سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

شنبه 25 اسفند 1403
  • گروه: فرهنگی
  • کد خبر: 70274
  • بازدید: 184
  • 1403/12/25 - 14:19:00

در گزارش «سبلان ما» بخوانید؛

سبزه عید اردبیلی‌ها چقدر گندم هدر می‌دهد؟

سبزه عید اردبیلی‌ها چقدر گندم هدر می‌دهد؟

سالانه بیش از ۲۱۰ تن گندم در اردبیل به‌خاطر کاشت سبزه سفره‌های هفت‌سین هدر می‌رود؛ انتخاب سبزه‌های هسته‌دار می‌تواند راهی سبز و پایدار برای نوروز باشد و از هدررفت منابع جلوگیری کند پس بیایید متفاوت عمل کنیم.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، همه ساله در آستانه عید نوروز اقلام مورد نیاز سفره‌های هفت‌سین در بازار عرضه می‌شوند که یکی از آنها سبزه است و آنچه که قابل‌تأمل است اینکه هرساله با کشت سبزه گندم مقدار قابل‌توجهی گندم هدر می‌رود و البته این شرایط در حالی است که کشور ما برای تأمین نیاز داخلی گندم وارد می‌کند.

هدررفت ۲۱۰ تن گندم در اردبیل به‌خاطر سبزه هفت‌سین

طبق آخرین آمار موجود سالانه بیش از ۲۱۰ تن در استان اردبیل محصول راهبُردی گندم به‌خاطر کاشت سبزه سفره‌های هفت‌سین هدر می‌رود، آقایی معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی اردبیل در رابطه با میزان قابل‌توجه هدررفت گندم برای سبزه عید اظهار داشت: هر خانوار اردبیلی اگر حدود نیم کیلو از گندم را برای سبزی عید کشت بکند، میزان گندم مصرفی برای این مورد بالغ بر ۲۱۰ تن گندم می‌شود که اگر این نسبت برای کل کشور محاسبه شود رقم قابل‌توجه‌تری خواهد بود.

 وی ادامه داد: میزان مصرف آب محصول گندم هم بسیار زیاد است نیاز آبی گندم حدود ۵ هزار مترمکعب در هکتار محاسبه می‌شود؛ ولی در زمان کشت این دانه‌ها در سبزینه مقدار آب مصرفشان حدود ۱۰ برابر این مقدار خواهد بود.

انتقال سبزه به رودخانه‌ها، بحران زیست‌محیطی همراه دارد

رهاسازی سبزه‌ها در رودخانه‌ها و طبیعت از دیگر مشکلاتی است که به محیط‌زیست وارد می‌شود، قاسم‌پور مدیرعامل حفاظت محیط‌زیست استان اردبیل در رابطه با این مشکل به خبرنگار سبلان ما گفت: در ۱۳ فروردین انتقال این سبزه‌ها به رودخانه‌ها و مراکز طبیعی باعث هم چهره زشت هم آلودگی‌ها و افزایش بار عالی منابع آبی می‌شود.

 وی با اشاره به راه‌اندازی پویش نه به سبزه ادامه داد: شعار نه به سبزه دلیل بر عدم استفاده از سبزه در ایام نوروز نیست؛ بلکه جایگزین‌کردن نوع محصول برای کاشت است که فعلاً به دلیل بحران‌های زیست‌محیطی بحران آب و مسئله امنیت غذایی پیشنهاد مشخص فعالان محیط‌زیست سازمان حفاظت محیط‌زیست جایگزین‌کردن سبزه‎های گندم و غلات با میوه‌های هسته‌دار و درختان است.


شهروند اردبیلی: سبزه هسته میوه، هم سنت، هم حفاظت از محیط‌زیست

 البته در آستانه فرارسیدن بهار و سنت زیبای چیدن سفره هفت‌سین، رویکردهای نوین و سازگارتری با محیط‌زیست در حال شکل‌گیری است. خبرنگار سبلان ما در گفتگو با یکی از شهروندان اردبیلی که در حال تهیه سبزه بهارنارنج برای سفره نوروزی خود بود، به دیدگاه‌های جالبی در این زمینه دست‌یافت.

