سبلان ما

پایگاه خبری تحلیلی

سبلان ما

چهارشنبه 14 خرداد 1404
  • گروه: اجتماعی
  • کد خبر: 71409
  • بازدید: 364
  • 1404/03/12 - 14:00:00

مدیرکل امور عشایری استان اردبیل:

۶ هزار عشایر اردبیلی از سرشماری ثبتی جامانده‌اند

۶ هزار عشایر اردبیلی از سرشماری ثبتی جامانده‌اند

مدیرکل امور عشایری استان اردبیل گفت: برخلاف آمار ۱۲ هزار نفری ثبت شده در سامانه ثبتی - مبنایی، حدود ۶ هزار نفر از جمعیت عشایری اردبیل از این فهرست جامانده‌اند.

 علی پیرجاهد در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سبلان ما»، با اشاره به نقش کلیدی عشایر در تأمین امنیت و اقتصاد ایران در طول تاریخ اظهار داشت: در شرایط کنونی نیز جامعه عشایر با وجود برخی مشکلات زیرساختی همچنان ایفاگر این نقش‌های کلیدی در کشور هستند، اما باید از آنها حمایت کافی صورت بگیرد.

 وی افزود: قطعاً اگر جامعه عشایری حمایت نشود، فروپاشی صنعت عشایری اتفاقی است که رخ خواهد داد.

 مدیرکل امور عشایری استان اردبیل تصریح کرد: با اینکه تمام تلاش‌ها برای رفع مشکلات است؛ اما عشایر اردبیل مشکلات زیرساختی دارند که بخشی از آن به خلأهای قانونی برمی‌گردد و لازم است نمایندگان نسبت به اصلاح قوانین و خدمات‌رسانی به این قشر تولیدکننده توجه ویژه‌ای داشته باشند.

 ۶ هزار عشایر اردبیلی از لیست سرشماری ثبتی مبنایی جامانده‌اند

وی افزود: در گذشته، برای تعریف جامعه عشایری، سه ویژگی ایلی و طایفه‌ای بودن، اتکا به دامداری و کوچندگی، معیارهای اصلی پذیرش در این جامعه تولیدکننده تعریف شده‌اند؛ اما واقعیت‌های امروز و پیشرفت فناوری ایجاب می‌کند که این شاخص‌ها تغییر کند؛ توجه به بیمه و حمایت‌های اجتماعی نیز باید در این زمینه مدنظر قرار گیرد تا به‌موجب آن، عشایر در شرایط بهتری زندگی کنند.

پیرجاهد با بیان اینکه شروط پذیرش سبب شده تا عملاً نام برخی از افرادی که جزو جامعه عشایری هستند در سامانه مبنایی نباشد، خاطرنشان کرد: سرشماری عشایر کوچنده به‌صورت ثبتی - مبنایی انجام و سامانه‌ای هم برای آن طراحی شده است که طبق نتایج این سامانه جمعیت عشایری استان اردبیل ۱۲ هزار نفر است، اما طبق آمار احصا شده در هشت ماه اخیر، حدود ۶ هزار نفر از این فهرست جامانده‌اند که اسامی آنها برای ثبت در سامانه مبنا به تهران ارسال شده است. 

مدیرکل امور عشایری استان اردبیل با تأکید بر حمایت همه‌جانبه از عشایر تصریح کرد: عشایر حقیقتاً همان‌طور که امام راحل فرمودند ذخایر انقلاب‌اند و آنها سرمایه‌ای انقلاب هستند و در وقت احتیاج در میدان حضور دارند و بنابراین باید رسیدگی به این قشر یکی از اولویت‌های اساسی قلمداد شود.

هر آلاچیق  عشایر کارگاه‌های تولیدی تلقی می‌شود

 پیر جاهد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش اساسی عشایر در طول تاریخ ایران، اظهار داشت: عشایر در ادوار گذشته ایران به‌عنوان قدرت‌های نظامی و اقتصادی شناخته می‌شدند و در حقیقت، یاری‌رسان دولت در مسائل نظامی و تجاری بودند؛ دولت‌ها همواره بر قدرت عشایر برای تجارت و حراست از منافع ملی حساب ویژه‌ای باز کرده‌اند.

 وی افزود: در انقلاب اسلامی ایران، عشایر با ایثارگری مال و جان خود در این حرکت عظیم سهم به سزایی داشتند؛ در این راستا، جامعه عشایری استان اردبیل ۱۵۸ شهید تقدیم انقلاب کرده است.

 مدیرکل امور عشایری استان اردبیل یادآور شد: در دوران دفاع مقدس، نقش عشایر فراتر از حضور در جبهه و نظامی‌گری بود؛ پشتیبانی مالی و کمک‌های انسانی آن‌ها به جبهه‌های جنگ هنوز هم به‌خوبی فراموش نشده است.

 وی اضافه کرد: در حوادث طبیعی همچون سیل‌های کرمانشاه و مازندران، عشایر در انجام کمک‌رسانی به آسیب‌دیدگان پیشتاز بودند و خالصانه از داشته‌های خود یاری رساندند. همچنین، در ایام کرونا، کمک‌های مؤمنانه عشایر به‌یادماندنی و ستودنی بود و در حافظه تاریخی ملت ایران ثبت و ضبط شده است.

 پیرجاهد تصریح کرد: اکنون جامعه تولیدکننده عشایری به‌عنوان رزمندگان اقتصاد مقاومتی در عرصه تولید دارای نقش ویژه‌ای هستند. هر آلاچیق آن‌ها به‌عنوان حامی طبیعت، پایگاه‌های امنیتی و کارگاه‌های تولیدی تلقی می‌شود؛ آلاچیق‌های عشایر تنها به تولید اقتصادی محدود نمی‌شوند؛ بلکه به‌عنوان مروجان فرهنگ و هنر نیز ایفای نقش می‌کنند.

 وی گفت: عشایر در صعب‌العبورترین مناطق کشور حافظان طبیعت هستند و این هویت آن‌ها را شکل می‌دهد. ساختار آلاچیق‌ها به‌گونه‌ای است که ورود به آن نیازمند خم‌شدن سر است و فضای دایره‌ای داخل آلاچیق عدم وجود شکاف‌های طبقاتی را در جوامع عشایری، به تصویر می‌کشد.

 مدیرکل امور عشایری استان اردبیل تأکید کرد: در جوامع شهری، ما از ریشه‌ها و هویت اصلی خود فاصله گرفته‌ایم، اما عشایر همچنان با حفظ اصالت‌ها به فرهنگ ناب محمدی نزدیک‌تر هستند. احترام به عدالت و برابری در آلاچیق‌های عشایری به‌وضوح قابل‌مشاهده است. در این فضا، فارغ از هر طبقه اجتماعی، اعضای خانواده‌ها در کنار یکدیگر می‌نشینند و این خود نشان‌دهنده محوریت عدالت در فرهنگ عشایری است.

انتهای خبر/

اشتراک‌گذاری

  • ۶ هزار عشایر اردبیلی از سرشماری ثبتی جامانده‌اند

دیدگاه‌ها

  • وارد کردن نام، ایمیل و پیام الزامی است. (نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد)
دیدگاه شما برای ما مهم است
بیست‌وهفت منهای چهار