- گروه: اجتماعی
- کد خبر: 71125
- بازدید: 230
- 1404/02/24 - 06:00:00
«سبلان ما» گزارش میدهد؛
صنوبرهای پنبهریز اردبیل تهدید یا مرهم؟

چند سالی است درختان سرسبز صنوبر اردبیل در فصل بذرافشانی، به دلیل پنبهریزی به دغدغهای جدی و محل اختلافنظر بین حامیان محیطزیست و مدافعان سلامت شهروندان تبدیل شدهاند و معلوم نیست نتیجه این التهاب بهاری چه چیزی را رقم بزند؟
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، گفتاردرمانی مرهم زخم نمیشود، واقعیت این است که اردبیل بهمانند سالهای نهچندان دور دیگر سبز نیست؛ اکنون ساختمانهای بلند جای خانههای ویلایی حیاطدار پر از دارودرخت را گرفتهاند و دیگر خبری از درختان باغچههای خانهها نیست، عجیبتر اینکه هرچه ساختمانها قد میکشند، سایه درختان در محوطه این ساختمانها کمرنگتر شده و نهایت اینکه کاشت درخت به محدوده خیابانها ختم میشود که البته فضای سبز این محدوده نیز خود قصه مفصلی دارد.
التهاب بهاری؛ مناقشه بر سر درختان اردبیل بالا گرفت
درختان سبز و سرزنده خیابانهای اردبیل که زیبایی این محوطهها را چندبرابر کرده و مرهمی بر فضای سبز کمرمق این شهر هستند، چند سالی است در فصل بذرافشانی، به دلیل پنبهریزی، بهنوعی سمفونی ناهماهنگ تبدیل شدهاند که این مسئله، اکنون به دغدغهای جدی و محل اختلافنظر بین حامیان محیطزیست و مدافعان سلامت شهروندان تبدیل شده است و حتی برخی از مسئولان شهر از جایگزینی تدریجی درختان صنوبر سخن گفتهاند.
صنوبر پنبهریز و دغدغههای سلامتی
سعید کوهی، شهروند اردبیلی، با اشاره به اینکه این روزها، ذرات پرز پنبهمانند شناوری در هوا دیده میشوند که در صورت تماس با چشم یا دهان، سبب بروز سرفه و عطسههای شدید میشوند، دراینخصوص به خبرنگار «سبلان ما»، میگوید: چند سالی است که در فصل بهار، درختانی که نام دقیقشان را نمیدانم، پنبهمانندهای سفیدرنگی را در هوا پراکنده میکنند که باعث سوزش شدید چشم و سبب سرفه شدید میشود.
این شهروند ساکن محلهٔ شریعتی اردبیل، اظهار میدارد که بارها از شهرداری پیگیر این موضوع بوده است، اما پاسخ دریافتی همواره این بوده که امکان قطع درختان وجود ندارد و باید تا پایان فصل بهار صبر کرد.
این شهروند با گلایه میگوید: چرا شهرداری درختان مناسب سطح شهر در خیابانها نکاشته است که الان با این مشکل مواجه نباشیم؛ شهروندانی که میخواهند از طبیعت استفاده کنند و یا در خیابان تردد کنند چه گناهی دارند؟
برای یک دستمال قیصریه را آتش نزنید؛ صنوبرها دشمن نیستند
میر معظم ابراهیمی فعال محیطزیست اما با انتقاد از کسانی که معتقد به جایگزینی درختان پنبهریز هستند، گفته است: درختان کهنسال صنوبر از زیباترین درختان شهر هستند و هر گونه برخورد چکشی برای قطع و قتل و عام آنها مایه سرافکندگی تاریخی نهتنها مسببان این امر که برای کل شهر اردبیل خواهد بود.
