- گروه: اجتماعی
- کد خبر: 68361
- بازدید: 413
- 1403/08/10 - 12:43:31
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی اردبیل:
اردبیل رتبه سوم کشوری در بیماری تب مالت
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل گفت: اردبیل در مقایسه با استانهای همجوار درصد بالایی از بروز بیماری تب مالت را داشته و پس از همدان و لرستان در رده سوم قرار دارد.
جواد ابیشوند روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به این که تب مالت یک بیماری عفونی است که در اثر ارتباط با دام یا ترشحات دامی یا فرآوردههای لبنیاتی آلوده به انسان منتقل میشود، اظهار کرد: تب مالت یک بیماری هزار چهره است و میتواند قسمتهای مختلف بدن را درگیر کند، فردی را دچار بیماری اعصاب و روان میکند، گاهی قلب را درگیر میکند و گاهی شخص را دچار کمردرد یا ضعف و بیحالی کرده و با ظواهر مختلف خود را نشان میدهد.
وی مصرف لبنیات و تماس با دام آلوده را از راههای انتقال بیماری تب مالت عنوان کرد و گفت: بر اساس آمار ۳۱ درصد بیماران دامدار هستند، ۶۸ درصد موارد بیماری تب مالت در روستانشینان و یک درصد موارد نیز در عشایر بروز میکند.
ابیشوند گفت: زمانی که فرد به بیماری تب مالت آلوده میشود میکروب بیماری وارد بدن میشود، دوره کمون را طی کرده و بیماری بروز میکند.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با بیان این که تشخیص و درمان این بیماری بر عهده پزشکان حاذق و متخصص عفونی و داخلی است، افزود: باید راههای پیشگیری از این بیماری را بدانیم و با آن مقابله کنیم.
ابیش وند به شهروندان توصیه کرد حتماً شیر جوشیده یا پاستوریزه استفاده کنند و افزود: استفاده از لبنیات سنتی در ابتلا به تب مالت خیلی مهم است، اگر یک قطره از شیر آلوده با دهان فرد تماس پیدا کند سریع مبتلا به این بیماری میشود.
پنیر تازه نخورید حتی تست پنیر تازه ممکن است افراد را مبتلا کند
وی با بیان اینکه شیر سه تا پنج دقیقه پس از مرحله به جوش رسیدن باید جوشانده شود، اضافه کرد: پنیر هم جزو بیشترین عوامل سرایت بیماری تب مالت در استان اردبیل است. باتوجهبه اینکه پنیر با شیر جوشانده نشده درست میشود، این پنیر باید دستکم سه ماه در آبنمک بماند تا عامل بیماری تب مالت از بین برود و سپس مصرف شود.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به مردم توصیه کرد: در خرید پنیر تازه از مغازهها باید دقت کنند، حتی فرد هنگام تست طعم پنیر در مغازهها میتواند در صورت آلوده بودن به بیماری تب مالت مبتلا شود.
این مقام بخش بهداشت استان اردبیل تماس نزدیک با دام را یکی از دیگر راههای انتقال بیماری تب مالت ذکر کرد و افزود: در مواقعی بهویژه در عید قربان وقتی بچهها گوسفند یا بره را در آغوش میگیرند سریع میتوانند به این بیماری مبتلا شوند، مردم همچنین باید از خرید گوشتهای خارج از کشتارگاهها و مراکز مجاز که عامل سرایت بیماری است پرهیز کنند.
ابیش وند خاطرنشان کرد: هنگام نزدیکشدن به دام استفاده از دستکش و عینک محافظ باید موردتوجه قرار بگیرد. هنگام کمک به زایمان دام باید برای احتیاط از آلودهشدن به ترشحات دامی از وسایل حفاظت فردی استفاده شود، یک فقره ترشحات زایمانی آلوده به عامل بیماری تب مالت ۱۰ به توان ۲۵ عامل بیماری تب مالت دارد؛ چون میکروب تب مالت دارد.
وی اضافه کرد: در استان اردبیل میزان بروز بیماری تب مالت چندبرابر کشور است، چون هم واحدهای دامداری زیادی در استان فعال است و هم مصرف لبنیات سنتی در استان بالاست.
رئیس گروه مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل افزود: در پرسوجو از بیماران مبتلا به تب مالت در مراکز بهداشتی و درمانی استان اردبیل ۹۵ درصد بیماران گفتهاند که از شیر و پنیر سنتی استفاده کردهاند.
مشاهده ابتلا به تب مالت در اثر مصرف بستنیهای دستساز
ابیش وند گفت: اخیراً عامل بیماری تب مالت در بستنی هم دیده شده است، توصیه میشود از بستنی پاستوریزه استفاده شود، به دلیل بیاطلاعی از نحوه جوشانده شدن شیر در بستنیهای دستساز احتیاط در این مورد خیلی مهم است، هر چند همکاران نظارت و مراکز غیربهداشتی را مهروموم میکنند؛ ولی خانوادهها و کودکان با مصرف بستنیهای پاستوریزه باید در تأمین سلامت خود تلاش کنند.
استان اردبیل با بیش از سه میلیون و ۹۰۰ هزار واحد دامی رتبه ۱۰ کشوری را در صنعت دامداری دارد، این استان دارای بیش از ۲ میلیون دام سبک و ۳۵۰ هزار دام سنگین است.
سالانه در این استان ۲۹ هزار و ۷۴۷ تن گوشت قرمز تولید میشود، نیاز سالانه این استان به گوشت قرمز ۱۵ هزار و ۳۰۰ تن است که ۱۴ هزار و ۳۰۰ تن مازاد آن نیز به سایر استانهای کشور فرستاده میشود.
بیش از ۶۰ درصد بیماریهایی که انسان درگیر میشود و بیشتر بیماریهای نوپدید، مشترک بین انسان و دام است که باتوجهبه این موضوع وظیفه اصلی دامپزشکی، کنترل این نوع بیماریهاست.
انتهای خبر/ س
دیدگاهها