- گروه: اقتصادی
- کد خبر: 68387
- بازدید: 1,532
- 1403/08/13 - 07:50:13
شهرکهای آبزیپروری گرهگشا میشود؛
سیر صعودی تولیدات آبزیان در اردبیل
برخورداری استان اردبیل از بسترهای پرورش آبزیان سبب شد تا طرحهای مطالعاتی امکانسنجی توسعه آبزیپروری در این استان موردتوجه قرار بگیرد و تلاش جدی برای راهاندازی شهرکهای آبزیپروری در حاشیه منابع آب پایدار استان در اولویت دستاندرکاران باشد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، استان چهارفصل اردبیل به جهت برخورداری از اقلیم خاص و بکر طبیعی و داشتن سدها، رودخانهها، چشمهسارهای گرم و سرد و کوههای پرآب مکانی مناسب برای پرورش آبزیان است و میتواند در حوزه شیلات حرفی برای گفتن داشته باشد.
در حال حاضر ۵۰۰ مزرعه پرورش ماهی در استان اردبیل وجود دارد که سالانه حدود ۱۳ هزار تن انواع آبزیان و ماهیان گرمابی و سردابی در این استان تولید و روانه بازار مصرف میشود که البته این تمام ظرفیت استان برای تولید آبزیان نیست.
دراینبین گلایه اصلی پرورشدهندگان ماهی هزینههای گزاف غذای ماهی است بهگونهای که یک پرورشدهنده ماهی در گفتگو با «سبلان ما»، با گلایه از هزینههای زیاد پرورش ماهی اظهار داشت: ۷۰ درصد هزینه تولید آبزیان پرورشی مربوط به تأمین غذای ماهی است که هزینه زیادی برای یک تولیدکننده است و لازم است دراینخصوص نیز از ما حمایت شود.
به گفته این تولیدکننده، باید برای بازار فروش محصولات نیز فکری اساسی کرد، چراکه اگر بهموقع محصول ماهی به فروش نرسد امکان فراوری آن در استان کم است.
اردبیل مستعد برای پرورش آبزیان
اما فارغ از تمام مشکلات موجود برخورداری استان اردبیل از بسترهای پرورش آبزیان سبب شد تا طرحهای مطالعاتی امکانسنجی توسعه آبزیپروری در این استان موردتوجه قرار بگیرد و مطالعات دراینخصوص با همکاری دانشگاهیان این استان آغاز شد.
طبق دادههای بهدستآمده از طرحهای مطالعاتی امکانسنجی ایجاد شهرکهای آبزیپروری در حاشیه منابع آب پایدار استان اردبیل که در دو بخش کتابخانهای و میدانی و در بهار و تابستان امسال انجام شد، ازنقطهنظر آبزیپروری پنج نقطه در حاشیه گیوی چای و ۱۰ نقطه در حاشیه قزلاوزن جهت ایجاد مجتمع آبزیپروری پیشبینی و پیشنهاد شد که طبق این مطالعات در صورت سرمایهگذاری در این مناطق امکان تولید ۲ هزار تن انواع ماهیان گرمایی در استان اردبیل فراهم خواهد بود که این سرمایهگذاریها به اشتغال پایدار در منطقه نیز کمک خواهد کرد.
ایجاد شهرکهای پرورش آبزیان در اردبیل و یا پرورش ماهی در قفس به گفته پرورشدهندگان و کارشناسان ملزومانی دارد که لازم است تمهیدات لازم برای فراهمشدن آن اندیشیده شود.
حمایت از پرورشدهندگان آبزی با توزیع بچه ماهی با تعرفه دولتی
احد بیوته نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در دیدار اخیر خود با سید حسین حسینی معاون وزیر و رئیس سازمان شیلات ایران نیز بر ضرورت نگاه توسعه محور به صنعت شیلات استان اردبیل و تسهیل موانع پیش روی پرورشدهندگان آبزیان تأکید کرد و در گام اول ضرورت توزیع بچهماهی با تعرفه دولتی را در قالب طرحهای حمایتی و ترویجی از موضوعات مهم در این عرصه دانست.
بدری در گفتگو با خبرنگار اقتصادی «سبلان ما»، در خصوص ضرورت فراهمکردن بستر برای تبدیل ظرفیت پرورش آبزیان از حالت بالقوه به بالفعل در استان اردبیل گفت: علاوه بر طرحهای حمایتی از پرورشدهندگان باید ایجاد شهرکهای آبزیان نیز موردتوجه قرار بگیرد.
