سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

شنبه 1 شهریور 1404
  • کد خبر: 43971
  • بازدید: 527
  • 1402/09/08 - 09:05:40

کشاورزان گوش‌به‌زنگ باشند؛

هشدار افزايش جمعيت موش‌ها در مزارع اردبیل

مدیریت حفظ نباتات استان اردبیل شرایط را برای افزايش جمعيت جوندگان مضر مساعد دانسته و از کشاورزان خواست تا اقدامات لازم را مطابق با توصيه كارشناسان انجام دهند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، جوندگان مضر از جمله موش‌ها یکی از آفات مهم مراتع و مزارع است که باتوجه‌به قدرت سازگاری آن با هر نوع شرایط آب‌وهوایی تقریباً هیچ نقطه‌ای از جهان از گزند این آفت در امان نیست.

 به گفته کارشناسان تعداد نسل و جمعیت آفت جوندگان مضر به شرایط آب‌وهوایی، دشمنان طبیعی، عملیات مبارزه شیمیایی  و تغذیه بستگی دارد و البته دائماً هم این جمعیت دستخوش تغییرات است و از سوی دیگر در طرف مقابل نیز مبارزه با آفت جوندگان مضر، همواره موردتوجه کشاورزان و مسئولان امر قرار دارد. 
 

موش به‌عنوان یک آفت عمومی در برنامه سازمان جهاد کشاورزی قرار دارد و عملیات مبارزه با این آفت در تمامی فصول سال در مزارع و باغات انجام می‌شود حتی برگه‌ها به‌صورت هفتگی توسط کارشناسان مستقر در مراکز خدمات جهاد کشاورزی تکمیل و این مدیریت‌ها ارسال می‌شود و واحدهای حفظ نباتات مدیریت شهرستان‌ها بر اساس اطلاعات این برگه‌ها عملیات مبارزه را برنامه‌ریزی و انجام می‌دهند؛ اما این همه ماجرا نیست و بی شک حمله موش‌ها به مزارع همانند کابوسی است که پایانی ندارد و باتوجه‌به شرایط کلی کاهش بارندگی، کشاورزان باید بیشتر از قبل مزارعشان را از گزند موجودات جونده حفظ کنند.

مدیریت حفظ نباتات استان اردبیل در مبارزه با خسارت جوندگان اطلاعیه داده و در آن آورده است: به اطلاع عموم کشاورزان استان می‌رساند کاهش بارندگی و متعاقب آن پائین آمدن رطوبت خاک و از سوی دیگر بالابودن دمای هوا، شرایط را برای تولیدمثل و افزایش جمعیت جوندگان مضر بخصوص موش‌ها و فعالیت تغذیه‌ای این آفت در سطح مزارع و باغات استان کاملاً مساعد نموده است؛ لذا لازم است با مراجعه به مراکز خدمات جهاد کشاورزی تابعه، نسبت به تهیه طعمه مسموم فسفردوزنگ و مبارزه با آفت مطابق توصیه کارشناسان اقدام کنید.

طبق آمار معاونت کنترل آفت، از میان گونه‌های خسارت‌زای محصولات کشاورزی، ۱۱ گونه جزو آفات عمومی محسوب می‌شوند که به استناد ماده چهار قانون حفظ نباتات کشور ما، وظیفه اصلی کنترل جوندگان به‌عنوان آفات عمومی بر عهده دولت است، دلیل اصلی این قانون، کثرت جمعیت و وسعت پراکندگی جغرافیایی و پتانسیل زیاد زادآوری و خسارت‌زایی و همچنین قدرت جابه‌جایی آن‌ها است. 
 
طبق گزارش‌ها سالیان اخیر در بخش جوندگان، از میان این فهرست ۱۱ تایی، بیشترین سطح مبارزه و پراکنش به ترتیب به موش ورامین و سپس موش مغان اختصاص دارد که رتبه‌های بعدی سطح مبارزه و سطح پراکندگی به ترتیب نزولی به موش کور، جربیل هندی، موش کلاهو و مریون مربوط بوده است، در ادامه این فهرست یازده‌تایی، موش شکول، موش قهوه‌ای، موش سیاه، خرگوش موش و تشی قرار دارند که هریک سهم کمتری از عملیات مبارزه سالیانه با جوندگان را به خود اختصاص داده‌اند.

کارشناسان می‌گویند که آفت جونده موش مغان با پراکندگی جغرافیایی وسیع در مرکز و شمال کشور، قابلیت طغیانی شدن جمعیت و گسترش بسیار وسیع و خسارت‌زایی در حد نابودکردن کامل محصولات کشاورزی را دارد و در صورت هرگونه غفلتی، خسارات جبران‌ناپذیری به کشاورزی کشور وارد می‌کند.

 باید توجه داشت که همان‌طور که در اطلاعیه مدیریت حفظ نباتات استان اردبیل مطرح شده، با کاهش بارندگی تولید نسل و افزایش جمعیت جوندگان مضر دور از انتظار نیست؛ اما این هشدار نباید دلیلی بر نگرانی بیش از حد کشاورزان منطقه شود؛ چراکه با اقدامات به‌موقع و پیشگیرانه می‌توان جلوی این آفت را گرفت و روش‌های مختلفی برای کنترل آفت جوندگان مضر در مزارع وجود دارد؛ ولی روش متعارف، استفاده از طعمه مسموم فسفر دو زنگ است.

 بنابراین به کشاورزان و باغداران سطح استان توصیه می‌شود از مزارع و باغات خود به‌صورت منظم بازدید و در صورت مشاهده خسارت آفت با مراجعه به نزدیک‌ترین مرکز خدمات جهاد کشاورزی و مشاوره با کارشناسان نسبت به تهیه طعمه مسموم و انجام عملیات مبارزه مطابق توصیه کارشناسان اقدام کنند.


انتهای خبر/ ش

 

 


 

اشتراک‌گذاری

  • هشدار افزايش جمعيت موش‌ها در مزارع اردبیل

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
هشت به‌اضافه نه