- گروه: اقتصادی
- کد خبر: 69511
- بازدید: 27
- 1403/11/04 - 05:50:00
سبلان ما گزارش میدهد؛
مشاغل خانگی؛ کلید گشایش قفل بیکاری اردبیل
مشاغل خانگی میتواند کلید شکستن قفل بیکاری در اردبیل باشند، به شرطی که در کنار برنامهریزی و حمایتهای لازم از سوی دولتمردان و سازمانهای مربوطه، صاحبان مشاغل خانگی نیز مهارتهای موردنیاز را آموزش ببینند.
بیشک یکی از مزایای بزرگ مشاغل خانگی این است که نیازی به هزینههای سنگین اجاره محل کار ندارند و کل اعضای خانواده میتوانند در آن مشارکت داشته باشند، اما چرا این موضوع برای استان اردبیل اهمیت ویژهای دارد؟ اردبیل، استانی با پتانسیل بالای کشاورزی و منابع طبیعی غنی در حال حاضر با چالش بیکاری روبرو است که در این شرایط مشاغل خانگی میتوانند یک راهکار اساسی برای حل این مشکل باشند؛ تصور کنید که خانوادههای اردبیلی بهجای اینکه به دنبال شغل در شهرهای دیگر بگردند، در خانه خودشان به تولید محصولات محلی، صنایعدستی و یا ارائه خدمات بپردازند و این کار نهتنها باعث ایجاد درآمد پایدار برای خانوادهها میشود، بلکه به حفظ فرهنگ و سنتهای غنی این استان هم خواهد کرد و حتی با توسعه مشاغل خانگی، اردبیل میتواند از فهرست استانهای با نرخ بیکاری بالا خارج شده و به یک الگو در زمینه خوداشتغالی تبدیل بشود.
در واقع، به اعتقاد کارشناسان و صاحبنظران مشاغل خانگی میتواند کلید شکستن قفل بیکاری در اردبیل باشند، به شرطی که برنامهریزی و حمایتهای لازم از سوی دولت و سازمانهای مربوطه انجام بشود و در کنار آن شرایط دیگر نیز مهیا شود.
حمایتها از مشاغل خانگی همچنان ادامه مییابد
رحیم دادجو، رئیس اداره اشتغال و هدایت نیروی کار اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، با اشاره به آمار تسهیلات پرداختی به مشاغل خانگی طی امسال و تداوم روند حمایتی از این مشاغل بیان داشت: طی ۹ ماه امسال در طی مدت بیش از ۷۰ میلیارد تومان تسهیلات برای مشاغل خانگی در استان اردبیل پرداخت شده است که این روند همچنان ادامه دارد و که در بطن این حمایتها زنان روستایی و عشایری نیز جزو حمایتشوندگان ویژه هستند.
وی با اشاره به تصویب قانون حمایت از مشاغل خانگی در سال ۱۳۹۸ و ابلاغ آن به دولت برای اجرائی کردن این قانون گفت: قانون حمایت از مشاغل خانگی در استان اردبیل از سال ۱۴۰۰ شروع شده است و طی چند سال اخیر در راستای حمایت از فعالان مشاغل خانگی در این استان انواع حمایتهای تسهیلاتی و نیز حمایتهایی در عرصه صدور مجوز صورتگرفته است که این حمایتها باعث رشد چشمگیر فعالان در این عرصه شده است.
رئیس اداره اشتغال و هدایت نیروی کار اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل با اشاره به نحوه ثبتنام در سامانه ملی مجوزها اظهار داشت: برای ایجاد یک کسبوکار نیازمند یک مجوز قانونی که به تأیید وزارت تعاون کار رفاه اجتماعی برسد که از طریق این سامانه اخذ میشود .
وی افزود: در سامانه ملی مجوزها احراز هویت تکمیل اطلاعات فردی و سایر موارد اقدام میشود و مجوز مستقل در یک روز صادر برای فرد میشود.
دادجو خاطرنشان کرد: دولت در راستای صدور مجوز برای کسبوکار خانگی اقدامات زیادی انجام داده است که در زمان صرفهجویی میشود، بهگونهای که هماکنون مجوزهای مستقل طی یک روز و مجوزهای پشتیبانی که از طریق کارفرما صورت میگیرد طی سه الی هفت روز صادر میشود.
کمیته امداد، بنیاد شهید و بسیج سازندگی دستگاههای اجرایی حمایتگر از مشاغل خانگی هستند
وی یادآور شد: سامانه درگاه ملی مجوز برای صدور مجوزها دو شیوه دارد که در شیوه اول بر اساس مدارک مهارت و خوداظهاری فرد صادر میشود که نیازی در این شیوه به تأیید دستگاههای اجرایی ندارد؛ ولی در شیوه دوم نیاز به تأیید دستگاههای اجرایی است برای مثال فردی که در عرصه مواد غذایی فعالیت دارد برای گرفتن مجوز باید تأییدیه بهداشتی را نیز بگیرد.
