- کد خبر: 8441
- بازدید: 645
- 1393/05/16 - 20:08:10
لبنیات غیر استاندارد درجیره غذایی مردم
حالی که هنوز استفاده از روغن پالم در فرآوردههای لبنی تعیین تکلیف نشده، یکی از فعالان این صنعت از عرضه محصولات غیر استاندارد در واحدهای صنفی فروش سخن میگوید.
به گزارش سبلانه به نقل از افکارنیوز، این روزها استاندارد و سلامت فرآوردههای لبنی نقل هر محفل و نشستی شده است. هرچند که متولیان اصلی این مهم سعی بر عادی جلوه دادن این مسئله دارند چنانچه رئیس سازمان استاندارد در اینباره میگوید که افزودن روغنهای گیاهی به فرآوردههای لبنی اتفاق جدیدی نیست که وزیر بهداشت از آن پردهپرداری کرده باشد و بر اساس قانون ۸ نوع فرآورده که شامل پنیر پروسس آنالوگ، استریتهای مخلوط، پنیر تازه با چرب گیاهی، پنیر خامهای با چربی گیاهی، پنیر پیتزای پروسس، شیر خشک با چربی گیاهی، بستنی پروبیوتیک و بستنی است کارخانجات صنایع لبنی مجاز به استفاده از روغن گیاهی هستند.
در این بین نباید فراموش کرد که بر اساس اظهارات نیره پیروزبخت کارخانجات مجاز به استفاده از روغن گیاهی هستند البته نه صرفا روغن پالم که نامرغوبترین و ارزانترین روغن گیاهی موجود در دنیاست.
گفتنی است مصرف روغن پالم به دلیل دارابودن اسید چرب اشباع بالا موجب افزایش چربی خون و کلسترول و در نهایت گرفتگی و انسداد عروق می شود. روغن پالم نوعی روغن گیاهی است که مقدار اسید چرب اشباع آن حداقل ۵۰ درصد است. در این بین بر اساس اظهارات کارشناسان تغذیه چنین روغنهایی می توانند باعث بالا رفتن چربی خون، افزایش کلسترول بد و در نهایت موجب گرفتگی و انسداد عروق شوند و این در حالی است که بیماری های قلبی و عروقی از مهمترین علل مرگ هستند.
فارغ از اینکه این روزها استاندارد محصولی که خود نماد سلامت در همه دنیا به شمار میآید در ابهام قرار گرفته و موجب کاهش شدید مصرف فرآوردههای لبنی به خصوص محصولات پر چرب در کشور شده اظهارات تامل برانگیز دیگری از سوی مشاور مدیرعامل صنایع شیر ایران مطرح موجی از نگرانی در بین مصرف کنندگان آن ایجاد کرده است.
مشاور صنایع شیر ایران از مصرف دوباره شیری که به دلیل عدم سلامت از سوی کارخانجات مرجوع شده در بخشهای دیگری همچون واحدهای صنفی لبنی و فرآوردههای لبنی خبر میدهد.
اختلاف کارخانجات لبنی با سازمان دامپزشکی
حسین چمنی با بیان اینکه شیری که از طرف کارخانههای لبنی به دلیل نبود استاندارد لازم وعدم تطابق با ۱۴ فاکتورهای سلامت تعریف شده به دامدار مرجوع میشود، دور ریخته نمیشود، ادامه داد: متاسفانه در واحدهای صنفی لبنی که این روزها خرید از آنها به شدت باب شده، هیچ بررسی در خصوص سلامت محصولات صورت نمیگیرد.
این فعال صنعتی که خود نیزبه روند موجود به شدت گله دارد ، میافزاید:چند سالی است که با دامپزکشی سر این قضیه اختلاف داریم و بارها و بارها از مسئولان این دستگاه خواستهایم که اجازه دهند شرکتها کارخانهها شیرهای برگشتی که فاقد استاندارد لازم هستند پس پرداخت خسارت به دامدار ، در حضور نماینده سازمان دامپزشکی معدوم کنند.
لبنیات غیر استاندارد درجیره غذایی مردم
وی با بیان اینکه در حال حاضر شیرهای مرجوع شده به دامداریها مجددا به نحو دیگری به چرخه تولید و مصرف و جیره غذایی مردم بازمیگردد، افزود: به طور قطع این شیرها دور ریخته نمیشود و احتمالا در اختیار ماستبندیها یا بستنی فروشیها یا فله فروشیها قرار میگیرد.
به باور چمنی، هزینه پرداخت خسارت به دامدار و معدوم سازی شیرهای ناسالم به مراتب بسیار کمتر از تبعات مصرف این محصولات و بازگرداندن آن به چرخه تولید است.
مشاور مدیرعامل صنایع شیر ایران با بیان اینکه کارخانجات فرآوردههای لبنی هیچ مسئولیتی در مقابل معدوم سازی شیر غیر استاندارد ندارند، افزود:همچنین بر اساس قانون موظف به بازپس دادن آن به دامداریها هستند.
به گفته وی، ممکن است میکروبهای بیماریزا در انواع فلهای زیاد باشد که خود به بروز بیماریهایی مانند تب مالت کمک میکند
"سازمان استاندارد مسئول نظارت بر سلامت عرضه فله ای لبنیات نیست"!
در این بین سئوال اینجاست که نظارت بر استاندارد محصولات عرضه شده شده در واحدهای صنفی فروش لبنیات بر عهده کسی است سئوالی که وقتی خبرنگار «نسیم» از رئییس سازمان استاندارد پرسید جوابی جز این جمله که " نظارت بر عرضه فلهای محصولات لبنی بر عهده ما نیست" دریافت نکرد.
حال آنکه بر اساس اظهارات مشاور مدیرعامل صنایع شیر ایران مسئولیت نظارت بر تولیدات خام دامی با سازمان دامپزشکی است .
در این بین هر چند محمدرضا اسماعیلی رئیس اتحادیه فرآوردههای لبنی اعلام کرده که شیرهای برگشتی کارخانهها که در ایستگاههای جمع آوری شیر تحت عنوان فلهای یا سنتی به مردم فروخته میشود در کارخانهها غیرقابل دریافت و عموما در ایستگاههای جمع آوری شیر به فروش میرسد مشاور مدیرعامل صنایع شیر ایران میگوید این اظهارات را رد میکند.
آنچه از اظهارات مطرح شده بر میآید این است که سلامت فرآوردههای لبنی هر چند وقت یک بار به موضوع داغ رسانهای تبدیل شده و چندی بعد به فراموشی سپرده میشود به عنوان مثال هنوز پرونده اضافه کردن وایتکس به شیر بسته نشده، افزودن روغن پالم و عرضه شیرهای مرجوعی از سوی کارخانجات در لبنیات فروشیهای سطح شهر مطرح شده است. اما این احتمال میرود که این دو داستان نیز بعد از مدتی به سرنوشت شیرهای با طعم وایتکس دچار شوند.
دیدگاهها