 این شهروند که تجربه استفاده از سبزه دانه‌های میوه‌جات را در سال‌های گذشته داشته است، با ابراز رضایت از نتایج آن، گفت: من قبلاً هم از هسته‌های میوه‌ها برای تهیه سبزه استفاده کرده‌ام و تجربه بسیار خوبی بود. این روش، علاوه بر زیبایی، حس بهتری به انسان می‌دهد، چرا که می‌دانیم با طبیعت همراهی کرده‌ایم.

 وی با اشاره به میزان بالای گندم مصرفی برای تهیه سبزه عید و عدم اطلاع‌رسانی کافی در این زمینه، افزود: متأسفانه از هدررفت این حجم از گندم برای کاشت سبزه عید بی‌اطلاع بودم. ای‌کاش رسانه‌ها و مسئولین، این موضوع را به‌صورت گسترده‌تری اطلاع‌رسانی کنند تا مردم نسبت به این مسئله حساس‌تر شوند و در انتخاب‌های خود تجدیدنظر کنند.

 این شهروند دغدغه‌مند، پس از پایان تعطیلات نوروزی نیز برنامه‌ای برای سبزه‌های خود دارد و گفت: بعد از سیزده‌بدر، می‌توان این سبزه‌های درختان هسته‌دار را حتی در حیاط خانه یا فضاهای مناسب دیگر کاشت تا علاوه بر حفظ محیط‌زیست، در بلندمدت از ثمرات این کار نیز بهره‌مند شویم. این یک سرمایه‌گذاری کوچک برای آینده‌ای سبزتر است.

انتخاب سبزه‌های نوین به‌جای گندم در ایام نوروز

یکی از فروشندگان خلاق اردبیلی، در گفتگو با خبرنگار سبلان ما، با اشاره به تجربه پنج‌ساله خود در عرضه سبزه‌های متفاوت، بیان داشت: به‌جای سبزه گندم، اقدام به ارائه سبزه بهارنارنج و درخت بادام به مشتریان کرده‌ایم.

 این فعال محیط‌زیست ضمن تأکید بر اهمیت این رویکرد، خاطرنشان کرد: کاشت سبزه گندم، علاوه بر هدررفت این محصول راهبُردی، به دلیل رهاسازی آن در طبیعت، آسیب‌های زیست‌محیطی را نیز به همراه دارد. درحالی‌که می‌توان با جایگزینی آن با محصولاتی همچون بهارنارنج و بادام، گامی مؤثر در راستای صرفه‌جویی در مصرف آب، حفظ منابع و پاسداری از محیط‌زیست برداشت.

عید هر سال معادل مصرف ۱۰ هزار و ۳۰۰ خانواده ایرانی گندم دورریز می‎شود

 طبق آمار اگر هر خانواده ایرانی فقط ۲۰۰ گرم گندم برای سبزی عید مصرف کند ۴ هزار و ۷۰۰ تن از این محصول راهبردی معادل گندم مصرفی ۱۰ هزار و ۳۰۰ خانواده ایرانی دورریز می‌شود گندمی که بخشی از آن وارداتی است و بنابراین با پیوستن به پویش نه به سبزه عید، راهکارهای جایگزین را در پیش بگیریم تا از هدررفت مهم‌ترین منبع سبد غذای خانواده در سفره‌های هفت‌سین سال نو جلوگیری کنیم.

 ماحصل گفتگوهای خبرنگار سبلان ما، نشان می‌دهد، آگاهی عمومی نسبت به مسائل زیست‌محیطی در حال افزایش است و شهروندان به دنبال راه‌هایی برای کاهش اثرات منفی خود بر طبیعت هستند. استفاده از هسته‌های میوه‌جات برای تهیه سبزه عید، نه‌تنها یک انتخاب زیبا و خلاقانه است، بلکه گامی مؤثر در جهت حفظ منابع ارزشمند و ترویج فرهنگ حفاظت از محیط‌زیست به شمار می‌رود؛ امید است با ترویج این رویکردها، شاهد نوروزی سبزتر و پایدارتر باشیم.


انتهای خبر/ ش

اشتراک‌گذاری

  • سبزه عید اردبیلی‌ها چقدر گندم هدر می‌دهد؟

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
بیست‌ویک به‌اضافه چهار