به خرید تضمینی محصول با قیمت توافقی کردند؛ ولی اکثر سیب‌زمینی‌کاران این اقدام را دیرهنگام می‌دانند.

کشت سیب‌زمینی در ۱۹ هزار هکتار از اراضی اردبیل

 مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در گفتگویی با ایرنا، اعلام کرده است که برای کشت سیب‌زمینی در ۱۹ هزار و ۵۰۰ هزار هکتار از اراضی استان به برنامه‌ریزی‌شده و برای کاشت این میزان سیب‌زمینی در استان حدود ۷۰ هزار تُن بذر از نوع مینی تیوبر، مینی تیوبر اس، سوپر الیت، الیت، گواهی شده آ و گواهی شده ب مصرف می‌شود.

 

 وی به کشاورزان سیب‌زمینی‌کار استان اردبیل توصیه کرد: در کاشت محصول خود عجله نکنند و برای کاشت محصول خود با کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی مشاوره کرده و به توصیه‌های فنی آنها توجه کنند و برای جلوگیری از اتلاف زمین و آبیاری آسان و با کمترین میزان مصرف آب، از روش آبیاری با نوار تیپ استفاده کنند.

 

 سیب‌زمینی اردبیل که ۹۶ درصد آن از نوع آگریا و چهار درصد دیگر نیز از ارقام دیگر شامل جلی، بانبا، اسپریت و فونتانا است، شهرتی جهانی دارد و طعم لذیذ آن سبب شده است تا سیب‌زمینی‌های این نقطه از جهان در هر کجا که عرضه شده، طرفداران خاصی داشته باشد.
 

صادرات ۲۳ هزار تُن از سیب‌زمینی اردبیل 

 طبق آخرین آمار موجود، تنها ۲۳ هزار تُن از ۷۵۰ هزار تُن محصول سیب‌زمینی تولید شده در استان اردبیل به خارج از کشور از جمله کشورهای همسایه مانند عراق، جمهوری آذربایجان، گرجستان و روسیه جمله صادرمی شود که این رقم صادرات بسیار کمتر از ظرفیت صادرات استان اردبیل است.

 کشت سیب‌زمینی همه ساله به شکل انتظاری در اواخر زمستان و اوایل بهار در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی انجام می‌شود، ۱۰۰ درصد به‌صورت ماشینی کشت می‌شود و شیوه آبیاری مزارع آن نیز در چند سال اخیر مدرن شده و اغلب به‌صورت آبیاری با نوار تیپ انجام می‌شود.

  کارشناسان می‌گویند دو نوبت آبیاری کمتر و نیز برداشت زودهنگام محصول از جمله مزیت‌های کشت زودهنگام سیب‌زمینی در اردبیل است؛ اما پیش‌بینی می‌شود که باتوجه‌به فروش‌نرفتن بخش زیادی از محصول سیب‌زمینی اردبیل در سال زراعی گذشته، امسال مقداری از سطح زیر کشت این محصول در استان کاسته شود.

  در سال زراعی گذشته محصول سیب‌زمینی در سطح ۱۹ هزار از اراضی کشاورزی استان اردبیل کشت شد که از این اراضی ۷۷۰ هزار تُن محصول برداشت شد.

 رعایت الگوی کشت ضرورتی که نباید فراموش شود 

  تولید زیاد و بی‌برنامه محصول در بیشتر استان‌ها، قیمت پایین برخی ارقام این محصول و نیز توقف صادرات از مهم‌ترین علل فروش‌نرفتن محصول سیب‌زمینی استان اردبیل است، همچنین در کنار نبود مشوق‌های صادرات، الزام صادرکنندگان برای انتقال ارز حاصل از صادرات به داخل و نیز سخت بودن امکان انتقال منابع ارزی حاصل از صادرات از جمله علل توقف صادرات سیب‌زمینی است از همین رو انتظار می‌رود در سطح کلان علاوه بر اجرا و رعایت الگوی کشت، سیاستهای حمایتی مناسب و به‌هنگام نیز از سیب‌زمینی‌کاران اتخاذ شود تا شاهد تکرار محصولات روی دست مانده کشاورزان نباشیم.  

 انتهای خبر/ ش

 

اشتراک‌گذاری

  • اما و اگرهای کشت سیب‌زمینی در اردبیل

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
بیست به‌اضافه سه