سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

پنج‌شنبه 25 اردیبهشت 1404
  • کد خبر: 3463
  • بازدید: 1,762
  • 1391/08/20 - 09:06:07

نگاهی به خانواده ، زیربنای جوامع بشری

خانواده به عنوان زیربنای جوامع بشری و کانون تربیت انسان نزد همه ملت ها از اهمیت والایی برخوردار است.

سبلانه: خانواده به عنوان یک نهاد اجتماعی سهم بسیاری در تربیت، شکوفایی، بالندگی و ترسیم آینده کودک دارد و فرزندان جامعه متاثر از شرایط اقتصادی ، عقیدتی ، امنیتی ، روانی و اخلاقی خانواده پرورش می یابند.


واژه بیت به معنای خانه 71 بار در اشکال بیت و بیوت در قرآن کریم ذکر شده است.



با تامل در آیات الهی چنین به نظر می رسد که بیت یا همان مکان مسقفی که اولین محیط رشد و پرورش آدمی است مورد عنایت حق تعالی بوده و از اهمیت بسزایی برخوردار است.


در تعالیم آسمانی اسلام ، خانواده به عنوان محل تسکین آلام ، ذکر پروردگار ، دوستی و مهربانی و پرورشگاه انسان های متعهد توصیف شده است.


نخستین گام برای تشکیل خانواده سنت مقدس ازدواج است که آیین آسمانی اسلام به این مهم نگاه ویژه ای دارد.


خداوند در آیه 32 سوره نور می فرماید: ˈوَأَنکِحُواْ الْأَیَمَی‏ مِنکُمْ وَالصَّلِحِینَ مِنْ عِبَادِکُمْ وَإِمَآئِکُمْ إِن یَکُونُواْ فُقَرَآءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَسِعٌ عَلِیمٌˈ پسران و دختران بی همسر و غلامان و کنیزان شایسته‏ ازدواج خود را همسر دهید و از فقر نترسید که اگر تنگدست باشند خداوند از فضل خود بی نیازشان می گرداند ، خداوند گشایش گر داناست.
 

رسول گرامی اسلام نیز آنجا که اقدام به ازدواج را صیانت از دین دانسته و سنت خویش معرفی می کند بر اهمیت نهاد خانواده صحه می گذارد و خانواده مولا علی (ع) که متاثر از مکتب تربیتی پیامبر اعظم (ص) بوده الگوی کامل و تمام عیار از این نهاد اجتماعی در اسلام است.
 

حریم خانواده نیز از منظر اسلام از اهمیت زیادی برخوردار است و آوردن رزق حلال توسط والدین در تامین امنیت اخلاقی ، تضمین آینده فرزندان و استحکام شالوده خانواده تاثیر غیرقابل انکاری دارد.


به عقیده کارشناسان خانه و خانواده کانون تربیت کودکانی است که همچون لوح خام آمادگی پذیرش رفتار ، گفتار و رویدادهای مثبت و منفی اطرافیان خود را دارد و مشاهدات کودکان به منزله نوشته ای که بر سنگی حک شده باشد در شکل گیری شخصیت آنها اهمیت بسیاری دارد.


وفاداری به خانواده نیز در قوام بنیان آن تاثیر بسزایی دارد و از همین رو پیامبر بزرگ اسلام می فرماید: بهترین شما کسی است که نسبت به همسرانش بهتر باشد.
 

بیتی از حافظ شیرین گفتار نیز اشاه به تاثیر مهرورزی در روابط دوستانه دارد که سروده است: خلل پذیر بود هر بنا که می بینی مگر بنای محبت که خالی از خلل است.
 

یکی دیگر از ضروریات تشکیل خانواده سالم و مانا تدین است که این مهم نیز از سوی پیشوایان دینی مورد تاکید قرار گرفته و تجلی اخلاق ، تعاون ، فداکاری و خویشتن داری ناشی از دین در بالندگی و رشد اعضای خانواده تاثیر زیادی دارد.
 

نهاد خانواده به عنوان زیربنای جامعه از منظر بزرگان ایران زمین نیز مورد توجه قرار گرفته طوری که مقام معظم رهبری فرموده اند: در نگاه اسلام خانواده پایه بسیار مهم و سلول اصلی جامعه است به گونه ای که بدون بهره مندی از خانواده های سالم ، سرزنده و با نشاط امکان پیشرفت جامعه بویژه پیشرفت فرهنگی وجود ندارد و این گونه خانواده ها نیز بدون حضور زنان مومن و فهیم شکل نمی گیرند و استمرار نمی یابند.


ایشان تصریح کرده اند: از نظر اسلام خانواده یک رکن بزرگ است ، اگر باشد و سالمش باشد و تربیت درست باشد در پیشرفت کار جامعه به صورتی که اسلام می‏خواهد تاثیر زیادی دارد. اسلام می‏خواهد این کانون تشکیل بشود و به وجود بیاید.


اگر خانواده‏ها صحیح ، قوی ، سالم ، بی‏ انحراف و طبق سنت الهی تشکیل شوند آن وقت جامعه ، جامعه سالمی خواهد بود.
 

بشر در دنیای معاصر که مملو از بحران‌های فکری ، اخلاقی و عقیدتی است راه سعادت ، کمال و هویت خویش را گم کرده در حالی که یکی از عواملی که این بحران‌ها ، استرس‌ها و نابسامانی‌های فردی و اجتماعی را کاهش می‌دهد تشکیل خانواده ای دین مدار است که می تواند سنگ بنای جامعه ای سالم و پویا باشد.

 

ایرنا: گزارش از عیسی پاشاپور

 

اشتراک‌گذاری

  • نگاهی به خانواده ، زیربنای جوامع بشری

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
بیست‌وشش منهای چهار