سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

پنج‌شنبه 1 آذر 1403
  • گروه: اجتماعی
  • کد خبر: 68600
  • بازدید: 1,682
  • 1403/08/29 - 07:30:00

دست کشاورز همچنان در پوست گردو ماند؛

بازار تنبل‌تر از کدوها در مشگین‌شهر

بازار تنبل‌تر از کدوها در مشگین‌شهر

گرچه فروش لب جاده‌ای محصولات مشتری‌های خاص خود را دارد و هزینه کشاورز را پایین می‌آورد، اما میزان بالای تولید کدوتنبل و سبک فروش سنتی سبب شده تا کشاورزان منطقه ارشق همواره دغدغه فروش محصولاتشان را داشته باشند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، اگر گذرتان به روستاهای منطقه ارشق در شهرستان مشگین‌شهر بیفتد، بی‌شک در کنار جاده‌ها محصولات تولیدی کشاورزان زحمت‌کش این منطقه را خواهید دید که روباز و بدون بی‌هیچ حفاظتی روی‌هم انباشته شده‌اند تا مشتری از راه برسد.

 گرچه فروش لب جاده‌ای محصولات مشتری‌های خاص خود را دارد؛ اما میزان بالای تولید آن، ناهمخوانی مقدار عرصه و تقاضا و سبک فروش سنتی سبب شده تا کشاورزان منطقه ارشق همواره دغدغه فروش محصولاتشان را داشته باشند.

 کدوتنبل‌های انباشته شده در کنار جاده روستای کنگرلو منطقه ارشق نیز حکایت قصه است و کشاورز همچنان چشم‌انتظار مشتری است تا کدوتنبل که در زبان محلی به آن «بورانی» و در کنگرلو به آن «ننیخ»، می‌گویند به فروش برسد.


 کدوتنبل تولیدی ارشق بیش از نیاز است

  یک کشاورز اهل روستای کنگرلو ارشق که امسال زمین‌هایش را به کشت کدوتنبل اختصاص داده است و اینک در کنار جاده مشغول فروش محصول خود و دوستانش است، به خبرنگار«سبلان ما»، گفت: خدا بده برکت اما چه فایده مثل سال‌های گذشته باز محصول ما روی دستمان مانده است.

 وی ادامه داد: تا کی باید دم جاده منتظر مشتری برای کدوتنبل‌ها باشم؛ نه مکانی برای انبار داریم و نه جایی برای فراوری؛ ای‌کاش صنایع تبدیلی متناسب با محصول کشت شده در منطقه ایجاد می‌شد تا شاهد هدررفت سرمایه و دسترنجمان نباشیم.

این کشاورز اردبیلی معتقد است: تولید کدوتنبل در منطقه ارشق بیش از حد نیاز است.

فکری برای مدیریت آب در مناطقی مثل ارشق بشود

 پیرزن پا به سن گذاشته‌ای که برف کهن‌سالی بر چهره‌اش نشسته و در حال خرید محصول بورانی از کنار جاده کنگرلو ارشق است، به خبرنگار«سبلان ما»، گفت: ای‌کاش همان‌طور که کارشناسان امر می‌گویند مدیریت آب در این منطقه رعایت شود تا هم کشاورز موقع برداشت دچار مشکل نشود و دغدغه فروش و بازار مصرف نداشته باشد و هم آب در این کم‌آبی درست مصرف شود.

 وی اضافه کرد: به نظر می‌رسد برنامه الگوی کشت و رعایت آن در استان ما چندان که باید جا نیفتاده است، چراکه اگر غیر از این بود شاهد محصولات روی دست مانده کشاورزانمان نبودیم.

 این بانوی اردبیلی گفت: انتظار می‌رود حداقل از این به بعد فکری برای مدیریت آب به‌خصوص در مناطقی مثل ارشق بشود.


 

بازار سنتی پاسخگوی این میزان از کدوتنبل‌ها در ارشق نیست

 فروشنده دیگری که باآب‌وتاب مشغول جار زدن از مزایای کدوتنبل است، با تعارف کدوتنبل به خبرنگار«سبلان ما»، گفت: به‌شرط و تضمینی می‌دهم؛ بخر ببر که از این به بعد مشتری خودم هستی و اگر بورانی تابه‌حال نخوردی بدان که کلاه سرت رفته است.

این کشاورز کدوتنبل‌کار معتقد است: کسی که به‌سلامتی خود اهمیت می‌دهد حتماً از این محصول باید استفاده کند.

 وی با بیان خواص بی‌نظیر کدوتنبل برای سلامتی بدن به روش پخت خاص آن در منطقه ارشق اشاره کرد و گفت: کدوتنبل لذیذ به‌تنهایی یا همراه با برنج هم سرو می‌شود این محصول پرو فایده برای کلیه پروستات و بدن فایده‌های بسیاری دارد و از دیرباز نیز یک بورانی یک غذای پرفایده در روزهای سرد زمستان در منطقه ارشق بوده است.

 این کشاورز با یادآوری روش سنتی بورانی در خانه‌ها و چیدن این محصول روی دیوارها برای استفاده خانگی از آن گفت: انتظار داریم در عصر امروز به‌جای این روش‌های منسوخ شده، شرایط برای نگهداری مدرن محصولات کشاورزی فراهم شود.
 

 وی در عین حال بر این باور است که ارائه به‌موقع الگوی کشت به کشاورز و رعایت آن می‌تواند در تنظیم بازار عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی استان اردبیل بسیار تأثیرگذار باشد و بیش از این با کشت محصولات آب‌بر بیش از اندازه به منابع آبی استان ضرر وارد نشود.

 پیش در سال گذشته نیز ارسلان فرجی، مدیر منابع امور آب مشگین شهر در گفتگو با خبرنگار صدا و سیما با اشاره به اقدامات شرکت آب منطقه‌ای اردبیل برای تامین آب شهرستان مشگین‌شهر گفته بود:  در حاشیه اهر چایی و قره سو محصولات آب‌بر مانند برنج و هندوانه در سطح ۲۵۰ هکتار کشت می‌شود که ضروری است مدیریت جهاد کشاورزی نسبت به تغییر الگوی کشت و جایگزینی محصولات با درنظر گرفتن منابع آبی موجود و نیاز‌ها و ملاحظات کشاورزان اقدام کند.

 

کم‌آبی شدید در برخی از روستاهای ارشق

 قسمت‌هایی از مناطق ارشق که در محدوده رودخانه قره‌سو واقع شده، آب کافی برای کشاورزی دارد؛ اما سال‌ها است که در سایر مناطق ارشق صدای عطش و کم‌آبی به گوش می‌رسد، به‌گونه‌ای که حتی این بحران آب سبب شده تا برخی از روستاها به سمت خالی از سکنه شدن پیش برود.

 منطقه ارشق در شهرستان مشگین‌شهر قرار دارد و جزو مناطق تاریخی و گردشگری در استان اردبیل به شمار می‌آید، اما در همین منطقه ارشق کم‌آبی در برخی روستاها بحرانی است.


انتهای خبر/ ش

اشتراک‌گذاری

  • بازار تنبل‌تر از کدوها در مشگین‌شهر

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
چهار به‌اضافه نه