- گروه: اجتماعی
- کد خبر: 73001
- بازدید: 190
- 1404/07/03 - 14:15:28
سبلانما گزارش میدهد؛
آینده مبهم سیر مغان؛ الگوی کشت رعایت نشد

سیرکاری در پارسآباد مغان آغاز شده و تا پایان مهر ماه ادامه دارد، اما با کشت فراتر از الگو و نبود زیرساختهای مناسب سرنوشت این محصول همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، فصل کاشت سیر در دشت حاصلخیز مغان و پارسآباد، قطب تولید سیر کشور، با شور و امید آغاز شده است. کشاورزان باتکیهبر تجربه و سخاوت خاک، بذرهای آینده خود را میکارند. اما در پس این تکاپوی فصلی، نگرانی بزرگی نهفته است: سرنوشت محصولی که هشت ماه دیگر به بار مینشیند و بیم آن میرود که به دلیل نبود زیرساختهای مناسب و کشتهای فراتر از الگو، بار دیگر قربانی دلالان و افت قیمت شود.

تولید پربار سیر با آیندهای نامعلوم در پارسآباد
محمد بوداغی یکی از تولیدکنندگان باسابقه سیر در پارسآباد مغان که ۱۱ سال است به کشت این محصول مشغول است، با اشاره به شروع کشت امسال میگوید: از پانزدهم شهریور شروع کردیم به کاشت سیر و امسال هم به لطف خدا ۱۲ هکتار سیر میکارم.
وی با بیان اینکه سیرکاری علاوه بر سودآوری برای کشاورز، فرصتهای شغلی فراوانی نیز ایجاد میکند، ادامه میدهد: از زمان کاشت تا برداشت محصول، در هر هکتار برای ۱۸۰ نفر اشتغالزایی میشود؛ این رقم، اهمیت کشت سیر را بهعنوان یکی از موتورهای محرکه اقتصاد منطقه و منبع درآمدزایی برای بسیاری از خانوادهها، برجسته میسازد. این اشتغالزایی گسترده، بهویژه در فصولی که نیاز به نیروی کار فصلی افزایش مییابد، میتواند به کاهش نرخ بیکاری و رونق اقتصادی منطقه کمک شایانی کند.
این سیرکار تأکید میکند که کشت سیر تنها به سودآوری اقتصادی برای کشاورز ختم نمیشود، بلکه نقشی حیاتی در ایجاد اشتغال پایدار در منطقه ایفا میکند.
وی اذعان دارد که کشاورزان پارسآبادی امسال نیز مانند سالهای گذشته، برداشت چشمگیری از سیر خواهند داشت؛ بهطوریکه پیشبینی میشود از هر هکتار، حدود ۴۰ تن محصول برداشت شود.
این کشاورز سیر کار پارسآبادی تصریح کرد: سیر مغان به دلیل طعم تند و بازارپسندی مطلوب، همواره موردتوجه بوده است. اما مشکل اصلی از جایی آغاز میشود که در فصل بهار، همزمان با موعد برداشت، قیمت این محصول به پایینترین حد خود یعنی بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان برای هر کیلوگرم سقوط میکند. این در حالی است که در حال حاضر، قیمت سیر در بازار به ۱۸۰ هزار تومان برای هر کیلوگرم نیز میرسد.
سیرکاران پارسآبادی نگران بازاریابی و تکرار تلخ گذشته
نگرانی سیرکاران از بابت فروش محصولات خود در سال آینده در حالی است که طبق الگوی کشت امسال، سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل برای کشت سیر در یک هزار هکتار مجوز داده است. این در حالی است که باوجود ادامه عملیات کشت سیر در پارسآباد مغان، بیش از ۲ هزار هکتار از اراضی حاصلخیز این منطقه به زیر کشت این محصول رفته است و باتوجهبه این میزان کشت تکرار چالشهای جدی در زمینه بازاریابی و عرضه محصول چندان دور از انتظار نخواهد بود.