رئیس اداره اشتغال و هدایت نیروی کار اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل با اشاره به گفت: با اخذ مجوز از سامانه ملی مجوزها میتوان به یکی از دستگاههای اجرایی حمایتگر اعم از کمیته امداد، بنیاد شهید و بسیج سازندگی سپاه مراجعه کرد و در صورت داشتن شرایط این دستگاههای اجرایی میتوان وام قرضالحسنه دریافت کرد و کسبوکار خود را بهصورت فعال راهاندازی کرد.
وی گفت: چهار دستگاه اجرایی صادرکننده مجوز در استان صنعت معدن و تجارت، میراثفرهنگی، جهاد کشاورزی و فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند.
حمایتهای خاص اشتغالزایی از ۱۸ تا ۳۵ سالهها
فرزانه آزاد کارشناس توسعه طرحهای ملی جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان اردبیل با تأکید بر حمایت از مشاغل خانگی و اشتغال جوانان در نحوه دریافت این حمایت به خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما» گفت: یکی از رسالتهای اداره کل ورزش و جوانان پرداختن به بحث اشتغال و تسهیلات اشتغالزایی برای جوانان است و در این راستا اداره ورزش و جوانان اقدامات زیادی انجام داده شده که یکی از مهمترین آن بحث تسهیلات اشتغالزایی برای جوانان و ورزشکاران است.
وی ادامه داد: بحث اشتغالزایی و پرداختن به تسهیلات اشتغالزایی از سال ۹۷ پررنگتر شده است و در واقع پرداختن به اشتغال جوانان یکی از دغدغههای مهم حوزه معاونت امور جوانان است که در این راستا ما اقدام به اهدای تسهیلات اشتغالزایی با بهره کمتر برای جوانان و ورزشکاران کردیم.
کارشناس توسعه طرحهای ملی جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان اردبیل ادامه داد: متقاضیان دریافت تسهیلات اشتغالزایی میتوانند از طرق فراخوانی که در سایت اداره کل ورزش و جوانان و در پیجها کانالهای مختلف درج میشود و با در دستداشتن درخواست مجوز فعالیت خود به اداره کل ورزش و جوانان مراجعه کنند. این مجوزها میتواند از طریق اصناف، اتحادیه و حتی مشاغل خانگی صادر شده باشد حتی افرادی که پروانه کسب دارند مشمول این وامهای اشتغالزایی میشوند البته متقاضیان دریافت تسهیلات اشتغالزایی برای دریافت وامهای کمبهره باید چند شرایط خاص و آیتمهای خاص باید داشته باشند.
وی اضافه کرد: چون رده سنی حوزه جوانان که از طریق وزارت ورزش و جوانان در نظر گرفته شده است ۱۸ تا ۳۵ سالهها را شامل میشود، بنابراین افراد متقاضی و جوانانی که میخواهند تسهیلات اشتغالزایی دریافت کنند باید این رده سنی را داشته باشد و همچنین افرادی که قبلاً از صندوق کارآفرینی امید وامهای کمبهره دریافت نکردهاند و کارمند نیستند اگر آقایان بخواهند تسهیلات اشتغالزایی دریافت کنند باید کارت پایان خدمت داشته باشند و چک برگشتی یا تسهیلات عقبافتاده نداشته باشند تا برای دریافت پذیرش وام اشتغالزایی بتوانند پذیرش شوند.
آزاد تصریح کرد: وقتی افراد مجوزها فعالیت و درخواست خود را به اداره ورزش و جوانان ارجاع میدهند سامانهای دراینخصوص طراحی شده بهعنوان کارآفرینی که مشخصاتشان در این سامانه درج شده در کمتر از یک هفته به بانک اطلاعرسانی میشوند تا برای آنها پرونده دریافت تسهیلات اشتغالزایی تشکیل شود.
این کارشناس توسعه طرحهای ملی جوانان ادارهکل ورزش و جوانان استان اردبیل تصریح کرد: خوشبختانه ورزش و جوانان استان اردبیل با این کار در واقع میخواهد به افراد و جوانانی که مجوز فعالیت دارند؛ ولی برای شروع کار بودجه کافی ندارند اشتغالآفرینی کند و با معرفی این افراد به صندوق کارآفرینی امید به کارشان سرعت بدهد.
سازمانهای مردمنهاد اشتغالزایی جوانان تأسیس میشود
شهرام فکری سرپرست معاونت فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان اردبیل با تأکید بر اینکه در بحث اشتغال و کارآفرینی برای حوزه جوانان، آماده تأسیس سازمانهای مردمنهاد فعال در این حوزه هستیم، به خبرنگار گفت: برای کلیه جوانانی که بین ۱۸ تا ۳۵ سال هستند در حوزه کارآفرینی و اشتغال سازمانهای مردمنهاد، مجوز از طریق وزارت ورزش و جوانان صادر میکنیم.
وی معتقد است: در حوزه تسهیلات اشتغالزایی و کارآفرینی برای حوزه جوانان، وزارت ورزش و جوانان دو مأموریت دارد که در حوزه اعطای تسهیلات به جوانان سال گذشته از ۳۵ طرح ارائه شده از طرف جوانان، ۲۰ طرح منتخب و مبلغی نزدیک به ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان برای جوانان بهعنوان تسهیلات اشتغالزایی پرداخت شد.
