سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

شنبه 4 اسفند 1403
  • گروه: اقتصادی
  • کد خبر: 69952
  • بازدید: 704
  • 1403/12/03 - 04:30:00

ایل نیاز به حمایت دارد؛

بانک‌ها با عشایر اردبیل غریبه‌اند

بانک‌ها با عشایر اردبیل غریبه‌اند

تا پایان دی‌ماه امسال بانک صادرات ۸درصد، بانک مهر ایران ۱۷ درصد و بانک رسالت صفر درصد در پرداخت تسهیلات به عشایر استان اردبیل به تعهداتشان عمل کرده‌اند، این در حالی است که این بازوان اقتصادی نیازمند حمایت بیشتر هستند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، جامعه عشایری، به‌عنوان یکی از اصیل‌ترین و مولدترین اقشار کشور، همواره نقش مهمی در تولید، اقتصاد و حفظ فرهنگ بومی داشته است و حمایت از این قشر از جامعه نه به معنای تغییر سبک زندگی و هویت آنان، بلکه به معنای ایجاد فرصت‌ها و امکانات رفاهی برای بهبود کیفیت زندگی و رونق اقتصادی آنان است؛ اما متأسفانه، علی‌رغم تأکیدات فراوان بر حمایت از عشایر، در عمل شاهد کم‌کاری‌ها و موانعی هستیم که مانع از تحقق این هدف می‌شوند.

 حمایت از قشر عشایر به معنای تغییر هویت آنان و تبدیل هویت عشایری به شهری نیست، بلکه هدف ایجاد امکانات رفاهی ضمن حفظ هویت عشایری است. در این راستا، حمایت از ایلات کوچنده نقش اقتصادی مهمی ایفا می‌کند و باید جدی‌تر از همیشه مورد توجه قرار گیرد.

 متأسفانه، گزارش‌ها حاکی از آن است که بانک‌های عامل در استان اردبیل، در عمل به تعهدات خود در قبال پرداخت تسهیلات کم‌بهره به عشایر، کوتاهی کرده‌اند و طبق آنچه که علی پیر جاهد، مدیرکل امور عشایر استان اردبیل، در جلسه بررسی تعهدات بانک‌های عامل در راستای پرداخت تسهیلات به عشایر ارائه کرد، تا پایان دی‌ماه، بانک صادرات ۸ درصد، بانک مهر ایران ۱۷ درصد و بانک رسالت صفر درصد در پرداخت تسهیلات به عشایر به تعهداتشان عمل کرده‌اند.

 بانک‌ها به تعهدات خود در قبال عشایر عمل کنند

وی در گفتگو با خبرنگار «سبلان ما»، با گلایه از عدم پرداخت تسهیلات کم‌بهره به کشاورزان عشایری اظهار داشت: با عدم اجرای تعهدات بانک‎ها در پرداخت تسهیلات کم‌بهره به عشایر استان به نظر می‌رسد بانک‌های عامل اراده جدی برای اجرای تعهد خویش برای حمایت از جامعه عشایری را ندارند؛ این در حالی است که جمعیت بیش از ۲۰ هزار خانواده عشایر در استان اردبیل همواره بازوان اقتصادی کشور و استان هستند و تولیدات آنان سبب شده هر آلاچیق یک سنگر تولید بوده و به‌تبع چرخ اقتصاد جامعه نیز با این تولیدات بچرخد.

مدیرکل امور عشایر استان اردبیل با اشاره به تسهیلات پرداختی امسال بانک‌های عامل به عشایر این استان گفت: چنین عملکردی مغایر با حمایت از تولید است که به نظر می‌رسد عده‌ای فقط شعار «عشایر، حامیان انقلاب هستند» را سر می‌دهند، اما در عمل مغایر با آن رفتار می‌کنند.

پیر جاهد یادآور شد: بانک‌های عامل ادعا دارند از مرکز مجوز بیشتری برای پرداخت تسهیلات صادر نشده است، اما باید گفت که با این کم‌کاری‌ها نمی‌توان ادعا کرد که ما می‎خواهیم در تحقق شعار سال موفق باشیم، چراکه حمایت از عشایر و توسعه کسب‌وکارهای آنان، می‌تواند نقش بسزایی در تحقق اهداف اقتصادی و تولیدی کشور داشته باشد.

