- گروه: اجتماعی
- کد خبر: 70918
- بازدید: 270
- 1404/02/10 - 14:10:00
سبلان ما گزارش میدهد؛
اردبیل روی کمربند سرطان؛ علاج کار کجاست؟

آمارهای مرگومیر استان اردبیل، زنگ خطری جدی را به صدا درآوردهاند؛ بیش از ۸۰ درصد مرگومیرها ناشی از بیماریهای غیرواگیر هستند بهطوریکه سرطانها و بدخیمیها در جایگاه دوم علل فوت اردبیلیها قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، درحالیکه در روزگاری نهچندان دور، بیماریهای عفونی مرگبارترین تهدید برای جوامع بشری بودند، امروزه سبک زندگی انسان خود به کابوسی برای سلامتی و بقای او تبدیل شده است؛ آمارها در ایران و بهویژه استان اردبیل، زنگ خطری جدی را به صدا درآوردهاند: بیش از ۸۰ درصد مرگومیرها ناشی از بیماریهای غیرواگیر هستند؛ بیماریهایی که کم و بیش ریشه در انتخابهای روزمره ما دارند.

قلب و عروق، در صدر فهرست مرگ
بهزاد داورنیا، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در گفتگو با خبرنگار «سبلان ما»، اظهار داشت: بیماریهای قلب و عروق با سهمی حدود ۴۸ تا ۵۰ درصدی، اصلیترین عامل مرگومیر در استان به شمار میروند. سرطانها و بدخیمیها در جایگاه دوم و سوانح و حوادث در رتبه سوم قرار دارند. بیماریهای متابولیک (از جمله دیابت)، ناهنجاریهای مادرزادی، بیماریهای تنفسی، بیماریهای عفونی و انگلی، بیماریهای دستگاه ادراری، خودکشی و بیماریهای دستگاه گوارش، دیگر عوامل مرگومیر در اردبیل هستند. بااینحال، ۸۰ درصد مرگومیرها به همان سه عامل نخست (قلب و عروق، سرطان و حوادث) مربوط میشوند؛ رقمی که نشاندهنده بحرانی عمیق است.

سبک زندگی، قاتل خاموش!
علت این وضعیت اسفناک چیست؟ پاسخ روشن است: زندگی کمتحرک و ماشینی، تغذیه نامناسب و استرس، اجزای جداییناپذیر زندگی مدرن ما شدهاند؛ دکتر بیژن زمانی، فوقتخصص قلب و عروق در گفتگو با خبرنگار «سبلان ما»، با اشاره به دشمنان اصلی قلب (سیگار و قلیان) بر ضرورت فرهنگسازی برای ترک این عادات مضر تأکید میکند.
وی اضافه کرد: اگر دشمنان اصلی قلب را بشناسیم که البته در سیگار و قلیان در صدر آنها است، میتوان امیدوار شد که با فرهنگسازی بشود جلوی شیوع بیماریهای قلبی را گرفت.
طبق آمار اعلامی این پزشک متخصص شیوع فشارخون در افراد بالای ۳۵ سال در استان اردبیل حدود ۲۵ درصد است؛ آماری که نشاندهنده بیتوجهی بهسلامت قلب در بین جوانان و میانسالان است.
دکتر زهرا امیر عجم، فلوشیپ آریتمی قلب در گفتگو با خبرنگار «سبلان ما»، بر اهمیت فعالیت بدنی کافی و اجتناب از مصرف غذاهای فراوریشده، سرخکردنی و سبک زندگی پر استرس تأکید میکند.
این پزشک نیز یادآور شد: باید اصلاح سبک زندگی و خودمراقبتی را مدنظر قرار داد.
سرطانهای گوارشی؛ تهدیدی در کمین
البته برخلاف تصور رایج، بیماریهای غیرواگیر نهتنها سالمندان، بلکه جوانان را نیز به کام مرگ میکشانند. دکتر بهنام ساجدی، فوقتخصص گوارش نیز در گفتگو با خبرنگار «سبلان ما»، با اشاره به اینکه استان اردبیل در کمربند سرطانهای گوارشی (بهویژه مری و معده) قرار دارد، علل محیطی (بهویژه تغذیه) را در بروز این بیماریها مؤثر میداند.
به گفته این پزشک متخصص مصرف سبزیها و میوهجات میتواند از ابتلا به سرطانهای گوارشی پیشگیری کند، درحالیکه مصرف غذاهای حاوی نیترات بالا (مانند سبزیجات کود داده شده و برخی غذاهای فراوریشده) خطر ابتلا را افزایش میدهد.
ساجدی اضافه کرد: متأسفانه، سرطانهای گوارشی (بهویژه کولون) در سالهای اخیر در بین افراد جوان نیز دیده میشود .
توصیههایی برای نجات جان
باتوجهبه این وضعیت نگرانکننده، مسئولان بهداشتی استان اردبیل بر اصلاح سبک زندگی و خودمراقبتی تأکید میکنند. بهزاد داورنیا، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، توصیه میکند که شهروندان با تغذیه مناسب، ورزش منظم و بهرهگیری از خدمات بهداشتی، از سلامت خود محافظت کنند.
وی همچنین در گفتگو با خبرنگار «سبلان ما»، با اشاره به مراجعه روزانه حدود ۳۸۰۰ بیمار به اورژانسهای استان اردبیل، بر اهمیت پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر برای کاهش بار مراجعات به مراکز درمانی تأکید میکند.
به گفته این مسئول شعار هفته سلامت امسال «سرآغازی سلامت، آیندهای سرآمد» نیز به اهمیت توجه بهسلامتی از سالهای اول زندگی اشاره داشت و وزارت بهداشت امیدوار است با این شعار، آگاهی عمومی را در مورد اهمیت پیشگیری از بیماریها و ارتقای سلامت افزایش دهد.
طبق اظهارات کارشناسان امر برای مقابله با این بحران خاموش، نیازمند عزم ملی و مشارکت همگانی هستیم. دولت، سازمانهای مردمنهاد، رسانهها و تکتک افراد جامعه باید با همکاری یکدیگر، سبک زندگی سالم را ترویج کرده و از ابتلا به بیماریهای غیرواگیر پیشگیری کنند. تغذیه سالم، ورزش منظم، مدیریت استرس، ترک دخانیات و مراجعه منظم به پزشک، اقداماتی ساده اما مؤثر هستند که میتوانند زندگی ما و عزیزانمان را نجات دهند. بیایید با تغییر سبک زندگی خود، آیندهای سالم و سرآمد را برای خود و نسلهای آینده رقم بزنیم.
انتهای خبر/ ش
دیدگاهها