این فعال محیطزیست در نشریه الکترونیکی وجدان سبز نوشت: پنبه ریزی درختان صنوبر و آلرژی نسبت به این گردهافشانی بهسرعت در حال تبدیل از یک مشکل به یک معضل است و میرود تا در سایه ضعف ساختارهای رسانهای فرهنگی به دشمنی تمامعیار با درختان و فاجعه دستور گسترده قطع صدها درخت کهنسال منجر شود، مصداق بارزی برای ضربالمثل «برای یک دستمال قیصریه ای را آتش میزند».
ابراهیمی نوشته است: اصطلاح برای یک دستمال قیصریه ای را به آتش میزند کنایه از این است که شخصی برای بهدستآوردن یک چیز بیارزش و بیبها دست به کاری زند که منجر به واردکردن خسارت و ضرر هنگفتی به دیگران شود.
این فعال محیطزیست تأکید دارد که خارج از داستانهای تاریخی خیالی متأسفانه فصل گردهافشانی در سه دهه گذشته با گرمشدن آبوهوا تشدید شده است. یک مطالعه که ۶۰ مکان را در سراسر آمریکای شمالی مورد بررسی قرار داد، نشان داد که فصول گردهافشانی از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۸ به طور متوسط ۲۰ روز افزایشیافته و غلظت گردهها نیز ۲۱ درصد افزایشیافته است و بنابراین شهروندانی که در اردیبهشتماه بیشتر در معرض گردهافشانیها هستند لازم است تا در محیط بیرون از ماسک استفاده کنند.
جایگزینی درختان پنبهریز اردبیل کار چندروزه نیست
اما رئیس شورای شهر اردبیل نیز در گفتگو با خبرنگار سبلان ما، درباره ماجرای پنبهمانندهایی که مهمان ناخوانده اردبیلیها شدهاند، گفت: این پنبهریزی از درختان صنوبری است که چندین سال پیش در سطح شهر اردبیل کاشته شده است.
وی افزود: با توجه به اینکه معمولاً از اواسط فصل بهار شاهد پنبهریزی درختان صنوبر در سطح شهر اردبیل هستیم و این اتفاق باعث گلایه مردم میشود، پیشنهاد جایگزینی این درختان در شورای شهر مطرح شده است؛ اما باید متذکر شد که جایگزینی و حذف این درختان در کوتاهمدت ممکن نیست.
رئیس شورای شهر اردبیل تصریح کرد: قطعاً جایگزینی درختان پنبهریز کار چندروزه نیست؛ چرا که ازیکطرف تعداد این درختان در سطح خیابانهای اردبیل زیاد است و بعضاً در برخی خیابانها تا ۵۰ اصله درخت از این نوع هم کاشته شده است و از طرفی قطع این درختان کهنسال نیز با واکنشهای منفی در بین مردم مواجه خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه درختان بهعنوان عنصری کلیدی در فضاهای سبز شهری شناخته میشوند و از اهمیت و ارزش بینظیری برخوردارند، بنابراین زمانی که درختان بهصورت صحیح و در مکانهای مناسب کاشته شوند، نقش مؤثری در ارتقای ظاهر زیبا و منظره شهری ایفا میکنند؛ ازاینرو تمام تلاشمان را میکنیم که درختانی مناسب در سطح شهر اردبیل کاشته شود.
علیپور گفت: کاشت درختان مناسب در سطح شهر علاوه بر کاهش آلودگیهای زیستمحیطی، افزایش میزان رطوبت هوا و تثبیت خاک، ارزش اقتصادی املاک را بالا میبرند و در نهایت، با تلطیف فضا و کاهش فشارهای روانی ناشی از زندگی شهری، نقش مهمی در سلامت روان ساکنان ایفا میکنند.
درختان پنبهریز اردبیل خطری برای سلامتی ندارند
حسین سرتیپ کارشناس حوزه گل و گیاه و درختان زینتی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، در رابطه با درختان فضای سبز شهر اردبیل که هنگام اواخر اردیبهشتماه تا اوایل خردادماه شروع به پنبه دادن میکنند، اظهار داشت: صنوبرهایی که در اردبیل مشاهده میکنید هنگام اواخر اردیبهشتماه تا اوایل خردادماه از برگ خود پنبه آزاد میکنند این یک نوع مکانیزم این درخت است که بذر خود را بدینگونه تکثیر میکند ولی این درختان برای سلامتی انسان خطری ندارند.