وی گفت: توزیع بچهماهی با تعرفه دولتی برای پرورش دهنگان ضروری است، چراکه علاوه بر افزایش ذخایر آبزیان در منابع آبی استان موجب بهبود وضعیت اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار در سالهای آینده خواهد شد.
نماینده مردم اردبیل با اشاره به جدیت برای توسعه شیلات استان اردبیل، اظهار داشت: استان اردبیل یکی از مناطق مستعد آبزیپروری است و موفقیتهای شیلات اردبیل نشان میدهد که عزم جدی برای توسعه شیلات استان وجود دارد.
وی اضافه کرد: باید در کنار پرورشهای خوراکی شهرک شیلاتی با محوریت پرورش ماهیان زینتی، زالو و جلبک ایجاد شود و بیشک راهاندازی این شهرک از ضروریات استان است.
نماینده مردم اردبیل به اشتغالزایی پایدار شهرک شیلاتی در استان اردبیل اشاره کرد و خاطرنشان کرد: با راهاندازی این شهرک علاوه بر اشتغال ۴۵۰ نفر از جوانان بومی منطقه، بیش از ۱۵ میلیون قطعه ماهیان زینتی و ۶۰ تن جلبک تولید میشود.
توسعه طرحهای آبزیپروری از اولویتهای مهم در اردبیل
الهبخش مدیرکل شیلات استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار «سبلان ما»، با بیان اینکه نسبت به سالیان گذشته، پیشرفت صنعت شیلات با رشد و شتاب بیشتری در حال انجام است گفت: اردبیل جزو استانهای پیشرو غیر ساحلی کشور در تولید انواع آبزیان اعم از سردابی، گرمابی و خاویاری است و توسعه طرحهای آبزیپروری در استان اردبیل از اولویتهای مهم اقتصادی است.
وی تصریح کرد: باتوجهبه اهمیت آبزیپروری در ارتقا سلامت خانوارها توسعه و نقش آن در حوزه اقتصادی، پرورش آبزیان در قفس و ایجاد شهرکهای آبزی پروردی با جدیت در استان دنبال میشود.
الهبخش به نمونهای از پرورش ماهی در استان اردبیل اشاره کرد و گفت: در پهنه بسیار کوچکی از مخزن سد عمارت تولیدات سبز سازگار با محیطزیست (پرورش ماهی در قفس) انجام خواهد شد که این اقدام شغلی پایدار برای جوانان بومی فراهم میکند.
شهرک شیلاتی در حوزه دره رود، شهرک شیلاتی در شهرستان پارسآباد، ایجاد شهرکهای شیلاتی چم منامین و سجهرود در خلخال از جمله شهرکهای آبزیپروری هستند که با فعالیت آنها شاهد رشد چشمگیر تولیدات آبزیان در استان اردبیل خواهیم بود.
پرورش ماهی در سدهای غیرشرب اردبیل
طبق اعلام شیلات استان اردبیل شاهد رشد جهشی ۲۶ درصدی تولید آبزیان در استان اردبیل هستیم و البته این همه ماجرا نیست و تلاشها برای شناسایی نقاط مثبت جهت احداث شهرک شیلاتی در جایجای استان ادامه دارد بهگونهای که طبق خبر منتشر شده در پرتال شیلات اردبیل محمد خوشسیما نماینده مردم شهرستانهای گرمی و انگوت با اشاره به ظرفیت بالای منابع آبی شهرستانهای گرمی و انگوت گفته است: بهرهبرداریهای لازم از سدهای تازه کند و عمارت، درگذشته انجام نشده و امیدواریم باهمت و حسننظر دستگاههای اجرایی، در بخشهای کشاورزی و شیلات مورداستفاده قرار گیرد.
به گفته این نماینده مجلس طرح پرورش ماهی در قفس در سدهای آب شرب شهرستان انجام نمیشود و بهمنظور ایجاد اشتغال و توسعه آبزیپروری در سدهای غیرشرب مورد بررسی قرار گرفته و در آینده نزدیک با مشارکتبخش خصوصی اجرایی خواهد شد.
پیشتر نیز اعلام شده بوده مجوز قانونی پرورش ماهی در ۱۷ سد غیرشرب و معیشتی استان اردبیل دریافت کردیم و قرار شده در مدت چهار سال این منابع آبی در اختیار پرورشدهندگان ماهی قرار گیرد تا در کنار بهرهبرداری بخش کشاورزی، زمینه پرورش آبزیان زیر فراهم آید.
استفاده از ظرفیت تولید ماهی به روش تولید در قفس و شهرکهای آبزیان فرصتی است که با توجه به ظرفیت قابلتوجه استان اردبیل نباید از آن غفلت شود.
دیدگاهها