- کد خبر: 3766
- بازدید: 1,694
- 1391/08/28 - 08:49:50
امام حسین (ع) احیاگر بزرگ امر به معروف و نهی از منکر
امر به معروف و نهی از منکر از احکام متعالی دین مقدس اسلام است که احیا و اجرای آن خون تازه ای را در رگ های این مکتب آسمانی جاری و بنای کفر و استبداد را ویران می کند.
به گزارش سبلانه، بی شک کربلا بزرگ ترین صحنه تاریخی اجرای این فریضه الهی است و کلام عبرت آموز امام تشنه لبان که فرمود ˈمن برای اصلاح دین امت جدم قیام کردمˈ هنوز از فراسوی تاریخ به گوش جان شنیده می شود.
از نظر امام علی (ع) امر به معروف و نهی از منکر نه تنها غایت دین بلکه فلسفه حکومت بشمار میرود و بر اساس آن میتوان مشروعیت حکومتها را سنجید و قیامهایی را که برای سرنگونی یا برپایی حکومتی صورت میگیرد محک زد.
از منظر دیگر این فریضه الهی در حکومت اسلامی نوعی مکانیزم نظارتی نیز محسوب می شود و همان قدر که احیای آن عاملی برای ترویج معروفات ، اصلاح ناهنجاری ها و هدایت آحاد جامعه است و تعطیلی آن بستر تکثیر مفاسد ، مکروهات و رفتارهای غیراخلاقی را فراهم
می کند.
امام خمینی (ره) در اهمیت احیای این فریضه و لزوم ایفای نقش توسط عامران به معروف و ناهیان از منکر در جامعه فرموده است: ظن قوی به عدم تاثیر ، وجوب امر به معروف و نهی از منکر را ساقط نمی کند.
این مطلب پرده از این حقیقت محض برمی دارد که امام حسین (ع) نیز در کربلای معلی به رغم آگاهی از تاریکی قلوب کفار با درخشش انوار هدایت سعی در اصلاح جاهلان داشته و واقعه عاشورای او وظیفه ای سنگین بر دوش همه مسلمانان قرار داده است.
در قرآن کریم امر به معروف و نهی از منکر وظیفه ای عمومی اعلام شده که ˈتمام مردان و زنان با ایمان نسبت به یکدیگر حق ولایت دارند تا یکدیگر را به معروف سفارش کنند و از منکر باز دارندˈ.
البته همواره در قرآن امر به معروف مقدم بر نهی از منکر ذکر شده تا بر پیگیری کارها از راه مثبت تاکید شود.
به گزارش ایرنا، در حدیثی از پیامبراسلام (ص) در اشاره به عواقب ترک این فریضه الهی آمده است: ˈهرگاه مردم امر به معروف و نهی از منکر نکنند و از نیکان خاندان من پیروی ننمایند خداوند بدانشان را بر آنان مسلط گرداند و نیکانشان دعا کنند اما دعایشان مستجاب نشودˈ.
رسول خدا (ص) در حدیثی دیگر نیز فرموده اند: ˈتا زمانی که مردم امر به معروف و نهی از منکر نمایند و در کارهای نیک و تقوا به یاری یکدیگر بشتابند در خیر و سعادت خواهند بود اما اگر چنین نکنند برکتها از آنان گرفته شود و گروهی بر گروه دیگر سلطه پیدا کنند و نه در زمین یاوری دارند و نه در آسمانˈ.
علمای اسلام بر این عقیده اند که امام حسین (ع) با شناخت موقعیت سیاسی و اجتماعی آن روزگار و با درک وظیفه خطیر خود در قبال ایجاد انحراف در آیین آسمانی اسلام فریاد
برآورده و در معرفی حاکمان اسلام ستیز آن زمان خطاب به امت دور مانده از اصل خویش فرموده است:ˈای مردم ! اینان دست از اطاعت پروردگار برداشته اند و سر به فرمان شیطان نهاده اند و فساد و تباهی و ظلم را برملا کرده اند و حدود خدا را کنار زده اند و بیت المال مسلمین را به خود اختصاص داده اند و حرام خدا را حلال و حلال خدا را حرام نموده اندˈ.
اگرچه از واقعه تاریخی عاشورا قرن ها می گذرد اما هرگز از اهمیت این فریضه واجب الهی کم نشده است و در دوران معاصر نیز مقام معظم رهبری با اشاره به الزام عمومی به تحقق و ترویج فرهنگ حفظ معروفات و ترد منکرات تصریح کرده اند: ˈمن می خواهم این واجب فراموش شده اسلام را به یاد شما و ملت ایران بیاورم همه آحاد مردم باید وظیفه امر کردن به کار خوب و نهی کردن از کار بد را برای خود قائل باشند و این تضمین کننده حیات طیبه در نظام اسلامی خواهد بود.
امر به معروف یک مرحله گفتن و یک مرحله عمل دارد ، مرحله عمل یعنی اقدام با دست و
با زور و این مرحله امروز به عهده حکومت است و باید با اجازه حکومت انجام بگیرد و لاغیر.
اما گفتن با زبان بر همه واجب است و همه باید آن را بدون ملاحظه انجام بدهند.
ایام عزای مولای عشق و ایمان امام حسین (ع) که به هفته امر به معروف و نهی از منکر نام گرفته مجالی برای تامل در این وظیفه خطیر انسانی و شرعی است تا توام با زمزمه های محزون واحسینا سنگینی پرچم آن بزرگوار را بر دوش بشریت احساس بکنیم و لحظه ای از عامر به معروف و ناهی از منکر بودن در جامعه باز نمانیم.
گزارش از عیسی پاشاپور
انتهای پیام /
دیدگاهها