سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

سه‌شنبه 13 آذر 1403
  • گروه: سیاسی
  • کد خبر: 38
  • بازدید: 1,717
  • 1403/06/19 - 15:07:42

بازگشایی دالان زنگزور در منطقه قفقاز؛

اختلاف ایران و روسیه هدف رسانه‌های غرب

اختلاف ایران و روسیه هدف رسانه‌های غرب

تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران،در عالی‌ترین سطح مدیریتی کشور مورد تأکید بوده است بااین‌حال اما جریان رسانه‌ای غرب در تلاش است با پرداختن به مسئله زنگزور به طرح مسائل اختلافی بین ایران و روسیه بپردازد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، به نقل از  شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ بازگشایی دالان زنگزور در منطقه قفقاز، به‌عنوان یک گذرگاه مواصلاتی مهم در منطقه اورسیا که می‌تواند جمهوری آذربایجان و ترکیه را از مرز ارمنستان به نخجوان متصل کند، یکی از موضوعات مهم منطقه‌ای است که این طی روزهای اخیر به‌عنوان یک مسئله مهم در رسانه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی موردتوجه قرار گرفته است.

 بازگشایی زنگزور شاید به‌ظاهر به دلیل موقعیت ژئو پلتیک، برای ایران و کشورهایی همچون ارمنستان، آذربایجان و ترکیه دارای اهمیت باشد، اما سیاست غرب بر آن است تا با ایجاد یک موج رسانه‌ای در این باره ضمن ایجاد تنش و اختلاف در منطقه، بیشترین بهره‌برداری را از آن داشته باشد.

 پس از سفر اخیر پوتین به آذربایجان موضوع بازگشایی دالان زنگزور، از سوی رئیس‌جمهور روسیه مطرح شد. موضوعی که پوتین در باکو مطرح کرد در حقیقت یکی از بندهای توافقنامه مسکو بود که در سال ۲۰۲۰ بین ارمنستان و آذربایجان با حضور پوتین امضا شد. در این بند گفته شده بود که طرفین باید از راه‌های مواصلاتی رفع انسداد کنند.

 بر اساس توافق ۲۰۲۰ روسیه خواستار آن است که دالان زنگزور به شکلی باز شود که تحت نظارت نیروهای روسیه باشد و این امر به طور طبیعی با مخالفت ارمنستان همراه خواهد بود چرا که این دالان از داخل خاک ارمنستان عبور کرده و در تمامیت ارضی این کشور قرار دارد.

 بازگشایی این دالان در حقیقت با پیش‌فرض رفع تنش‌های منطقه‌ای بین آذربایجان و ارمنستان می‌تواند در برقراری و تداوم امنیت و ثبات منطقه قفقاز نقش مؤثری داشته باشد.

 بااین‌حال اما، فضای رسانه‌ای غرب در تلاش است تا با ایجاد یک موج رسانه‌ای به طرح مسائل اختلافی بین ایران و روسیه در این باره بپردازد.

 پس از آنکه ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در اظهاراتی گفته بود که موضع این کشور درباره کریدور زنگزور که جمهوری آذربایجان را از طریق سیونیک ارمنستان به نخجوان متصل می‌کند، قطعی است، عالی‌ترین مقامات دیپلماتیک کشورمان به حفظ تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران تأکید کردند.

 عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در اظهاراتی در این باره گفت: صلح، امنیت و ثبات منطقه‌ای تنها یک اولویت نیست، بلکه یکی از استوانه‌های امنیت ملی ما است، هر تهدیدی علیه تمامیت ارضی همسایگان ما، یا ترسیم دوباره مرزها، چه در شمال باشد، چه در جنوب، چه در شرق و چه در غرب، کاملاً غیرقابل‌قبول است و برای ایران خط‌قرمز به شمار می‌رود.