سرپرست معاونت فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان اردبیل اضافه کرد: در حوزه ورزش از طریق تبصره ۱۶ و ۱۸ نزدیک به ۷ میلیارد تومان برای حوزههای مختلف ورزشی، باشگاههای ورزشی و مراکز مشاوره تخصصی ازدواج خانواده برای حوزه جوانان در حوزه کارآفرینی اشتغال پرداخت شد و حمایتها همچنان ادامه مییابد.
اما عدهای دیگر از کارشناسان اقتصادی اردبیل با تأکید بر نقش ویژه مشاغل خانگی در اقتصاد استان اما بر این باور هستند که در کنار حمایت تسهیلاتی از صاحبان این مشاغل باید به امری مهمتر از حمایت نیز توجه شود؛ این عده از متخصصان امر بر این باورند که بسیاری از افراد چه در مشاغل خانگی چه در مشاغل غیر خانگی فاقد مهارتاند و این مهم مانع از رسیدن به اهداف ازپیشتعیینشده میشود و حتی ممکن است پول و تسهیلات تزریق شده نهتنها اقتصاد را منتفع نکند؛ بلکه در جای خود هم مصرف نشود و باعث ایجاد گیر و گور اقتصادی هم بشود.
یوسف فیضی، کارشناس آموزشهای فنی حرفهای اداره کل اردبیل نیز با تأکید بر اینکه مهارتآموزی همانند گنجی ناتمام شدنی است و میتواند در ایجاد شغلهای خانکی پردرآمد مؤثر باشد، اظهار داشت: مهارتآموزی یکی از اصول مهم در توسعه فردی و اجتماعی است که به افراد کمک میکند تا تواناییهای لازم برای دستیابی به اهداف شخصی، شغلی و اجتماعی را کسب کنند.
وی ادامه داد: مأموریت اصلی سازمان فنی و حرفهای، آموزش مهارت، پژوهش، تولید استانداردهای مهارتی، سنجش مهارت و ارزشیابی نیروی کار است. باتوجهبه نقش کلیدی سازمان آموزش فنی حرفهای که تحقق دو هدف را دنبال میکند کاهش فقر و توسعه اشتغال از طریق آموزشهای مهارتی است.
فیضی ادامه داد: ما معتقدیم تمام ریشه بسیاری از ناملایمات آسیبهای اجتماعی و فقر نداشتن مهارت است. سازمان آموزش فنی حرفهای نقش کلیدی در عرصه میتواند ایفا کند. مشکل ما این است بسیاری از افراد چه در مشاغل خانگی چه در مشاغل غیر خانگی فاقد مهارتاند.
وی خاطرنشان کرد: در نگاهی ویژهتر به مشاغل خانگی و یا آینده مشاغل خانگی مدنظر قرار دادیم شامل شناسایی شغل آموزش بازاریابی فروش یعنی کسب مهارتهای نرم در کنار مهارتهای سخت نیز مدنظر ما هست.
کارشناس آموزشهای فنی حرفهای ادارهکل اردبیل افرادی که میخواهند کسبوکار خانگی شروع کنند اول باید از مراکز آموز فنی حرفهای مشاورات لازم را از همکاران در مرکز بگیرند. ما در حدوداً ۲۰ مرکز آموزشی در استان داریم که دولتیاند و ۳۲۰ آموزشگاهی آزاد داریم که مهارتهای آموزش موردنیاز جوانان را آموزش میدهند.
در نگاهی ویژه به مشاغل خانگی و چشمانداز ترسیمی برای آن، این مشاغل میتوانند کلید شکستن قفل بیکاری در اردبیل باشند، به شرطی که در کنار برنامهریزی و حمایتهای لازم از سوی دولتمردان و سازمانهای مربوطه، صاحبان مشاغل خانگی نیز خود را به مهارتهای موردنیاز تجهیز کنند.
در نهایت باید گفت که مشاغل خانگی، نه فقط یک راهکار برای کسب درآمد، بلکه پنجرهای رو به فردایی روشنتر برای اردبیل هستند. این مشاغل، باتکیهبر توانمندیهای افراد و استفاده از ظرفیتهای بومی، میتوانند کلید گشایش قفل بیکاری باشند. تصور کنید، هر خانه در اردبیل تبدیل به یک کارگاه کوچک شود، جایی که هنر و خلاقیت با تلاش و مهارت درهمآمیخته و محصولاتی با ارزش خلق میکنند. این موج خروشان تولید خانگی، با برنامهریزی دقیق و حمایتهای مستمر دولتی و نهادهای ذیربط، همچون رودی خروشان به دریای اقتصاد اردبیل میریزد و آن را به تحرک و پویایی میرساند. اینگونه نهتنها شاخصهای بیکاری کاهش مییابند، بلکه با افزایش تولید و گردش مالی، شاهد ارتقای سطح زندگی مردم و کاهش تورم خواهیم بود. مشاغل خانگی، یک فرصت طلایی برای ساختن اردبیلی آبادتر و شکوفاتر هستند، جایی که هر فرد سهمی در رشد و پیشرفت شهر خود دارد.
انتهای خبر/ ش
دیدگاهها