- کد خبر: 5308
- بازدید: 1,907
- 1393/02/21 - 07:05:33
دخانیات در ایران سالانه 700 هزار قربانی می گیرد؛
راهکارهای موجود کافی نیست/ راه چاره چیست
سبلانه: افزایش نگران کننده مصرف دخانیات در ایران نه تنها هزینه هایی بالاتر از هزینه فعلی درمان اعتیاد خواهد داشت بلکه آسیب جبران ناپذیری بر جامعه"رو به پیری"ایران وارد خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار سرویس اجتماعی سبلانه، در سال های اخیر با وجود هشدارهای همیشگی پزشكان و متولیان سلامت در جامعه شاهد گرایش افراد بیشتر به سمت اعتیاد و در نتیجه رشد روزافزون هزینه های درمان ناشی از اعتیاد در کشور هستیم.
گفته می شود در ایران روزانه 20 میلیارد تومان برای درمان اعتیاد به دخانیات و عوارض آن هزینه میشود که این آمار نشان می دهد اعتیاد، به اندازه کل بودجه سلامت کشور به اقتصاد ایران زیان می رساند.
کارشناسان معتقدند ادامه این وضع و گسترده تر شدن اعتیاد در ایران نه تنها هزینه هایی به مراتب بالاتر از هزینه فعلی درمان اعتیاد برای جامعه ایرانی برجای خواهد گذاشت بلکه آسیب های جبران ناپذیری هم بر جامعه "رو به پیری" ایران وارد می کند چرا که مرگ 700 هزار نفر در سال بر اثر اعتیاد برای سرمایه نیروی انسانی کشورمان مشکلی مهم است که جایگزینی هم ندارد و بنابراین باید بدنبال یک راهکار مناسب برای حل معضل اعتیاد در جامعه بود.
در خصوص دلایل شیوع اعتیاد در جامعه و راه های مبارزه با آن نظرات متفاوتی مطرح می شود برخی ها معتقدند موثرترین شیوه ریشه یابی این مشکل و رفع آن است و برخی هم قوانین سفت و سخت تر و گزینه "زور" را قاطعانه ترین روشی می دانند که البته باید در مقابل قاچاقچیان مواد مخدر در پیش گرفت؛ اما سوال اساسی این جاست که چرا بیشتر افراد با وجود مشاهده عینی آسیب های اعتیاد باز هم به سمت مواد مخدر در جامعه سوق پیدا می کنند.
خبرنگار سبلانه در گفتگو با تعدادی از شهروندان اردبیلی علل گرایش به اعتیاد و بهترین راه حل مبارزه با معضل اعتیاد را جویا شده که آموزش فراگیر در خصوص مضرات استعمال مواد مخدر، ایجاد مکان های تفریحی، ورزشی، اشتغال، محافظت کامل از مرزها، وجود مقرارات سفت و سخت، از بین بردن باورهای غلط رایج و اینکه "من معتاد نمی شوم" از جمله پیشنهادات مطرح شده از سوی شهروندان اردبیلی برای مبارزه با معضل اعتیاد و داشتن جامعه ای عاری از اعتیاد عنوان شده است.
راهکارهای موجود برای مقابله با معضل اعتیاد کافی نیست
امید عالی نسب یک شهروند اردبیلی با ابراز نگرانی از گرایش نوجوان و جوانان به سمت معضل اعتیاد و بویژه مصرف قلیان در اردبیل اظهار کرد: این روزها شاهد این هستیم که به رغم مبارزه نیروهای انتظامی و پلمپ اماکن متخلف عده ای سودجو باز هم در اماکن تفریحی، رستوران ها و قهوه خانه ها با تنباکوهای میوه ای و معطر بستر مناسبی برای گرایش نوجوانان و جوانان به سمت مصرف قلیان ایجاد کرده اند و همین موضوع نشان می دهد که راهکارهای موجود برای مقابله با معضل اعتیاد کافی نیستند.
این شهروند اردبیلی یادآور شد: به نظر می رسد ریشه این معضل فرهنگی است و تا راهکار فرهنگی مناسب نباشد ما همچنان شاهد قربانی شدن افراد بیشتری در منجلاب اعتیاد و از دست دادن سرمایه نیروی انسانی در کشور خواهیم بود.