توصیههایی که نادیده گرفته شد؛ الگویی که به کشت نرسید
علیحسین احدیعالی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل طبق الگوی کشت مصوب، تنها یکهزار هکتار برای کشت سیر در نظر گرفته بودیم، اما متأسفانه کشاورزان حدود دوبرابر این رقم، یعنی بیش از ۲ هزار هکتار را زیر کشت سیر بردهاند.
وی با اشاره به اینکه فصل کشت سیر از ۱۵ شهریور آغاز شده و تا پایان مهرماه ادامه دارد، افزود: ما هشدارهای لازم را در خصوص کشت بیش از حد مجاز به کشاورزان ارائه کردیم و امیدواریم با درنظرگرفتن شرایط بازار و تعادل بین عرضه و تقاضا، کشت این محصول در پارسآباد با مشکل مواجه نشود.
علیرضا نصیری کارشناس جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار سبلان ما با اشاره با تولید پربار سیر در مغان میگوید: پیشبینی میشود از هر هکتار، حدود ۴۰ تن محصول برداشت شود و از طرفی سیر مغان به دلیل طعم تند و بازارپسندی مطلوب، همواره موردتوجه بوده است، اما مشکل اصلی از جایی آغاز میشود که در فصل بهار، همزمان با موعد برداشت، قیمت این محصول به پایینترین حد خود یعنی بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان برای هر کیلوگرم سقوط میکند. این در حالی است که در حال حاضر، قیمت سیر در بازار به ۱۸۰ هزار تومان برای هر کیلوگرم نیز میرسد.

صنایع تبدیلی نجاتبخش سیر مغان خواهند بود
وی ادامه داد: به نظر میرسد پیش از هرگونه توسعه بیشتر در زیر کشت این محصول در اراضی حاصلخیز پارسآباد، ضروری است که چارهای اساسی برای توسعه صنایع تبدیلی و تولید محصولات فراوری شده از سیر اندیشیده شود. این اقدام میتواند تضمین کند که کشاورزان از حاصل دسترنج خود، سود منصفانهای کسب کنند و سود اصلی به جیب دلالان و واسطهها نرود. در غیر این صورت، افزایش بیرویه تولید بدون پشتوانه صنایع تبدیلی، تنها به زیان کشاورزان و تکرار چرخه معیوب سالهای گذشته خواهد بود.
یکی از مسئولان محلی در این زمینه عنوان کرد: محصول سیر مغان به علت طعم تند بازارپسند است و اما اگر فقط خامفروشی داشته باشیم افت قیمت محصول را شاهد خواهیم بود؛ اختلاف فاحش قیمت سیر تازه در زمان برداشت و سیر خشک شده نشان میدهد که سود اصلی نصیب دلالان میشود.
در سالهای گذشته به علت نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی، قیمت سیر در پارسآباد را دلالان تعیین کردهاند و این امر همواره به ضرر کشاورزان تمام شده است. اکنون که زمان کاشت این محصول است و هشت ماه به زمان برداشت باقیمانده، این سؤال مطرح میشود که آیا مسئولین فکری برای این معضل کردهاند؟ آیا چارهای اندیشیدهاند تا در زمان برداشت، کشاورزان با افت قیمت محصول خود روبرو نشوند؟
کشت سیر در پارسآباد مغان، پتانسیل اقتصادی و اشتغالزایی فراوانی دارد. اما تحقق کامل این پتانسیل، منوط به حمایت جدی و برنامهریزی مسئولان و البته رعایت الگوی کشت از طرف کشاورزان است. ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی، مدیریت بازار و جلوگیری از نفوذ دلالان، راهکارهایی است که میتواند آیندهای روشنتر برای سیر کاران مغان رقم بزند و اکنون زمان آن است که مسئولین با ایجاد صنایع تبدیلی و کشاورزان با رعایت الگوی مشت نگذارند، حاصل یک سال زحمت کشاورزان و سرمایههای استان هدر برود.
انتهای خبر/ ش
دیدگاهها