حمایت از عشایر مساوی با تضمین امنیت غذایی است 

یکی از بانوان جوان و پرتلاش قشلاق جبارکندی مرادلو در گفتگو با «سبلان ما»، ، بیان داشت: عشایر همیشه تلاش‌گر سرمنشأ تولید هستند و سهم بسزایی در تولید محصولات پروتئینی، صنایع‌دستی و حفاظت از منابع طبیعی دارند، در نتیجه حمایت از آنها امنیت غذایی کشور را تضمین و چرخه تولید را هم به گردش درآورد.

این بانوی عشایر اردبیلی خاطرنشان کرد: اینکه یک عشایر برای دریافت وام معطل شود و با واژه‌هایی همچون سامانه بسته است بعداً مراجعه کنید و یا مشکلانی ازاین‌قبیل، برای این قشر تلاش‌گر قابل‌قبول نیست. 

وی معتقد است: باید برای رفع این مشکلات، لازم است بانک‌های عامل به تعهدات خود در قبال پرداخت تسهیلات به عشایر عمل کنند و البته سازمان‌های متولی، نظارت دقیق‌تری بر عملکرد بانک‌ها داشته باشند و در صورت لزوم، اقدامات قانونی لازم را انجام دهند.

فرایند پرداخت تسهیلات به عشایر تسهیل شود

 بانوی دیگری از عشایر قشلاق جبار کندی مرادلو مشگین‌شهر در گفتگو با «سبلان ما»، با مقایسه دشواری‌های زندگی عشایری نسبت به زندگی شهری گفت: جامعه وام‌دار این قشر پرتلاش و مولد است، ازاین‌رو هرچه قدر فرایند پرداخت تسهیلات به عشایر تسهیل شود و موانع اداری و بوروکراتیک از سر راه آنان برداشته شود، ثمرات این کار به خود جامعه برمی‌گردد و قشر زحمت‌کش عشایر در عرصه تولید موفق‌تر خواهد بود.

وی معتقد است: برنامه‌های آموزشی و ترویجی برای توانمندسازی بانوان عشایری در زمینه کسب‌وکار و کارآفرینی تدوین و اجرا شود؛ زمینه برای دسترسی عشایر به بازار فروش محصولات خود فراهم شود که با اتخاذ این تدابیر، می‌توان گام‌های مؤثری در راستای حمایت از جامعه عشایری و رونق اقتصادی آنان برداشت.

این بانوی عشایر  معتقد است: ایل نیاز به حمایت و خرید تضمینی دارد.

 آیا حمایت‌ها از عشایر کافی است؟

 در دل طبیعت بکر اردبیل عشایر ۲۰ هزار خانواری با جمعیتی فراتر از ۶۶ هزار نفر، نبض زندگی و تولید را در این خطه به تپش درآورده‌اند؛ اینان که وارثان سنت و سخاوت‌اند، نه‌تنها بخش جدایی‌ناپذیر از هویت استان محسوب می‌شوند، بلکه با دستان پرتوان خود، سالانه بیش از ۱۰ هزار تن گوشت قرمز، ۴۳ هزار تن شیر و هزاران تن دیگر از محصولات دامی و کشاورزی را روانه بازار می‌کنند. گویی دستان هنرمندشان، قالیچه‌هایی از جنس امید و نقش‌هایی از جنس زندگی را بر تاروپود گلیم‌ها و جاجیم‌ها می‌بافند.

 این بافندگان امید این روزها چرخ روزگار، کمی سخت‌تر از گذشته برایشان می‌چرخد به‌گونه‌ای که با این وضعیت گرانی نهاده‌های دامی بیم آن می‌رود که نیمی از این حماسه‌سرایانِ تولید، ترک دامداری کنند و  اینجاست که ضرورت همدلی و همراهی بیش‌ازپیش نمایان می‌شود.

 طبق آمار رسمی اعلامی از سوی رئیس سازمان امور عشایر ایران بیش از ۵۰ دستگاه با وظایف قانونی در زمینه خدمات‌رسانی به عشایر این قشر مولد را بر عهده دارند، اما آیا این حمایت‌ها کافی است؟ آیا اعتبار و تسهیلات، به‌راستی مرهمی بر زخم‌هایشان می‌شود؟ رمز پویایی این جامعه، در حفظ اصالت و رونق تولید نهفته است. پس بیایید با عزمی راسخ، یاریگرشان باشیم تا در این کوچِ دائمی، چراغ امیدشان روشن بماند.

انتهای خبر/ ش

اشتراک‌گذاری

  • بانک‌ها با عشایر اردبیل غریبه‌اند

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
سی به‌اضافه هشت