انرژی جوانان از راه های صحیح تخلیه شود
محمد رضایی دانش آموز سال سوم متوسطه اردبیلی در خصوص دلیل اعتیاد نوجوانان و جوانان گفت: امروزه استعمال قلیان و پک زدن به سیگار جنبه مد پیدا کرده و متاسفانه عقب نماندن از این قافله پای جوانان بیشتری را به محافل استعمال قلیان و سیگار گشوده است.
این دانش آموز اردبیلی یادآور شد: به نظر من جمع آوری قلیان و توصیه به ترک سیگار نتیجه ای نمی دهد، تنها راه حل معطوف کردن ذهن نوجوانان و جوانان به سمت موضوعات مفید و تخلیه انرژی آن های از راه های صحیح است.
رضایی شیوع مصرف قلیان در مدارس و بین دانشآموزان را هشداری جدی برای مراقبت بیشتر از جوانان ایرانی عنوان می کند.
این دانش آموز اردبیلی گفت: آموزش فراگیر در خصوص مضرات استعمال مواد مخدر، ایجاد مکان های تفریحی، ورزشی، اشتغال مناسب راه حل هایی هستند که راه گرایش جوانان به سمت اعتیاد را سد خواهند کرد.
مصرف 65 میلیارد نخ سیگار تاسف آور است/ قوانین سخت تر شود
علی عباسی که خود یک فرزند سیگاری دارد به خبرنگار سبلانه گفت: ای کاش می شد سیگار آنقدر گران شود تا سر کوچه،خیابان، دم هر بقالی و سوپر مارکتی و حتی دکه های روزنامه فروشی سیگاری پیدا نشود.
این شهروند اردبیلی ادامه داد: این بدبختی بزرگی است که سالانه 65 میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف میشود و سالانه حدود 700 هزار نفر جان بر اثر مضرات استعمال دخانیات جان خودشان را از دست می دهند.
عباسی قوانین سفت و سخت تر برای مبارزه با مواد مخدر و اعمال به موقع این قوانین را راه حل مهمی برای عبور از شرایط وخیم فعلی دانست.
نجمه رئیسی دیگر شهروند اردبیلی معتقد است تا راهکار فرهنگی مناسب برای مبارزه با اعتیاد در نظر گرفته نشود همچنان جامعه ما با معضل اعتیاد درگیر خواهد بود؛ برای مثال اگر دقت کنیم جلوی دکه های روزنامه فروشی که یک مکان فرهنگی محسوب می شود روزنامه ها در انزوا مانده اند و این انواع و اقسام سیگار است که خودنمایی می کند البته بدون هیچ ممنوعیتی!؛ بنابراین تا وقتی که همه خود را در قبال سلامت جامعه مسئول ندانند اوضاع جامعه و مشکل اعتیاد تفاوتی نخواهد کرد.
همه به فکر سلامت جامعه باشند
محمد گوزلی که خود جزو خانواده های قربانی مواد مخدر است، تصریح کرد: همه ما قربانی منفعت طلبی ها هستیم اینکه اگر کمی قانع و در عمل و نه در شعار به فکر دیگر انسان های دور و برمان باشیم آن موقع نه کسی سیگار می کشد، نه کسی حتی به خود اجازه می دهد که سیکار و یا سایر مواد مخدر را بفروشد.
وی گفت: این انصاف نیست که به خاطر منفعت طلبی ما جوانان این سرزمین پرپر شوند و عده ای از جوانان هم به خاطر حفاظت از مرزهای این کشور شهید شوند؛ بنابراین باید همه ما دست به دست هم داده و جلوی گسترش معضل اعتیاد را بگیریم؛ به نظر بنده پیشگیری کم خرج ترین و موثرترین روش مبارزه با اعتیاد است.
با همه این احوال به نظر میرسد در شرایط کنونی مبارزه با مواد مخدر وظیفه همگانی است و مطابق قانون جامع کنترل دخانیات باید با محدود کردن عرضه قلیان و مواد دخانی در اماکن عمومی و کاهش دسترسی، مصرف این ماده خطرناک کمتر شود تا سالانه، مبلغی بیش از کل بودجه سلامت کشور فقط به علت مصرف سیگار در کشور هدر نرود و هزینه سرسام آور درمان اعتیاد را در جهت بهبود رفاه اجتماعی و روان شدن چرخه اقتصادی به کار گرفته شود .
انتهای پیام/
دیدگاهها