وی گفت: اینگونه درخت جزو درخت صنوبر وحشی یا اصلاح نشده است که شهرداری اردبیل سالیان گذشته بدون اطلاع آنها را در فضای سبز کاشته و اکنون حداقل عمر این درختان ۲۰ تا ۳۰ سال نیز میرسد.
این تولیدکننده گیاهان داروئی در شهرستان سرعین افزود: کاشت صنوبر اصلاح نشده میتواند در فضای سبز مفید باشد، اما قبل از کاشت باید مزایا و معایب آن را بهدقت بررسی کرده و گونه مناسب را با توجه به شرایط منطقه و فضای موجود انتخاب کنید؛ همچنین مراقبتهای لازم بعد از کاشت را فراموش نکنید و در صورت تردید، بهتر است از متخصصان فضای سبز مشورت گرفته شود.
وی تصریح کرد: کاشت این گونه صنوبر اصلاح نشده باعث ایجاد رنجش شهروندان در اواسط فصل بهار و ایجاد اغتشاش بصری در مبلمان شهری اردبیل شده است.
حدود ۵ هزار و ۸۰۰ اصله درخت صنوبر در اردبیل وجود دارد
همچنین طبق اعلام دفتر جامعه اسلامی اصناف و بازاریان اردبیل در جلسهای که در روز یکشنبه این هفته با حضور تعدادی از اساتید برجسته دانشگاهی در رشتههای مرتبط در محل شهرداری اردبیل برگزار شده است اعضای متخصص جلسه با تشریح چگونگی وضعیت شهر اردبیل و بارش پنبههای درختان، وضعیت این روزهای اردبیل را ناشی از وجود درختانی از جنس صنوبر ماده اعلام کردهاند.
برایناساس با توجه به مشکلات ایجاد شده که بر اساس بارش حادتر شده تصمیماتی در این زمینه اتخاذ شده و مصوب و مقرر شده است که شهرداری اردبیل آمارگونه ماده را مشخص و در زمان مناسب فصلی نسبت به جایگزیننمودن آنها در طی سه سال اقدام کند و از سویی شهرداری از عموم شهروندان محترم اردبیل درخواست کرد از کاشت درختان مشابه خودداری کرده و در صورت نیاز از حوزه فضای سبز شهرداری برای کاشت هر نوع درخت مجوز لازم را دریافت کنند.
طبق آخرین آمار اعلامی در این جلسه، حدود ۵ هزار و ۸۰۰ اصله درخت صنوبر نر و ماده ۲۰ الی ۵۰ساله در شهر اردبیل وجود دارد که بهتدریج و در طول سه سال قرار است نوع ماده این درخت در فصل مناسب جایگزین شوند.
قطع درخت بدون جایگزینی ضربهای جبرانناپذیر بر پیکر فضای سبز اردبیل
فارغ از تمام مبحث بالا ذکر این نکته ضروری است که سرانه پایین فضای سبز در اردبیل مشکلی است که برای بهبود آن تلاشها باید صدچندان باشد و در این شرایط قطع درختان صنوبر بدون جایگزینی، زخم عمیقی بر پیکر فضای سبز وارد خواهد آورد که قابلجبران نخواهد بود.
پدیده پنبهریزی درختان در فصل بهار، ناشی از رهاسازی بذرهای پوشیده از الیاف گیاهی است. این الیاف میتوانند در برخی افراد، واکنشهای آلرژیک را تحریک کنند؛ بنابراین توصیه میشود در این فصل، از ماسکهای استاندارد جهت جلوگیری از ورود این الیاف به دستگاه تنفسی استفاده شود.
انتهای خبر/ ش
دیدگاهها