تلاش رسانه‌های غربی برای تنش‌زایی بین ایران و روسیه

 تأکید بر حفظ تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران، موضوع تازه‌ای نیست و همواره چه در عالی‌ترین سطح مدیریتی کشور و چه در مذاکره دیپلماتیک مورد تأکید بوده است. بااین‌حال اما جریان رسانه‌ای غرب در تلاش است با پرداختن به مسئله زنگزور و رویکرد روسیه برای بازگشایی آن، به طرح مسائل اختلافی و تنش‌زایی بین ایران و روسیه بپردازد، این میان اما برخی جریانات رسانه‌ای غرب‌گرا در داخل کشور نیز هم‌صدا با رسانه‌های غربی، فرصت را مغتنم شمردند تا به این بهانه بر ضرورت محدودکردن روابط با کشورهای شرقی و جایگزین‌کردن آن با مذاکره با غرب بپردازند.

 روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «چرا ایران نیازمند همکاری با FATF است» فضا را برای موج‌سواری بر موضوع زنگزور مناسب دیده و ایجاد هرگونه گشایش در کشور را منوط به پذیرش این توافق‌نامه و همکاری با غرب و مذاکره به‌جای تعامل با کشورهای همسایه دانسته است.

 آرمان امروز نیز در گزارشی با عنوان «اتوبان یک‌طرفه تهران مسکو» نوشته است: منافع حرف اول و آخر را می‌زند، پوتین وقتی منافع کلانی در راه‌اندازی این دالان با ترکیه و آذربایجان می‌بیند و در مقابل آن را با ایران هزینه‌ساز نمی‌بیند چرا چنین موضعی نگیرد؟ روابطی که طرف ایرانی آن را اتحاد راهبردی می‌داند و طرف مقابل تا کنون به الزامات یک رابطه راهبردی تن نداده است.

 به نظر می‌رسد رسانه‌های غرب‌گرای در دام سناریوی اسرائیلی - آمریکایی گرفتار شدند چرا که در مناسبات بین‌الملل بر کسی پوشیده نیست که رژیم صهیونیستی در آذربایجان ترددهای متعدد دارد تا جایی که برخی جمهوری آذربایجان را حیات خلوت اسرائیل می‌دانند از سوی دیگر هراندازه حضور روسیه در منطقه قفقاز بیشتر باید، حوزه ناتو و اسرائیل در آن محدودتر خواهد شد.

 شاید بیش از هر چیز در شرایط کنونی پرهیز از بزرگ‌نمایی رسانه‌ای در موضوع دالان زنگزور، علاوه بر آنکه زمینه را برای گفتگوهای دیپلماتیک مقامات جمهوری اسلامی ایران با روسیه مهیا خواهد کرد مانع حرکت دو طرف به سمت اختلافات منطقه‌ای نیز خواهد شد.

 روح‌الله مدبر کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با دانا در این باره گفت: غرب‌گراها برای اینکه امتیازی از غرب و آمریکا بگیرند، به سمت اتخاذ شدیدترین مواضع علیه روسیه رفته‌اند، درحالی‌که نمی‌دانند این بازی، یک بازی باخت - باخت است. این به نفع غرب است که ما با روس‌ها دچار دعوا و اختلاف شویم، به‌ویژه در قفقاز جنوبی؛ درحالی‌که در حال حاضر منافع همه مشترک است. غرب، آمریکا، اسرائیل و ترکیه نمی‌خواهند ما در قفقاز جنوبی برگ برنده‌ای داشته باشیم و راه آن را این می‌بینند که ما با متحدان خود درگیر شویم.

 کارشناس مسائل بین‌الملل در پایان با تأکید بر اینکه راه‌حل این مسئله، دعوای رسانه‌ای نیست، گفت: طی دو هفته گذشته رسانه‌های غرب‌گرا شدیدترین ادبیات را در حمله به روسیه به کار برده‌اند. این وضعیت برای ما تبدیل به ضعف در سیاست خارجی می‌شود؛ بنابراین، ما باید از هیجان‌زدگی خارج شویم و به طور دقیق و پشت درهای بسته مسئله‌مان را با روس‌ها حل کنیم و یک تصمیم نهایی بگیریم.


انتهای خبر/ م

اشتراک‌گذاری

  • اختلاف ایران و روسیه هدف رسانه‌های غرب

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
هیجده منهای ده